Monday, 28 July 2014

Tips mudah & cepat menyediakan juadah Hari Raya Aidilfitri


Salam 1 Syawal............

Apa khabar  kengkawan? Aku harap kengkawan semua sihat sihat  belaka. Hari ni 1 syawal semua umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri .Raya aku tahun ni biasa -biasa je sama macam tahun tahun sebelumnya kitaorang tak beraya dirumah. Apa apa pun sebelum meninggalkan rumah ,juadah raya wajib dimasak dulu  Juadah raya aku takde lah meriah sangat ,  ayam masak merah,rendang kambing,nasi himpit dan kuah kacang menu wajib .Kalau ada kerajinan aku tambahlah menu sambal sotong kering ke ,udang ke, kuah lodeh ke tapi sayang amat-amatlah jarang ada kerajinan tu.Selalunya 4 menu jelah yang ado.

Aku ni jenis yang tak suka buat kerja kelam kabut selalunya sehari sebelum memasak juadah raya aku akan  menyiapkan bahan-bahannya dulu.

Dibawah ni adalah antara bahan-bahan penting [pentinglah sangat] yang aku siapkan sebelum  memasak juadah raya

Chefal amat membantu didalam proses  mengoreng kacang tanpa minyak .8♥


Kacang yang sedia untuk dikupas kulit dan kisar
daging kambing 5 kilo
Acara paling aku suka, melapah daging kambing. Step pertama daging dipotong sederhana besar,tak payah cuci  ,terus masuk dalam beg plastik dan simpan dalam peti ais. Daging ni sebelum potong tak nampak banyak ,lepas potong baru perasan banyak giler .Tu yang  masak separuh je,separuh lagi simpan.
Lagi acara yang paling aku suka ,membuang lemak pada ayam yang telah siap dipotong.Setelah siap proses membuang lemak ,cuci berseh ayam kemudian kita gaulkan ayam tadi dengam garam,kunyit dan serbuk  jintan manis . Masa untuk menyimpan,,masukkan ayam dalam beg plastik terus simpan dalam peti ais.

Ayam yang dah sedia untuk dibungkus dalam beg plastik

Lagi ayam yang sedia untuk dibungkus.....


Dapat dua beg plastik ayam,sebelum raya masak seplastik, lagi seplastik simpan.







Diary syawal 2014 cik ina do do cheng

Pejam celik pejam celik,ramadhan 2014 sudah pun berakhir,kini syawal menjelma,dikesempatan ini aku sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri 2014,maaf zahir dan batin.Maafkan aku sekiranya ada tersalah silap dan terkasar bahasa sepanjang perkenalan. Akhr sekali dari aku,semoga lebaran kali ini memberi seribu makna.
















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 22 July 2014

Almond London sedap ; resepi secubit garam


Salam Ramadhan...............

Hari Raya semakin hampir, macam mana dengan persiapan Raya kengkawan?mesti dah 90% siap.. Persiapan raya aku macam tahun tahun sebelumnya ala kadar je. lip lap lip lap lampu terus nyala Entahlah tahun ni macam tak larat , mana nak fikir urusan kerja , urusan rumah lagi ...makanya  Raya tahun ni dan Raya akan datang  bab biskut raya untuk rumah aku , untuk pelanggan tetap ,  aku suruh  cik yuyi kita take over. InsyaAllah dia  boleh handle lah. Tapi takde lah aku lepas tangan macam tu je  InsyaAllah  setiap pagi sabtu sepanjang bulan Ramadhan ni  sementara menunggu adik habis kelas mengaji whole day aku  duk rumah   yuyi  habiskan masa tolong dia buat biskut raya.


 Okeylah, sekian saje cerita persiapan raya saya tahun ni................sempoi je kan



Sebahagian daripada tart nenas yang telah disiapkan oleh  cik yuyi

Sejukkan dulu baru boleh susun dalam botol
Nilah hasil titik peluh kami hari sabtu hari tu

RESEPI  ALMOND LONDON
Sumber : Kak Nor Secubit Garam

Bahan:(150 biji)
250g mentega
125g gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
50g serbuk badam (optional)
200g tepung jagung}
300g tepung gandum}
1 sudu besar tepung beras}
1 sudu teh baking powder}-ayak bersama

200g kacang badam,digoreng tanpa minyak
50g badam cincang untuk hiasan
+/- 700g cokelat compound

Cara;
1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang.Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
Masukkan serbuk badam.Kacau.
2.Masukkan tepung yang telah diayak tadi,gaul rata.
3.Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang di dalamnya.
4.Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilenserkan sedikit mentega.
5.Bakar pada suhu 200'C selama 20 minit.
6.Cairkan coklat dengan kaedah doubel-boiler.Celupkan biskut tadi dan letak dalam
kertas cawan.Taburkan badam cincang di atasnya.Biarkan ia kering.Siap disimpan.



























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 18 July 2014

Drumet & kepak tengah bersalut istimewa , jenama ayamas terbaek ; koleksi juadah kegemaran keluarga,

Ramadhan kali ni tak seperti  Ramadhan aku yang dulu..ceh wah. Dulu aku jarang  masak juadah untuk berbuka, banyak beli  kat pasar ramadhan,kalau  masak pun juadah untuk sahur je. Entah kenapa ramadhan  kali ni aku terlebih rajin nak masak sendiri juadah berbuka dan bersahur, kalau boleh kuih muih pencuci mulut semua aku  nak buat sendiri.Pakkal  tak larat. Tipulah kan  kalau aku cakap tak  jejak pasar ramadhan langsung .Sesekali ada  jugak aku rasa penat,malas nak masak . Tapi mungkin dalam sekali dua, okeylah kan.


Juadah berbuka petang semalam simple je,drumet & kepak goreng cili,, bak choy goreng bawang putih dan tempoyak goreng cili dengan ikan bilis

Feveret aku,  tempoyak goreng cili dengan ikan bilis. Tempoyak macam gini ,tak boleh  selalu masak, bahaya ,lauk ni buat selera makan bertambah. Nak masak  tempoyak cara aku ni  senang je, Panaskan sedikit minyak,tumis bawang merah & bawang putih kisar hingga naik bau. Setelah bahan tumis naik bau,masukkan cili api kisar(saper suka pedas boleh lebihkan cili api kisar) dan ikan bilis.Tumis kedua bahan  hingga garing .Setelah garing  masukkan tempoyak , kacau hingga semuanya bergaul dan sebati. Guna api kecik semasa mengacau.Perasakan dengan garam dan gula sebelum angkat
Resepi drumet & kepak tengah bersalut istimewa goreng cili
Bahan -bahan
1)10 ketul drumet & kepak tengah bersalut istimewa jenama  Ayamas.
2)8 tangkai cili api merah [dikisar kering]
3)4 ulas bawang merah & 3 ulas bawang putih [dikisar kering]
4)3 sudu besar sos cili
5)2 sudu besar sos tiram
6)2 sudu besar sos tomato
7)1/2 sudu besar gula
8) 1 biji bawang[hiris bulat]
9) air secukupnya
Cara menyediakannya
1)Goreng drumet & kepak tengah bersalut istimewa hingga garing.Ketepikan
2)Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang kisar hingga garing
3)Masukkan cili api kisar, tumis hingga pecah minyak
4)Masukkan sos cili ,sos tomato ,sos tiram diikuti gula dan sedikit air. Kacau sekata.
5)Masukkan drumet & kepak goreng diikuti dengan hirisan bawang besar .Kacau sekejap dan tutupkan api. Angkat dan sedia dihidang
 bak choy goreng bawang putih sayur  feveret










Tarikh : 18 July 2014, Khamis
Lokasi : Rumahku Syurgaku







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 17 July 2014

Rezeki Ramadhan ; NUFFNANG come to makcik


 Duit tak datang dari langit ,kalau nak duit kenalah usaha  sikit dik nun. Kalau nak dapat CPUV dari Nuffnang kena rajin update entri. Syukur Alhamdulillah semenjak  berblog merasa gak aku duit Nuffnang 2 bulan sekali, saper nak bagi dik nun. Last aku cash out Nuffnang hari tu  dalam bulan 4, Harap harap lepas Raya ni boleh cash outkan lagi . Okeylah, cukup setakat ni je,akhir kata Majulah Nuffnang untuk Blogger, jangan lupa slogan "Majulah Sukan untuk Negara" ek eleh tetiba
 



 


 Klik untuk tumbesaran berganda














Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 11 July 2014

koleksi juadah bersahur kegemaran keluarga.resepi maggi goreng,langkah demi langkah

Demi org preggy gigih sesudah subuh aku update resepi maggi goreng yang semenjak dua menjak ni menjadi menu feveret keluarga aku semasa bersahur.Saper di luar sana yang dah buntu mencari menu sahur bolehlah mencuba resepi maggi goreng ni.Seriously sedap dan mudah sangat menyediakannya.Masa sahur asyik makan nasi ,kekadang jemu jugak ye dak.Sekali sekala tekak kita ni nak  jugak beralih ke benda lain . Okeylah,cukup sampai di sini je,tengah posa tak boleh taip panjang panjang nanti tekak kering.Kah kah kah taip guna jari apa kaitannya dengan tekak pulak.

Sudi sudikanlah ye bersahur dengan maggi goreng lepas ni....

Maggi goreng perencah kari ORI mudah disediakan dan enak dijadikan juadah bersahur.

Maggi yang telah siap dicelur dan dicampur bahan perisa yg dilampirkan bersama  setiap bungkusan maggi goreng perencah kari ORI
Nampak tak disitu betapa garingnya tumisan bawang dan ikin bilis ku


RESEPI MAGGI GORENG
Bahan-bahan
1)3 bungkus maggi goreng perencah karI ORI[celur sampai lembut  dalam air panas mendidih. Curahkan air sejuk dari  peti ais ke atas maggi sejurus  selepas dituskan, kemudian gaulkan dengan sedikit minyak bijan dan bahan perisa yang disediakan.Ketepikan.
2)5 tangkai sawi hongkong [siang dan cuci berseh kemudian tuskan]
3)2 tangkai daun bawang[dipotong 1/2 cm]
4)3 ulas bawang putih & 3 ulas bawang merah [dihiris & dicincang]
5)3 biji telur
6)sedikit  ikan bilis [icuci berseh]
Cara menyediakannya ;
1)Panaskan dua sudu besar minyak masak plus 1 sudu kecil minyak bijan dan tumis ikan bilis dan bawang hingga naik bau dan agak garing
2)Masukkan sawi ,kacau sekejap.Ketepikan ditepi kuali
3)Pecahkan telur dan kacau telur hingga hancur dan agak garing
4)Masukkan maggi ,kacau sekata
5)Tutup api dan angkat.Tabur hirisan daun bawang atas maggi goreng.

Maggi goreng yang sedia untuk disuap ke mulut
Saper yang suka boleh makan dengan kicap cili[hirisan cili api bersama kicap cair]


Adik pesan, jangan lupa ambik kurma semasa sahur untuk mendapat tenaga sepanjang kita berpuasa.














Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Wednesday, 9 July 2014

juadah sahur mengenyangkan sepanjang bulan ramadhan


Puas hati aku,,,,akhirnyaaaaa dendam aku dah terbalas    yeah yeah German 7, belanja brazil 1. Da di da di da da





















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 8 July 2014

Juadah kegemaran keluarga KAMI semasa bersahur & berbuka : juadah bersahur & berbuka mudah dan sedap semestinya mengunakan produk maggi

Salam Ramadhan.....

Lain padang lain belalang lain orang lain lah ragamnya, tetiba aku  pelik  dengan sikap manusia yang entah apa apa ni. Tempoyak je kot,alamak dik ko nak seriusss sangat kenapa?. Bukan aku atau suami aku  nak buat bisness tempoyak pun , aku cuma nak  makan tempoyak style arwah ayah aku je kot.  Tempoyak  tadi satu jenis manusia ntah apa apa ntah ,, nak muntah terbelalak baca komen dia. haishhhh   ada  lagi satu jenis manusia  ni ,  aku tak nak dikategorikan dalam jenis manusia yang bagaimana. Jenis dia ni tak nak membantu tapi sibuk nak ambik tahu seolah -olah cam ambik berat cam dia sangat caring .Paling tak tahan dan buat aku geram, dia pandai berlakon  tak tahu apa apa  dan aku  tak tahu pun yang selama ni dia berlakon tak tahu apa apa . Sinyalam lah  dia bak kata abang long  fadhil. Fed up ahhhhh pakkal nak keja lama kat sini, kalau tak dah lama aku belasah dia. Lama sangat aku sabau dengan perangai dia.Tulah,ada ketikanya  sebagai manusia biasa kita tak dapat membendung perasaan sedih bila diperlakukan seperti budak kecil tapi kita tak mampu buat apa apa ,kita terpaksa berkorban hati demi keamanan negara yang kita cinta  walaupun sakitnya hati ni  hanya tuhan je tahu. Korang perasan tak  , kalau kita tengah bengang dengan sesorang tetiba kita jadi rajin semacam.

Sos cili Maggi, sos tomato Maggi, sos tiram Maggi


RESEPI IKAN BAWAL GORENG CILI


Resepi ikan bawal goreng cili
Bahan -bahan
1)seekor ikan bawal  sederhana
2)8 tangkai cili api merah [dikisar kering]
3)4 ulas bawang merah & 3 ulas bawang putih [dikisar kering]
4)3 sudu besar sos cili
5)2 sudu besar sos tiram
6)2 sudu besar sos tomato
7)1/2 sudu besar gula
8) 1 biji bawang[hiris bulat]
9) air secukupnya
Cara menyediakannya
1)Ikan dibersehkan ,kemudian digaram kunyit dan digoreng garing.Ketepikan
2)Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang kisar hingga garing
3)Masukkan cili api kisar, tumis hingga pecah minyak
4)Masukkan sos cili ,sos tomato ,sos tiram diikuti gula dan sedikit air. Kacau sekata.
5)Masukkan bawang besar .Kacau sekejap dan tutupkan api.Angkat dan tuang kuah sos ke atas ikan bawal goreng.Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidang.


Ikan merah goreng cili, resepi sama seperti di atas.























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Wednesday, 2 July 2014

Resepi Seri Muka Durian,langkah demi langkah ; Juadah berbuka puasa

Durian dah ada, ko tak reti reti lagi nak buatkan seri muka durian kegemaran suami ko.Aku  memperingatkan diri sendiri. Sempena bulan ramadhan ,bulan baik, hari baik tunaikan permintaan suami  kan mengejar pahala juga.(bulan ramadhan je ye ,larikkk)*tangan dibahu mata ke atas*


RESEPI SERI MUKA DURIAN[resepinya aku ambik dari majalah Rasa 2013]
Bahan-bahan
1)Isi durian[lebih kurang 500gm isi durian]

2)Pulut kukus secukupnya
3)200gm tepung gandum
4)150gm gula pasir
5)650ml santan
6)2 biji telur
7)1 tsp perwarna kuning
8)1 helai daun pandan
Cara menyediakan
1)Kisar isi durian  bersama 200ml santan dan kemudian tapis.Tuang ke dalam periuk dan didihkan.
2)Kemudian masukkan santan, daun pandan, gula, telur dan tepung gandum.Kacau sebati
3)Seterusnya masukkan pewarna kuning dan dikacau rata sehingga kuah menjadi pekat.Keluarkan daun pandan.
 4)Tuangkan kuah durian diatas loyang berisi pulut kukus tadi

5)Akhir sekali, kukus selama 40 minit.Sejukkan sebelum dipotong.Sedia dihidangkan
Done, seri muka durian

Feveret suami forever








Tarikh : 29 July 204, Ahad
Lokasi : Rumahku syurgaku









Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tempoyak cara arwah ayah : Rezeki Ramadhan 2014


Alhamdullilah, Syukur kepada  Allah SWT , pucuk dicita ulam mendatang, sebenarnya dah lama dah aku mengidam  durian tak sangka pulak  sehari sebelum ramadhan dapat merasa makan durian.


Suami tanjat, dalam telefon kawan dia bagitau durian yang dia nak bagi durian tak berapa nak elok ,pecah tapi bila dah bawak balik ke rumah suami aku check banyak yang elok,cuma  2,3 biji je tak elok.

Kawan suami bagi jambu siap dengan serbuk asam boi sekali
Kalau bukan suami aku, saper lagi yang  boleh diharap untuk mengopek doryan ???
Ceh ceh wah adik senyum sampai ke telinga dapat makan durian
Resepi tempoyak cara arwah ayah
Bahan-bahan
1)Durian
2)gula
3)garam
4)sudu dan garpu
5)Sebuah bekas  yang berseh dan kering

Cara menyediakan
1)Asingkan isi durian daripada biji mengunakan sudu dan garpu tak pun pisau[elakkan pengunaan tangan]
2)Masukkan  isi durian , sedikit garam dan gula didalam sebuah bekas[gaul rata]
3)Simpan isi durian yang telah digaul gula  dengan garam tadi di dalam bekas betutup di dalam  freezer
Done, tempoyak cara arwah ayah

Sedia untuk disimpan dalam freezer










Tarikh : 28 June 2014, Sabtu
Lokasi : Rumahku Syurgaku








Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 1 July 2014

Resepi tempura ayam mudah disediakan : koleksi juadah kegemaran keluarga

Entry tertunggak 6  June 2014, adalah  harijadi adik yang ke 9 tahun,masa ni aku cuti , adik suruh cuti .Aku layankan je. .Tahun ni tak de sambutan besday  untuk adik. Adik tak kisah dia cuma nak kek besday je. Kelakarkan adik.Balik keja petang tu,aku terus buatkan dia besday kek .Kemain happy  dia dapat besday kek, double happy bila dapat tiup lilin, .Sejujurnya,walaupun realitinya besday kek  adik  tak berapa nak semenggah tapi tak pe ,yang penting dalam instagram nampak semenggah dan cantik gilerrrr. Jangan maree.

Masak masak  masa cuti sempena  harijadi adik : ),brekpes aku buat mee goreng dan tempura ayam
RESEPI TEMPURA AYAM
Bahan-bahan
1)2 keping dada ayam [cuci berseh dan buang tulang kemudian dicincang  hingga lumat.saper ada pengisar boleh guna pengisar.
2)Campurkan sedikit parsley, oregano, serbuk lada sulah dan garam di dalam sebuah bekas
3)Tepung gandum[Gaul dengan sedikit serbuk black pepper ,secubit kecil garam dan sesudu kecil baking powder]
4)Bancuhan 1biji telur
5)Minyak  masak secukupnya untuk mengoreng tempura ayam
Cara menyediakannya
1)Masukkan isi ayam cincang dan bahan no 2  ke dalam sebuah bekas[Gaul sebati]
2)Buatkan bentuk yang korang suka.Proses ni agak melekat dan melekit sedikit ,tambah  tepung gandum supaya mudah membentuk tempura .
3)Celupkan tempura dalam bancuhan telur kemudian gaulkan salut dengan sedikit  tepung gandum
4)Goreng dalam minyak panas hingga garing dan keemasan
Done,my tempura ayam
Ko ado brekpas mee goreng dan tempura ayam
Besday boy sedang khusyuk makan mee goreng bersama tempura ayam










Tarikh : 6 June 2014,Friday
Lokasi : Rumahku Syurgaku


















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang