Friday, 26 December 2014

Anwah & Najibah kahwin kahwin kahwin

Salam Jumaat,


Sedih , sebak sungguh  hati cik senah ni  bila membaca kisah banjir yang menimpa negara kita. Ya Allah ya tuhanku  lindungi mereka daripada sebarang  bencana  dan malapetaka.Amin Amin Ya Rabbal Alamin. Hopefully  semua mangsa banjir bertabah dan  bersabar  .Redho dan syukur  walau dalam derita atau nikmat.  Cik senah berharap sangatlah   semua ahli politik  dapat  mengenepikan perbezaan fahaman politik  untuk berganding bahu bersama-sama  membantu  mangsa banjir . Ayuh rakyat Malaysia kita bantu mangsa banjir   *jangan lupa undi cik senah ye dalam pilihanraya akan datang*

Okey, berbalik pada tajuk entry cik senah hari ni, ingat tak entry  misi mencari tudung cik senah  kat SINI, hari yang dinantikan telah tiba.
Pada 14 Dec , hari minggu tu  kami tiga beranak berangkatlah ke Dewan Melur Garden ,Sg.Ramal Kajang untuk meraikan majlis perkahwinan kawan yuyi, Najibah.



Sanding sanding ,sanding Anwar, jibah .InsyaAllah tahun  depan jika diizinkan  Allah SWT,   dapatlah cik senah menyaksikan  anak sulung cik senah pulak bersanding dipelaminan .




Lebih kurang pukul 1tengahari, Jibah & Anwar masuk ke dalam dewan  diiringi para pengiring yang terdiri dari saudara mara dan rakan taulan menuju  ke  tempat  persandingan.




               Selamat pengantin baru,semoga kekal  hingga  ke jannah


                                            Adik  & the  geng                                                    



Merelip -relip shawl cik senah. Cer teka mana cik senah???yang pasti  me bukan makcik yang bertudung merah  & coklat  tu ye.

 Adik  & the geng


 Photo booth & props sangat sinonim dengan majlis perkahwinan. Kerana itu cik  senah juga tak mahu ketinggalan beraksi dengan props yang disediakan



Tetiba  cik cenah lihat adik begitu comel sekali

Hahaha,  Zakie  duduk kat situ  sorang2 kenapa?







Okeylah kengkawan semua,cukup  setakat ni je untuk hari ni nanti senang cik senah update lagi ye.


































Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 25 December 2014

Misi mencari tudung di Sesyen 7 Shah Alam


Salam Khamis,


Cik senah  kalau yuyi ajak teman  pergi rumah orang kahwin, mesti  rasa runsing semacam. Runsing fikir pasal baju lah, pasal  shawl lah , pasal makeuplah . Maunya tak runsing stok shawl & baju cik senah  yang dalam almari di rumah  dah sampai tahap boleh buat kain buruk.Paling tidak pun cik senah nak jugak sehelai shawl & baju baru untuk dipakai masa pergi majlis kahwin  kawan yuyi tu nanti. Bila lagi cik senah nak  melaram masa kenduri kahwinlah kan. Jemputan hari minggu, makanya hari jumaat yuyi bawak cik senah ke seksyen 7 Shah Alam cari tudung.Dekat seksyen 7 ni kan sorga   tudung dan pakaian .Disini berhimpunnya  butik tudung dan pakaian ternama & butik  online yang terkenal seperti radiusite,Hajra, Sugarscarf, Qaseh, dan banyak lagi. Jangan risaulah,disebalik butik ternama dan butik online terkenal itu terselit lot kedai kecik untuk golongan marhaen macam cik senah . Murah je shawl merelip -relip yang cik senah rembat .RM20 lepas  diskaun. Next entry cik senah  menunjuk -nunjuk  kan shawl tu  ye sayang  semua. Fuh lega, misi mencari shawl selesai sudah,baju  pun dah. Misi mencari baju lama dah selesai masa pergi JJ area rumah besan.Yang tak setel lagi  cuma misi mengisi perut.hehehe  haruslah perut cik senah kebulur last makan waktu tengahari ditempat kerja ,selesai mencari shawl pulak dekat nak pukul  8 malam.  Tapi cik senah tak risau kat  seksyen 7 ni banyak kedai makan.Pilih je  nak makan apa. Selalunya  kalau datang sini yuyi ajak makan kat  Paparich tapi kali ni kami  sepakat memilih  makan kat AP ayam  penyet.Maaf ye sayang semua  gambar tak berapa nak banyak sebab  makan  menjadi agenda utama.







Ikan bawal hitam berlado, ikan lele berlado &ayam bakar.Tak lupa nasi putih
Bandung Soya cincau, ais kosong & honey dew


                                        Sambal penyet penyet mana boleh lupa



















Restoran Ayam  Ap Penyet
 No 3G,Jalan Plumbum P7/P
Pusat Komersial Seksyen 7,
40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.


 








Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 22 December 2014

Makanan asli Sunda sedap di Rumah Makan Cibiuk


Salam Isnin,



Apa kahabar kengkawan? Harap semua sihat-sihat belaka. Cik senah nak cerita pasal  perancangan last minute hari sabtu hari tu ;  Tengahari  sabtu hari tu , lepas hantar adik ke kelas mengaji ,cik senah teman  yuyi balik ke rumah dia sekejap. Sebelum ke rumah, yuyi ajak cik senah singgah  ke Restoran  Tok Wan Nasi Kukus  beli makanan  untuk  adik kesayangannya gula -gula hacks aka abang sado. Setelah  setel semua urusan (termasuk urusan bersehkan tempat perbuangan najis milo) yuyi  terus shoot ke Kelang  ambik adik dari kelas mengaji. Masa dalam kereta menuju ke rumah cik senah   tetiba terpacul dari mulut yuyi nak ajak kitaorang pergi PD. Cik senah sengeh tanda setuju dengan syarat  tunggu  lepas cik senah  pergi kenduri kahwin jiran  dulu dan  bereskan urusan rumah apa yang patut, baru boleh merendek ke  PD.

Lebih kurang pukul  3 urusan cik senah setel, yuyi terus shoot ke rumah besan. Sebaik sampai area rumah besan,hujan turun mencurah-curah dan  petir berdentum dentam .Makanya terpaksalah cik senah & co bertapa  di rumah besan sementara menantikan hujan teduh. huk huk huk  bertapa di rumah orang adalah suatu keputusan paling sukar yang terpaksa cik senah buat.  Syukur Alhamdulillah,  tak sampai sejam bertapa hujan beransur teduh.  Hujan dan lapar sangat sinonim, sebelum berangkat ke PD anak besan bawak kami semua makan di Rumah Makan Cibiuk.....
 Kenapa Rumah Makan Cibiuk?
1)Lokasinya  sangat  strategik, senang cari & senang parking
2)Dekorasi restoran  cantik, kemas  dan berseh
3)Servis sangat cepat
4) Harga berpatutan dalam satu set macam macam ada termasuklah ulam-ulaman, tempe goreng, ikan sepat masin, ayam bakar, tahu goreng dan sayur lodeh
5)Sambal  meriah meja
....setakat tu je tak boleh puji lebih lebih
 
Mustafa dengan adik macam belangkas, pantang jumpa
 
Leka besan membelek menu
 

Semua  tengah  berkobar-kobar  semangat nak mandi laut  .
  
Ek eleh adik tetiba  posing cute
 

Mustafa aka topa & ayon

 
 Rumah sambal & ulam
Ada banyak  pilihan  sambal yang boleh meningkatkan kadar  metobolisma  disamping dapat mengurangkan masalah sembelit  . Jadi rajin-rajinlah bangun ambik  cibiuk/sambal  yang disediakan percuma tu : )
Antara menu yang di request  ; Nasi putih, telur dadar & ulam timun,peria & kacang panjang rebus, carrot dan salad,aneka sambal, tahu goreng, ayam bakar, ayam goreng, talapia cili (katanya talapia sg.pahang ,cubalah dijamin sedap.Cik senah bagi 2 thumb up) kailan goreng ikan masin dan karedok .Pencuci mulut ; pisang keju dan coklat cair
Lagi gambar menu  Rumah Makan Cibiuk
Ais kosong & Jus durian belanda
Jus alpukat(avocado), Barli ais, milo ais  & teh ais

 

Pisang goreng bersalut  keju serta  coklat cair





Sekian saje perkongsian  untuk hari ni, terima kasih .Akhir kata Majulah sukan untuk negara.





Lokasi
Rumah Makan Cibiuk
No.1-G, Jalan Putra 6
Taman Putra Kajang
43000 Kajang
Selangor
(Berhampiran Seksyen 7, Bangi bersebelahan Lebuhraya SILK (lepas Tol Kajang)
Tel: 03-87415000 / HP: Pn Yasmin 012-4570061 atau 012-3617348
























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 18 December 2014

Curry mee & Nasi lemak ayam rendang uncle Lim's cafe @Subang Parade sedap

Salam  Khamis,

Assalamualaikum.Tengah buat apa tu? Harap takde yang meroyan  dengan cik senah sebab  dah lama tak update blog .Cik senah bukan sengaja tak nak update , tapi masa tak mengizinkan .Lately ni cik senah bizi .Dalam minggu ni je dua seminar anje anje  cik senah TERpaksa  attent . Cik senah cuba cuba jugak nak cilok update  tapi tak kesampaian dek pelbagai dugaan. : )   Dan akhirnya , petang ni berjaya juga cik senah update. Korang ingat lagi tak cik senah pernah janji  kat sini, nak cerita pasal jalan jalan cari makan lepas kami  habis tengok wayang cerita  penguins of  Madagascar dekat MBO Subang Parade. Okey, lepas habis tengok wayang tu cik senah bawak adik makan kat Uncle Lim's cafe. Cik senah & adik  suka makanan kat sini . Semua sedap , terutama roti bakar & curry puff  yang ada  telur rebus didalamnya.

Masa cik senah bawak adik tengok wayang tu cuti besday Sultan Selangor. Ni  pertama kali cik senah bawak adik tengok wayang kat  MBO Subang Parade. Selalunya cik senah bawak adik  kat MBO Harbour Palace. 
Conclusionnya ,secara jujur cik senah katakan diantara  MBO Subang Parade & MBO Harbour Palace ibarat langit dan bumi  . Lu pikurlah sendiri MBO Harbour Palace *abaikan ayat-ayat  omputih cik senah yang hazabedah tu*

Wajah riang gembira adik dapat tengok Penguin of Madagascar.Lemak adik ni, dah dua minggu berturut -turut cik senah bawak dia tengok cite kartun, cite cik senah manisnya cinta di kapokapodia bila pulak???

yeah yeah  MBO Subang Parade bagi beg plastik  : )  senang adik nak bawak pop corn dengan air

Masa untuk isi perut. Cik senah bawak adik makan kat uncle lim's cafe.



Adik dengan nasi tak dapat dipisahkan. Cik senah orderkan adik nasi lemak rendang ayam.
cik senah order curry  mee uncle Lim's,  sedap sangat


Roti bakar kaya butter uncle lim's feveret adik. Setiap kali ke sini cik senah tak pernah lupa orderkan untuk adik.






Uncle Lim's
G27G 1/2 ground floor
Subang Parade
Subang Jaya
Selangor








Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 12 December 2014

Resepi kek butter @dapursuemeizi terbaek



Salam Jumaat,

Assalamualaikum.Tengah buat apa tu? Hurmmmm bercinta cik senah nak pergi kerja hari ni. Almaklumlah semalam  Selangor kan cuti . Pakkal  cuti tahun cik senah dah habis,kalau tak mau cik senah cuti hari ni. Hurmmm kemain bercinta semalam cik senah  bawak adik tengok movies kat  MBO Subang Parade ,tak henggat . Alah, sekarang ni kan cuti sekolah okey kut bawak anak tengok movies . Enjoynya adik, minggu lepas tengok Movie  Big Hero, semalam pulak tengok movie Penguin of Madagascar .Dalam minggu ni je  dua kali dah cik senah belanja adik tengok movie. Double enjoy lepas habis  tengok movie penguin of madgascar   cik senah bawah adik makan...Makan mana nanti  cik senah cerita  ye .Muah cikit.

Okey , berbalik pada tajuk entry  cik senah, Petang semalam cik senah membako kek butter sementara menunggu cite kiwak (as per my fren) bila hati berbicara habis tu tak kiwak bila jalan  ceritanya meleret pada setiap plot.hehehe 

Saper berminat dengan kek butter  boleh ambik resepi dibawah.

RESEPI KEK BUTTER
Sumber resepi : Instagram  @dapursumeizi
Bahan-bahan
1)250gm  Butter[cik senah guna SCS salted butter]
2)1 atau 1/2 cawan gula castor[cik senah guna 1/2 cawan]
3) 4 biji telur[cik senah guna 3 biji telur size extra large]
4)1/2  cawan susu pekat
5)1/2 tsp essen vanilla
6)2 cawan tepung kek [cik senah guna self raising flour blue key]
Cara menyediakanya
1)Panaskan oven 160-170' celcius
2)Pukul butter dan gula hingga kembang
3)Masukkan telur dan putar hingga kembang [sue  aka @ dapur suemiezi putar guna blender, cik senah  guna mixture]
4)Masukkan  tepung kek, putar pada tahap 1
5)Masukkan susu pekat dan essen vanilla
6)Masukkan dalam loyang dan bakar lebih kurang 45 minit



Tepung naik sendiri sumbangan  hari raya  tahun lepas dari majikan , cik senah baru guna semalam.   Sebenarnya  tepung ni dah lama dah  cik senah  bagi yuyi tapi minggu  lepas cik senah ambik balik.Hopefully siku cik senah baik baik saje : )

kek butter cik senah dalam proses  pemontokkan
Sekali hadap tinggal separuh kek


Musim hujan macam  ni layan kek butter dengan secawan nescafe panas perghhh sedap sampaikan  kucing mengiow kat tepi pun tak perasan







Okey kengkawan semua, cukup setakat ni je untuk hari ni. Akhir kata, majulah bola sepak untuk negara : )



























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 9 December 2014

Cucur Udang & Cendok bakar Auntie Sue perghhh sedap

Salam Selasa,

Assalamulaikum. Apa khabar semua.Harap korang semua sihat walafiat.Korang rindu dengan cik senah tak? Haruslah rindu cik senah  200% kan. Okeylah ,cik senah nak cerita  aktiviti  cik senah& co sabtu hari tu.  Cik senah punya besanlah baik hati  belanja nasi lemak air tangannya. Korang semua jangan tanjat cik senah mention besan dan bakal asben yuyi dalam cerita kali ni .Esok lusa bila senang cik senah cerita noh. Berbalik cerita pasal nasi lemak beras,Jadi lepas ambik adik dari kelas agama yuyi terus bawak kami ke rumah besan. Sampai rumah besan lebih kurang pukul 1,tak pandang kiri kanan cik senah bedal hampir 2 pinggan nasi lemak  sambal sotong besan. Selepas cik senah tersandar kekenyangan hampir 2 jam, beras dan bakal asben  yuyi ajak  pekena Cendol Bakar Auntie Sue  Dengkil pulak.Pucuk dicita ulam mendatang  , dengar cendol terus cik senah lupa somi kat rumah.


 Kalau tak silap cik senah rombongan cik senah sampai lebih kurang pukul 4 di Cendol Bakar Auntie Sue  Dengkil. Sampai je di sana peserta rombongan diberi taklimat  tentang sejarah penubuhan Cendol Bakar Auntie Sue *woiii cik senah ko ingat ni rombongan ke Melaka ke? .hehehe tergelincir dari landasan pulak.Cik senah & co di jamu dengan CB durian pulut & CB jagung serta bihun udang dan CB cucur udang.perghhhh sedap,kucing mengiow giow kat belakang pun tak dengar.


  Beraneka cendol ada di Cendol Bakar Auntie Sue Dengkil dan di cawangannya yang lain , antaranya CB (stand for Cendol Bakar), CB durian pulut, CB tapai pulut, CB tapai, CB jagung, CB durian & CB pulut. Cuba jangan tak cuba noh.



My lovely model memilih CB durian pulut 
CB Durian pulut, nalerke, isi duriannya sedap gilerr

Yuyi memilih CB Jagung, gabungan  jagung dengan cendol  memang terbaek nalerke

Makan CB durian pulut  & CB Jagung dengan tiupan angin sepoi-sepoi bahasa, pekena pulak CB cucur udang , kucing lalu kat belakang pun tak nampak. *auta betul cik senah ni, bukan sabtu tu  Dengkil  panas berdenting *






Besan perkenalkan cik senah & co dengan  bihun udang anje anje gerai sebelah




 cik senah baik hati nak belanja gambar kemeriahan hari pertama Cendol Bakar Auntie Sue Dengkil beroperasi.


 Cik senah belanja lagi satu gambar Cer teka saperkah retis yang sudi singgah di Cendol Bakar Auntie Sue Dengkil.



Pengurus Outlet: En. Farhan (019-3577370)
Lokasi: GPS Coordinate: 2.860007,101.692822


Jika anda dari arah:
Cyberjaya/Putrajaya
Lokasi:
Lalu lebuhraya besar yang menghubungkan LDP ke Putrajaya dan Cyberjaya menuju kearah Dengkil/Sepang/KLIA
(sama seperti jalan menuju KLIA/LCCT melalui jalan tiada tol yang biasa dilalui teksi)
(ia juga jalan yang sama menuju ke Sepang/Nilai daripada Putrajaya)
Jalan terus sehingga anda sampai ke penghujung lebuhraya
Dipenghujung lebuhraya, dihadapan anda hanya dua pilihan kiri ke pekan Dengkil dan kanan ke Kota Warisan/Sepang/Nilai/Klia. Ambil pilihan Kanan.
Terus anda akan melalui satu jambatan diatas tasik dan paya.
Terus sehingga anda sampai ke simpang empat yang ada traffic light.
Traffic light itu jika terus menuju Kota Warisan/Sepang/KLIA. Jika kiri menuju Bangi Lama. Jika kanan menuju pekan Dengkil.
Selepas traffic light jalan terus, dalam lingkungan 100 meter.
Outlet @Dengkil berada di tepi sebelah kiri anda

**********



MRR2Kuala Lumpur Waktu Operasi : 11am to 7pm setiap hari

Pengurus Outlet: Pn. Wina (018-9682866)
Lokasi: GPS Coordinate: 3.234237,101.723978

Jika anda dari arah:
1) Ampang/Taman Melawati/Taman Melati
Lalu lebuhraya MRR2 daripada arah Ampang/Tmn Melawati/Tmn Melati
Anda akan melalui Petronas dan McDonald Taman Melati disebelah kiri anda.
Selepas itu anda akan naik satu flyover.
Selepas flyover ada satu jambatan besar merentasi gaung. Pastikan berada di lane paling kiri di jambatan tersebut.
Selepas jambatan ada satu simpang kecil ke kiri, menuju ke dua buah stesen minyak Shell. Masuk simpang tersebut.
Outlet @MRR2 berada di sebelah kanan selepas masuk ke simpang tersebut, betul betul berhadapan dengan stesen minyak Shell

2) Batu Caves/Gombak
Lalu lebuhraya MRR2 daripada arah Batu Caves.
Jalan terus sehingga anda lalu melepasi simpang masuk ke Lebuhraya Karak/Kuantan/UIA, simpang ke Lebuhraya Karak itu berada disebelah kiri anda.
Jalan terus melepasi satu jambatan besar merentasi gaung. Outlet kami terletak bertentangan dengan sebelum jambatan (anda kena U-turn sebentar lagi)
Selepas jambatan tersebut, pastikan anda di lane kiri.
Anda akan nampak satu simpang naik flyover kiri menuju ke Taman Melati. Naik flyover tersebut dan buat pusingan U. (u-turn)
Terus melepas jambatan besar tersebut semula dan pastikan anda di lane paling kiri.
Selepas jambatan ada satu simpang kecil ke kiri, menuju ke dua buah stesen minyak Shell. Masuk simpang tersebut.
Outlet @MRR2 berada di sebelah kanan selepas masuk ke simpang tersebut, betul betul berhadapan dengan stesen minyak Shell


**********

SEMENYIHSelangorWaktu Operasi : Isnin-Jumaat: 10am to 7pm / Sabtu-Ahad : 8.30am to 7pm

Pengurus Outlet: En. Fazlee (019-6428684)
Lokasi: GPS Coordinate: 2.944985,101.848224

Jika anda dari arah:
1) Kajang
Katakan anda daripada Pekan Kajang.
Lalu Jalan Besar Semenyih dari Pekan Kajang terus menghala ke Pekan Semenyih - Seremban
Sepanjang perjalanan ke Semenyih anda akan melewati tempat-tempat berikut:-
High School Kajang di sebelah kiri
Sekolah Menengah Teknik Kajang di sebelah kiri
Klinik Kesihatan Kajang di sebelah kiri dan bertentangannya stesen minyak Shell di sebelah kanan
Terus ke hadapan lagi anda akan dapat melihat Pusat Menimbang Kenderaan JPJ di sebelah kanan dan di sebelah kiri ada stesen minyak Petronas
Terus kehadapan lagi anda akan memasuki Pekan Semenyih sehingga ke persimpangan Sg Lalang di mana anda dapat melihat Balai Polis Semenyih di sebelah kiri dan Masjid di sebelah kanan.
Selepas Balai Polis Semenyih, ikut laluan di sebelah kiri untuk terus dan anda akan melewati Sg Semenyih dan Outlet @Semenyih akan berada di sebelah kanan anda. Landmark nya adalah stesen minyak Petronas.
Anda boleh terus belok ke kanan jika trafik tidak sibuk atau anda boleh belok ke kiri di persimpangan lampu trafik tidak jauh di hadapan dan membuat pusingan “U” untuk lebih memudahkan anda masuk ke Outlet @Semenyih yang akan berada di sebelah kiri.


2) Highway LEKAS
Sama ada dari arah Seremban atau Kajang, anda perlu mengambil susur keluar melalui Semenyih.
Selepas keluar dari tol ambil laluan kiri dan terus ke kiri di persimpangan lampu trafik.
Terus kehadapan dan anda akan tiba di satu persimpangan lampu trafik dan ambil laluan untuk belok ke kanan.
Di lampu trafik seterusnya apabila memasuki Pekan Semenyih, anda ambil laluan untuk belok ke kiri dan terus sahaja.
Terus sehingga lampu trafik seterusnya ambil laluan untuk belok ke kanan dan lalui Jalan Besar Semenyih.
Anda akan melalui jambatan melewati Sg Semenyih dan Outlet @Semenyih akan berada di sebelah kanan anda selepas jambatan tersebut.
Anda boleh terus belok ke kanan jika trafik tidak sibuk atau anda boleh belok ke kiri di persimpangan lampu trafik tidak jauh di hadapan dan membuat pusingan “U” untuk lebih memudahkan anda masuk ke Outlet @Semenyih yang akan berada di sebelah kiri.


3) Seremban / Rinching / Beranang/ Mantin
Jika anda daripada jalan (lama) Seremban – Mantin – Beranang, terus menghala ke Pekan Semenyih sehingga tiba di persimpangan Broga
Persimpangan Broga terletak sebelum Pekan Semenyih
Setibanya di persimpangan Broga, anda akan lihat Petronas disebelah kiri anda. Perlahankan kenderaan anda.
Masuk ke persimpangan kecil selepas Petronas.


**********



Akhir kata, marilah sama-sama kita pakat singgah kedai   Cendol Bakar Auntie Sue. Sekian Terima Kasih












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 4 December 2014

Cik senah dan memasak ni memang tak dapat dipisahkan lagi ; berita terkini pasal peti ais cik senah


 Salam khamis,


Apa khabar kengkawan semua? diharap semuanya sihat  belaka. Lama cik senah tak  update blog  sebab otak tak berapa nak sihat .Cik senah tengah sedih ni, peti ais peninggalan arwah ayah yang cik senah tatang bagai minyak yang penuh semakin nazak, bahagian atas peti ais tak sejuk seperti biasa. Siapakah yang harus dipersalahkan ?itu rasanya  sudah tak penting lagi. Sebenarnya sejak my lovely peti ais rosak ikan, ayam daging , aneka sayur dah  jarang bertandang kat rumah. Itulah paling aku terasa sekarang ni. Perlukah aku mencari penganti mu peti ais?Bila ku ingat bila ku kenang  my lovely peti ais seusia yuyi  cik senah down gilerrr.. Tabahlah wahai hati,, nak beli baru bukan sikit duit. Hasil menoreh cik senah kumpul sikit sikit ,InsyaAllah cukup bulan  dapatlah cik senah beli sebijik peti ais baru.

Rutin harian cik senah waktu subuh masa anak-anak cuti sekolah ni(bajet anak 10)  kentang ketung ketang kentung seawal 5 pagi. Waktu pagi &  tengahari  calling calling adik. Setiap hari skrip lebih kurang  sama.


cik senah : Assalamulaikum adik, dah bangun?

adik  : baru bangun.

cik senah : adik dah makan?tengah buat apa tu?

adik : belum.tengah tengok tv

cik senah : Jangan sepahkan rumah.Lepas makan , tutup tudung saji elok elok ye.

adik : ok

cik senah :Dah kemas bilik

adik : Belum.Tunggulah firdaus  syok syok & selesa baru firdaus kemas.


cik senah : ahhh, apa maksud syok syok selesa tu?

adik : lepas firdaus setel main games, tengok video , tengok tv, tu maksudnya selesa

cik senah : ha ha ha cam tu pun boleh .


Sambung cerita pasal memasak. Sementara menunggu peti ais baru sampai makanlah dulu sambal sardin . Lepas ni kengkawan tak payah pelik,   dalam minggu ni dua kali dah cik senah masak sardin. Jeng jeng jeng menu yang  cik senah masak  hari ni, sardin goreng cili bla bla bla bla


 Sardin goreng cili api
 Timun goreng udang kering
 Telur dadar bawang
 Telur masin, ek eleh apa kena dengan dua biji  telur masin cik senah  belah kanan  macam sendu je kuningnya.






















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang