Tuesday, 30 September 2014

resepi ikan bawal tambak kukus soya sauce(kicap cair) (Chinese style) ,langkah demi langkah


Salam Isnin,,


Alhamdulillah ,syukur atas rezekimu yang tak pernah putus. Sekiranya terasa nak makan ikan bawal tambak & udang fresh tak perlu susah payah  beli,kawan suami yang berniaga ikan selalu hulur. Mungkin berkat suami aku rajin tolong dia buat kerja .Orang berbudi kita berbahasa orang memberi kita merasa ye dak.

Bercakap pasal ikan ni,tetiba dalam hati rasa banyak kupu-kupu berterbangan. Aku memang suka giler makan ikan, pendek kata seluruh ahli keluarga semua suka. Lebih -lebih lagi bila dapat makan ikan segar kukus. Part part mengukus ikan ni selalunya aku serah pada suami . Terus terang aku cakap.Aku memang fail part mengukus ikan.
 
Kuantiti bahan -bahan selalunya bergantung kepada  kuantiti dan size ikan. Suami makcik senah kukus 2 ekor,jadi bahannya kenalah lebih sikit ye dak .Tapi jangan lebih yang tidak terkawal terutama part bawang merah dan halia ,jika terlebih ia akan memberi kesan maung/sedikit pahit kepada rasa air kukusan ikan

RESEPI  IKAN BAWAL KUKUS SOYA SAUCE[KICAP CAIR]
Bahan-bahan(anggaran 1 ekor ikan bawal tambak size sederhana)
1)Sediakan 1 loyang sederhana besar
2)1 ekor ikan bawal tambak  fresh size sederhana
3)5 ulas bawang merah size kecik[dikupas kulit dan diketuk dengan belakang parang.
4)Halia 3 cm[dikupas kulit dan dimayang halus]
5)1 1/2 sudu besar light soya sauce(kicap cair)
6)1 sudu besar minyak bijan
7)1/2 cawan air
Cara-cara
1)Panaskan  pengukus[aku kukus dalam kuali]
2)Ikan dibuang perut dan sisik halus.Cuci berseh dan kelar.Letak ikan dalam loyang yang disediakan. Masukkan air,kicap cair,minyak bijan ,halia dan bawang merah.Kacau rata agar semua bahan bercampur.
3)Letak tuala basah disekeliling penutup kukus  agar wap air tak keluar. Kukus ikan selama 12minit ,tempoh masa  kukusan bergantung kepada size ikan
 
Sebelum ikan dikukus sempat lagi bergambar dengan adik,saper yang bergambar dengan saper ni?

Satu mangkuk untuk somi,satu mangkuk untuk mokcik senah dan satu mangkuk lagi untuk anak bongsu mokcik senah

Sementara menunggu ikan bawal tambak kita siap dikukus moleklah kiranya mokcik senah stand by nasi untuk 3 orang makan dulu.Motip,berkobar-kobar nak makan ikan.


Sedap giler ,fresh sungguh ikan bawal tambak ni. Terasa kemanisan ikannya,syukur Alhamdulillah atas rezeki kurniaanmu ya Allah.




























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 29 September 2014

resepi Apam tepung beras @ nasi, sedap lagi gebus

Salam Isnin,

Sepatutnya  3 hari lepas aku dah  publish entry  aku yang ni..tapi tak tahu kenapa aku rasa macam dah tak reti nak menaip ,aku taip, aku tekan backspace berulang kali. Tak boleh jadi ,hari aku kena publishkan jugak entry ni  sebelum  entry yang dah lama terperam dalam draft   semakin hari semakin bertambah. Entry yang aku nak update ni ,  tak menda sangat pun cuma cerita pasal aku buat apam tepung beras minggu lepas  Takpe lah kan janji ado.yang penting bukan cerita dalam kain.

Jika suka, boleh bahagikan  adunan apam kepada dua bahagian  untuk diwarnakan
RESEPI APAM TEPUNG BERAS AKA NASI
Bahan-bahannya
1 cawan nasi sejuk
1 1/2 cawan air
1 tsp yis mauripan
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir(kalau nak tak nak manis sangat, kurangkan gula sedikit je. Apam ni kalau tawar sangat pun tak sedap.
Cara-cara
1)Dalam satu bekas lain satukan  tepung beras , tepung gandum dan yis.*
2)Kisar nasi ngan 1 1/2 cawan air  sehingga  hancur. Setelah hancur, masuk gula dan kisar hingga sebati
3)Selepas itu kisar bersama bahan bertanda bintang hingga halus
4)Perap dalam bekas kedap udara selama 4 atau 5 jam.
5)Panaskan pengukus dan balut tutupnya dengan kain.Tuangkan adunan perapan dalam acuan. Kukus selama 15 hingga 20 minit dalam api yang besar.

Jika suka, boleh taburkan eno kaler biru dalam adunan perapan, kacau kemudian biarkan sekejap.


Aku guna acuan kuih lompang. Sapukan sedikit minyak pada acuan kuih lompang sebelum bancuhan apam dituang.
Apam Nasi Aka Apam tepung beras


Apam ni sedap dimakan ngan kelapa parut yang digaul ngan garam,tapi sebelum tu kelapa parut  hendaklah dikukus dulu sekejap.















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Wednesday, 24 September 2014

Pedicure , manicure kat Tini's SPA , best

Salam Rabu...,

Amboiii !!! sibuk sungguh cik tom ye, semenjak dua menjak ni  sampai nak update blog pun takde masa. Jangan marah nok. Hari ni cik tom nak bercerita tentang  aktiviti padicure & manicure  cik tom dengan cik yuyi  kat Tini SPA pada 16 september sempena cuti  Hari Malaysia hari tu.  Ekceli,sehari sebelum tu yuyi dah buat temujanji padicure & manicure dengan seorang akak yang spanya terletak di Giant Port Klang tapi last minute,yuyi cancel sebab akak tu terlalu banyak songeh & lemsss.

Sebelum cik tom bercerita dengan lebih lanjut tentang  padicure manicure, suka sangat cik tom nak bagitahu dengan kengkawan semua maksud padicure dan manicure. Pedicure adalah perawatan pada kuku kaki manakala manicure pulak perawatan pada pada kuku tangan. Itu je?  Bagi cik yuyi   20an yang pertama kali  nak   bertemu dengan bakal mak mertua sebelum tu haruslah berpadicure dan  bermanicure ye dak?.  Cik tom pulak  kerja noreh getah  dah  semestinya  banyak pakai  tangan dan kaki jadi kenalah buat padicure & manicure sekurang-kurangnya sebulan sekali. Ha ha ha, kalau mak datin  dengar statement cik tom ni mesti bengangkan?
 
Welcome to Tini's SPA
Anak sulung  cik tom sedang mengisi borang maklumat diri sambil diperhatikan oleh  anak bongsu cik tom
Eh!! apa yang adik tengok tu?
Amboi, berseri -seri orang nak dirisik tu
Pulun habis
Adik sedang leka memerhatikan kami yang sedang berpadicure  dan bermanicure.


Pada pendapat cik tom , servis Tini's SPA ni okey. Para therapistnya comel  dan  montok belaka. Suasananya bersih dan nyaman, deconya hijau  sedap mata memandang  dan ruang dalamanya kemas dan tersusun cuma ada beberapa sebab yang menyebabkan cik tom  tak perlu datang ke Tini's SPA lagi : -

1) Cik tom dikehendaki mengisi borang maklumat diri sebelum memulakan rawatan.Tak suka! tak suka !tak suka!

2) Selepas mendapatkan rawatan Cik tom dikehendaki menulis review/komen berkenaan rawatan kak tom buat.Tak suka! tak suka! tak suka!

3)Cik  tom  rimas !!!!!!   dengan SPA  slimming & SPA yang jadi agent /pengedar produk.




Okey, pada sesiapa yang ingin mendapatkan perkhidmatan Tini's SPA, sila  kunjungi cawangan Tini's SPA yang berdekatan .

Tini's SPA
27A, Jalan Kristal K7/K,
Seksyen 7,
40000 Shah Alam,
Selangor
Tel No : 03-55125388
~~~~~~~~~~~~~~
G17, Jalan Dagang B/3A,
Taman Dagang,
68000 Ampang,
Selangor
 Tel No : 03-42701292









Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 18 September 2014

Jemput jemput udang kering campur kentang bekal pergi menoreh getah

18 September 2014, Khamis...Jemput jemput udang kering ni makcik senah buat  hari sabtu minggu lepas  tapi  baru hari ni makcik  senah  teringat nak update dalam blog. Sebelum ni makcik senah pernah buat entry jemput -jemput kentang bubuh ikan bilis  (tekan SINI) tapi kali ni  makcik senah cuba bubuh udang kering  pulak.  Alhamdulillah, percubaan yang tak menghampakan, "jemput -jemput sedap, anak dengan suami pun sayang" please take note, tagline   kini dalam proses untuk dipatenkan .Saper curik  tag line makcik senah siap!!! : )  Okeylah, makcik senah tak boleh lama kat sini  banyak lagi pokok getah yang belum  ditoreh.. Makcik senah mintak diri dulu la ye..

RESEPI JEMPUT-JEMPUT UDANG KERING CAMPUR KENTANG
Bahan-bahan
1)1 biji kentang [dipotong  dadu]
2)300gm tepung gandum
3)1  biji bawang holand sederhana besar[dihiris nipis]aku campur  dua tiga biji bawang merah kecik
4)Udang kering  sengenggam[dicuci berseh dan dikisar sederhana halus mengunakan pengisar kering]
5)Air secukupnya untuk membancuh tepung gandum
6)1/2 sudu kecil baking powder
7)Garam dan serbuk perasa secukupnya
8)Minyak masak secukupnya untuk mengoreng
Cara menyediakannya
1)Satukan tepung gandum,garam,baking powder dan serbuk perasa dalam satu bekas.Kacau sekata
2)Masukkan hirisan  bawang besar , udang kering  kisar dan kentang dadu,bancuh jemput-jemput dengan air suam pastikan air jangan banyak ,bancuh sampai bancuhan tu kita boleh jemput dengan jari.
3)Goreng jemput -jemput dalam minyak panas hingga garing
RESEPI SOS PENCICAH
Bahan-bahan
1)15 tangkai cili kering[rendam dalam air panas dan kisar halus]
2)3 ulas bawang putih[kisar halus bersama cili kering]
3)Garam , gula dan serbuk  perasa secukupnya
4)3 sudu besar sos tomato kalau tak de pun tak pe[boleh diganti dengan sedikit cuka atau air asam jawa]
5)Sedikit bancuhan air tepung jagung untuk memekatkan  sos pencicah[1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan suku  cawan air]
6)Air secukupnya[lebih kurang  600ml]
Cara menyediakannya
1)Satukan semua bahan kecuali bahan no 5 ke dalam periuk. Biar agak mendidih.Kalau boleh guna api kecik dan sentiasa dikacau ye
2)Sebelum diangkat ,  masukkan bancuhan air tepung jagung.Kacau sekata
3) Tutup api dan angkat
Jemput jemput  udang kering campur kentang makcik senah.Anak bongsu makcik senah suka jemput jemput  yang  bertanduk, garing .Dia kata macam tu sedap.



















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 16 September 2014

Macam muka minta penampar dengan steering lock

16 September 2014, Isnin, Selamat hari Malaysia 16 September 1963


Boleh ke aku senyum?  bila  tarikh cuti  Deepavali ditukar dari 23 Oktober 2014 ke 22 Oktober 2014 , kalau ditukar ke  24 Oktober  2014 (hari jumaat) okeylah kot nak senyum kambing sikit bila mengenangkan hari sabtu,Ahad cuti ye dak. Malas nak  cerita pasal cuti, buat sakit otak aku je.

Berbalik kepada cerita yang berkaitan dengan tajuk entry ; Sejujurnya,  mood aku dua tiga hari ni sekejap merudum,sekejap normal, sekejap tak terkawal.Aku tahu ni semua berpunca dari aunty cina berambut tomboy *bajet aku akak* Ceritanya begini,khamis minggu lepas, aku ada order  produk  cosway dengan  rakan sekerja .Selalunya dia tolong bayar dan ambikkan sekali barang aku tapi kali ni  dia cuma bayarkan je .Barang dia suruh aku ambik sendiri kat cosway Giant Bukit Tinggi sebab barang yang aku order banyak dan berat belaka , susah sikit dia nak bawak pakai  motor. Aku takde hal kena ambik sendiri ,yang penting barang yang aku order dah get ready .

Hari Jumaat lepas kerja, aku minta tolong yuyi bawak ke cosway Giant bukit Tinggi. Sampai je cosway aku pun tanyalah aunty cina pasal  barang aku.  Seperti biasa dia buat gelabah puyuh setiap kali orang tanya pasal barang. Dia suruh aku tunggu sebab dia tengah bizi melayan pelanggan.okey fine,aku tanya  pulak pasal barang aku  kat sorang pekerjanya yang tengah relax sokmo.  Pekerjanya juga suruh aku tunggu. Okey fine,aku tunggu kat luar dulu.Selepas 1/2 jam aku masuk semula ke dalam cosway . Aunty cina kelihatan  sedang membaca komik cina. Relax sokmokan. Terasa aunty cina sedang  pijak-pijak kepala aku. Aku tanya  lagi aunty cina pasal barang aku. Dia letak komik cina ketepi,dia suruh aku bagitahu dia barang yang aku order. Kesabaran aku dah makin menghaus,aku terus jerkah aunty cina dengan penuh sopan santun."Apaaa?,,barang saya  Mr.x  dah order petang semalam." Aunty cina mengelabah puyuh dia terus beredar dari situ . Selang beberapa saat, dia datang kembali dengan membawa dua bungkusan barang tertera nama aku. Ada pun kan. Susah sangatkan nak jadi baik.


Barang yang menimbulkan kontroversi : )


Kemarahan aku  reda sikit selepas tibai nasi ayam TCRS.Thanks nasi  ayam TCRS aka nasi ayam orang kaya. Kalau makan kat sini selalunya yuyi akan order set , set tu bergantung kepada bilangan orang yang nak makan lah. Kami bertiga ,jadi Yuyi order set untuk  3 orang.

 Kulit  muka cik  yuyi kita macam flawless je

Memang dah jadi habit yuyi kot. Tak sah kalau dia  tak order minuman yang  takde dalam senarai set menu.

Gado -gado ni dulu aku pandang sepi je , tapi sekarang tak lagi : )
Ayam steam memang feveret kami sekeluarga










Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Wednesday, 10 September 2014

Berhujung minggu dengan Ayam percek sedap. Resepi ayam percek yang simple lagi sedap

7 September 2014,  Ahad.....selalunya tak keluar ke mana-mana . Hanya duduk di rumah menghabiskan masa bersama keluarga  .Tiada apa yang dapat membahagiakan hati  seorang ibu tua yang bekerja  melainkan  hanya dapat merehatkan diri barang seketika. Poyokan,,,bila ada peluang berehat di rumah tak reti-reti nak gunakan peluang tu.... ada je benda yang aku nak buat . Sampai kadang -kadang tu  yuyi naik rimas pantang aku bangun dia tanya aku nak ke mana.  Jangan salah paham,  cerita ni bukan nak menampakkan aku macam isteri yang rajin mengemas  dan menghias rumah bagai ye, bab tu semua  aku surrender !!. Bertuahlah  para  suami yang dapat isteri rajin mengemas  dan menghias rumah . Kalau bab masak memasak ,aku mengaku memang rajin memasak.Tak salahkan aku mengaku.ha ha ha 
RESEPI AYAM PERCEK
Bahan-bahan
1)Seekor ayam potong  4  (aku prefer beli ayam yang dah siap potong ikut bahagian)
2)tiga  sudu besar gula merah*
3)6 batang serai*
4)halia sebesar ibu jari*
5)1 sudu besar ketumbar*
6)6 ulas bawang merah*
7)5 ulas bawang putih*
8)1 sudu kecil serbuk kunyit*
Kisar bahan bertanda bintang hingga halus
9)3 sudu besar cili kisar
10)1 bungkus kecil  santan segar[kalau takde santan segar, boleh guna 1 kotak kecil santan kara]
11)asam keping sekeping
12)Garam secukupnya
Cara menyediakan
1)Bersehkan ayam. Buang segala lemak, dan darah beku pada ayam. Ketepikan
2) Masukkan ayam dalam kuali. Tuangkan bahan kisar,cili kisar dan asam keping  ke atas ayam ,kemudian tuangkan santan. Kacau hingga ayam sebati dengan ke semua bahan.

3)Renihkan kuah  dengan api perlahan hingga kuah pekat.


4)Angkat ayam dan letakkan di atas tempat pemanggang. Simpan baki kuah. Panggang ayam sambil melumur ayam dengan  kuah sehingga masak sepenuhnya .[kalau nak panggang guna oven pun boleh]
5) Hidangkan ayam percek bersama lebihan  kuah
   Bahan perapan  ayam percek
Sambal belacan cair, pedas sedap ni boleh juga dijadikan  sos pencicah ayam percek(khas untuk yuyi)
lebihan kuah aka  kuah percek
Ayam percek sebelum dicurah kuah percek nampak togelkan
Sayur  menu wajib , aku buat sayur campur versi  cik ina do do cheng.la la la la


















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 8 September 2014

Masakan siam sedap di Siam Coffee & Dining Subang Parade

6 September 2014,sabtu..... Hari ni adik ada kelas mengaji jadi sebelum menghantar adik ke tempat mengaji aku perlu menyediakan sarapan pagi serta membereskan semua kerja rumah. Aku bukan jenis yang pengemas tapi yang pasti  aku tak suka meninggalkan rumah dalam keadaan bersepah . Pagi tu  aku buat sarapan nasi goreng je.  Sementara menunggu adik bersiap dan bersarapan aku menyiapkan apa yang patut . Siap semua, pukul 7.15 pagi gerak ke Kota Kemuning  menuju ke tempat adik mengaji .Dah jadi rutin , lepak rumah yuyi sementara menunggu adik habis kelas mengaji.Bosan !!takda takde buat apa-apa kat rumah yuyi  aku cadang nak masak   sempoi sempoi  rebus,kerang dengan pencicah kicap cili , goreng sayur dengan sardin cili macam 3 minggu lepas tu .Yuyi pulak tak kasi aku masak, katanya ,petang tu dia nak bawak  gula-gula hacks jalan jalan kononya dah lama dia  tak bawak gula-gula  hacks jalan - jalan .Nak muntah aku dengar.


Potongan rambut sebegini buat gula -gula hacks tak berapa nak comel kan? . Tak sabar tunggu rambut dia panjang.

Abang tengok menu, dia pun nak tengok menu
Semua kena minum Jasmine tea
Ayam goreng pandan

Thai style deep fried fish with sour, entah berapa kali aku rasa sos yang dicurah atas ikan tu  tapi masih tak dapat tangkap rasanya  : )
Beef green curry
Stir fried baby kailan with salted fish

Banana Tempura with ice cream
Pelik, pisang goreng biasa ni otomatik boleh jadi luar biasa bila ditukar nama ke banana tempura kemudian dimakan bersama dengan  ice cream dan sedikit coklat cair : )


Sebelum balik singgah sekejap uncle lim's cafe beli karipap dengan mushroom mee.

Karipap  uncle lim's special selain  sedap  didalamnya  ada telur rebus
Pertama kali makan roti bakar uncle lim's , adik terus suka .


Kayo uncle lim's kalau sorang  tapau 10 ketui ,kalau 10 orang???,.nampak keji kan bila kita   duk sibuk  mengira pendapatan orang lain.
Sekali pandang gula-gula hacks,dua tiga kali pandang macam cucu uncle lim's
























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Sunday, 7 September 2014

sup ekor, western style D'Tavern sedap

5 september 2014, Jumaat..Terpaksa bekerja dan menghadap seseorang dalam keadaan  diri tengah tak sihat ,sakit sebenarnya.Tapi nak buat macam mana? Redholah, Kehidupan harus diteruskan.
Lega....dalam keadaan otak dan badan tengah tak berapa stabil syukur Alhamdulillah dalam masa tak sampai 3 jam aku dapat menyelesaikan tugas yang boleh dikategorikan penting jugaklah dalam hidup seseorang.
Aku masih lagi memerlukan rawatan doktor, petang tu lepas habis kerja yuyi drop aku kat klinik,kemudian dia terus ambik Firdaus dari sekolah. Selesai mendapatkan rawatan,yuyi bawak aku dengan Firdaus makan di D'Tavern  berhampiran.

Senyum jangan tak senyum,tu diaaaa lamb shank dah depan mata
Adik bersama nasi buttter dan chicken ala kingnya

Sup oxtail style western

Ekornya seketui je,tapi besar puaslah jugak makan

 tekak tengah takde selera sedap jugak makan  ceasar salad

Roti biasa ni boleh menjadi luar biasa bila dimakan bersama butter
Vanilla milk shake feveret  firdaus


Entah kenapa,setiap kali tengok banana split ice cream yuyi ni tangan aku ni ringan je nak ketuk kepala dia.







D'Tavern Restaurant
Port Klang,9,11, 15,
Ground Floor
Bangunan D'Tavern,Jalan Depoh
Pelabohan Kelang










Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang