Saturday, 28 June 2014

Projek shopping Raya 2014


Syukur Alhamdulillah , selesai  sudah shopping  baju raya untuk si bongsu. Si sulung , si tengah, si bongsu tak jadi masing masing dah besar  panjang, pandai pandailah shopping baju raya sendiri. Macam geliks pulak guna perkataan shopping sebab tak de benda pun yang aku shopping cuma baju melayu sibongsu,baju keja dan shawl lelong RM10 sehelai je.Ha ha ha ekceli setiap kali raya yuyi yang beli kelengkapan baju raya si bongsu dan si bongsu tak jadi ni tapi tahun ni aku mengoffer diri diri  beli. Tahun aku tak nak bagi yuyi penat nanti balik dari oversea bolehlah dia relax sikit.

Kebetulan hari khamis aku cuti jadi aku ambik kesempatan shopping.Nak jalan sorang rasa kekok,aku cutikan adik .Dah cikgunya cuti  anak murid kenalah dicutikan ha ha ha  .  Memandangkan rumah aku bersebelahan dengan stesen komuter senang sikit nak bergerak ke mana-mana bila yuyi tak de. Destinasi pilihan aku selalunya Shah Alam sebab  senang, turun je stesen komuter Shah Alam banyak teksi dah sedia menunggu di situ.Lagipun tambang teksi dari situ nak ke pusat bandar Shah Alam cuma RM6 berbanding dari stesen komuter Port Klang ke pusat membelah JJ bukit Tinggi atau pusat membeli belah yang berhampiran aku terpaksa membayar tambang teksi RM20 atau RM30.

Bila komuter sampai di Padang Jawa aku terus wasap si bongsu tak jadi ,ajak dating kat SACC Mall .Masa tu jarum jam baru menunjukkan pukul 12 tengahari sempat lagi aku nak ajak dia dating sebab dia masuk keja pukul 2 petang.Aku tunggu dia kat Asiari,cinabeng kalau aku tahu dia tak nak makan tak kuasa aku nak ajak dia dating.Si bongsu pun tak nak makan ,katanya dah kenyang .Last last aku sorang yang makan.

Sebelum si bongsu tak jadi  berangkat ke tempat kerja ,dia ajak aku masuk Big Apple Donuts,katanya nak tapau 3 ketul donut .Aku layankan je,yang tak boleh blah dengan aku yang perut dah kenyang ni pun boleh membedal 2 ketul donut kat situ.

Gula -gula si manja aka si bongsu tak jadi tapau 3 ketul Big Apple Donuts untuk dibawa ke tempat kerja
 
Si bongsu tak jadi vs real sibongsu
Setelah seharian shopping,sampai je kompleks PKNS si bongsu mengadu lapar tulah padan muka tadi kat Asiari aku ajak makan tak nak. Sejujurnya,tak pandai aku nak cari tempat makan yang lain kat kompleks PKNS ni kecuali kat cafe G-15 yang ada jual  ani sup utara tu je.kelakarkan aku ni.
Perut aku tak delah lapar sangat tapi tetap jugak nak  makan Ani mee sup utara dan minum air tembikai susu



  

Tarikh : 26 June 2014, Khamis
Lokasi : SACC Mall, Kompleks  PKNS Shah Alam







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Wednesday, 25 June 2014

Cantiknya koleksi shawl/selendang sempena Raya Aidilfitri 2014 Terbaikdariladang.com

Semalam petang ada sorang kawan ofis tanya aku pernah  beli  tudung online ke tak  . Aku cakap kat dia buat masa ni belum pernah lagi shopping tudung online. Di cakap sekarang dia tengah  cari tudung raya online. Ramai sangat orang jual tudung online,  dia pening tak tahu mana satu nak beli .Aku cadang suruh dia beli kat  Terbaikdariladang.com .Tak sangka pulak kawan aku ni menurut perintah.. Dalam banyak -banyak butik tudung online, entah kenapa aku boleh terbekenan dengan   terbaikdariladang.com. ni   pun aku tak tahu,,,,sebab koleksinya  nampak ekslusif kot.Ha ha ha


Tanjat mak, sephia shawl ni semalam petang kawan ofis order pagi ni sampai  terbaik  TDL koleksi selendang terbaik  sesuailah dengan polisi  mereka  98.7% pelanggan berpuas hati.
Comelkan  sephia shawl ni???Saper yang pakai InsyaAllah  jadi comel serta merta .


InsyaAllah , kalau ada rezeki raya tahun ni nak grab dua tiga helai sephia shawl  TDL  amboi boi boi !!!! nak banyak je.












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 24 June 2014

Darabif burgers vs. Bulgogi Brothers Korean Burger yang mana satu, pilihan daku? koleksi juadah kegemaran keluarga

Pada suatu petang di sebuah pasaraya, di Malaysia, aku diperkenalkan oleh yuyi kepada Darabif .  Lalu dia membelikan aku sekotak  Lamb lean burger Darabif dan sekotak Golden Fish & Chip  Figo Aku terpinga-pinga, aku tanya dia "apa benda ni?cam mana nak makan.?  Dia jawab,"Makan saje pun boleh. Buat cam burger pun boleh. Dah cukup time, mak  kena ajar firdaus makan makanan macam ni ,mana boleh makan nasi je." ..Tanpa disedari hampir 3 jam  aku berlegar-legar  dalam pasaraya,aduhhh maunya tak  penat . .Balik rumah  rasa nak relax, malas nak masak untuk juadah tengahari .Kalau masak pun tak de saper nak  makan, gula-gula hack  keja,yuyi pulak nak balik petang tu. Sebelum balik  ke rumah singgah kejap gerai MPK  ,beli nasi ayam dan yong tau fu sup .

So, secara keseluruhannya aku bagi  5 ♥ untuk  Darabif  lamb lean burger .Jom layan resepi lamb burger untuk 3 orang makan.
Darabif more meat less fat  100% premium quality lamb cekapnya aku  mengcopy sebijik -sebijik ayat  kat kotak itu.ha ha ha ha  #BImaktakcredit
1)3  keping lamb burger
2)6 keping roti  sandwich massimo with wheat germ

3)beberapa hirisan timun, bawang dan tomato
4)Lady's choice mayonis sebenar dan sos cili  Life
5)Sedikit lada hitam kisar
6)Sedikit butter
 Cara menyediakannya
1)Cairkan sedikit butter, bakar  lamb burger yang telah  ditabur sedikit lada hitam kisar  di dalam pemanggang sehingga masak dan garing kedua-dua bahagian.
2)Cairkan sedikit butter dalam non- stick frying. Letakkan roti ,bakar  kedua-dua bahagian roti hingga keperangan

3)Susun atur  hirisan timun,bawang dan tomato  di atas roti mengikut citarasa masing masing
4)Susun burger kambing, letakkan mayonis berselang seli dengan sos cili
5)Katupkan roti bahagian atasnya
Done!!! lamb burger untuk 3 orang makan

Orang dalam rumah aku  ni manja manja belaka,  roti burger tadi aku potong 4  biar mudah mereka menyuapkan roti ke dalam mulut.





Next time  nak cuba Bulgogi brother korean burger pulak,macam sedap je, macam sedap je . Memang lah sedap cuma yang tak sedapnya  tekak aku ni tekak melayu sejati memang susah nak telan  makanan   korea  & jepun ni. Tapi takpe, memandangkan ,Bulgogi brother korean burger  CPUV aku yang ntah ke berapa juta  kali dari Nuffnang ,InsyaAllah  aku akan cuba telan  bulgogi brother korean burger  nyum nyum nyum sedapnya,,,,tetiba  I love u so much Nuffnang !!!.Okeylah, cukup setakat ni je.Akhir kata sokonglah produk makanan halal tempatan.









Tarikh : 21 June 2014 Sabtu
Lokasi : Rumahku Syurgaku







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 23 June 2014

Top 5 , Tip aka petua mengekalkan kesegaran dan kemanisan udang

Ahlan wa sahlan  (أهلاً و سهلاً) ya Ramadhan



Syukran Jazillah Ya Allah atas nikmat rezeki yang kau beri...tetiba kan. Dah namanya hamba Allah kenalah  sentiasa bersyukur dengan nikmat  rezeki tak kira sebesar atau  sekecil mana yang kita dapat. Sebagai hambanya jangan sesekali mengeluh apabila  ditimpa musibah. Sebagai mak pulak ,kita jangan mudah   kecik hati ,sentap dengan anak (pak tak masuk dalam ini cerita ye).Contohnya,,,bila anak kita dah ada diploma/degree Syukur Alhamdulillah dapat pulak menjawat jawatan yang tinggi ,  double Syukur anak kita dapat pulak  bertemu jodoh dengan orang kaya ,vip ,vvip, if one day  anak kita   terlupa perut ibu yang pernah mengandungkannya  9 bulan,,, ,dia rasa bahagia dengan melupakan kita,tak kisahlah kan .Kebahagian anak kita  lebih pentingkan ,kenapa tidak kita korbankan sedikit kebahagian kita demi kebahagian anak  .Kita dah tua,hidup tak lama, tak payah nak sentap sangat pasal anak,  bersyukur sudah anak kita okey . Kegilaan apa kah itu???tak itu tak gila, itu hakikatnya, belajarlah redho dengan setiap apa yang berlaku. Sempoi kan.


Dah meraban-raban dah ni. Ekceli  nak cerita  pasal udang dan ikan merah yang suami aku bawak balik ke rumah malam tadi .Ikan merah dan udang  kawan suami bagi , bak kata pepatah, rezeki jangan ditolak musuh jangan dicari.

Macam biasalah model kipas susah mati blog aku ni bersama ikan merah 
Lega , part paling annoying part buang sisik dan perut telah disetelkan oleh kawan suami

Tengok udang  besar ni ,teringat arwah ayah,  dia  rajin beli udang ni tapi tak berapa rajin nak makan ,kalau tak silap aku dulu udang ni  RM40/sekilo
 Tip aka petua mengekalkan kesegaran dan kemanisan udang dari somi
(korang pegi cakap terima kasih pada somi saya) *tangan didada mata ke atas*

1) Udang tadi hendaklah direndam  dalam bekas  berisi air biasa yang telah dicampur  dengan sedikit gula dan garam sebelum difrozenkan .

Done, udang yang siap untuk difrozenkan







Tarikh : 22 June 2014, Ahad
Lokasi : Rumahku syurgaku







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Sunday, 22 June 2014

kedai Duandee,koleksi kedai seafood pilihan keluarga


Ahlan wa sahlan  (أهلاً و سهلاً) ya Ramadhan


Hari jumaat ,,yuyi ambik aku balik kerja.Dari tempat kerja yuyi berlezup terus pergi sekolah adik. Sampai je sekolah adik,ngam ngam  cukup time budak balik sekolah,jadi tak payahlah duk melangut lama kat situ.Lepas tu,yuyi terus bawak kitaorang pergi kedai makan tak jauh dari sekolah. Masa tu perut aku  lapar semacam,ha ha ha rasa tak sabau je tunggu makanan sampai atas meja.Ni kira JJCM terakhir kitaorang  sebelum melangkah bulan Ramadhan.

 Amboi adik senyum sampai ke telinga bila dapat makan

 Sambal belacan dimana -mana.Part sambal belacan aku bagi  5 ♥,kira tak sia sialah  tebalkan muka mintak sambal belacan .
 Nasi goreng cina & sup ekor.Ha ha ha kasihan adik,dia nak makan tomyam dengan nasi tapi aku  order  sup ekor.Terpaksalah dia ambik sup je ekornya aku  makan.Aku bagi 5♥ ,sup ekor terbaek
 Ketam masak cili haish berat mata memandang berat lagi mulut yang makan ,  tak tahu nak bagi rating,okeylah jujur cakap,keujudannya sekadar menumpang nama keluarga ketam.korang faham tak?tak faham tak pelah.Bintang pejam celik pejam celik.

Telur bistik mewah aksesori &  kailan masak ikan masin.
Aku bagi 3 ♥ ,harap lepas ni boleh kurang aksesori atas telur  bistik  yang agak mengelirukan .
Minuman kegemaran sepanjang zaman ,sirap ais & barli ais.Aku bagi 4 ♥ air je pun tak kan fail kot, cuma yang fail kat sini part meja, berdanau giler sampaikan nak letak siku pun gelikss,harap dapat sental meja tersebut bagi berseh lepas ni ye.


Rating keseluruhan aku bagi  5 ♥,hopefully dimasa akan datang kedai ni lebih alert bab kebersihan meja .



Okeylah kengkawan,,,cukup setakat ni ye, nanti ada masa aku update lagi.Akhirkata majulah sukan untuk negara.












Tarikh : 20 June 2014, Jumaat
Lokasi : kedai Duandee Pelabohan Kelang










Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 20 June 2014

Resepi sambal ikan bilis petai , koleksi juadah kegemaran keluarga

Ahlan wa sahlan  (أهلاً و سهلاً) ya Ramadhan




Bersambung dari entry di SINI, okey  adik adik semua dah bersedia dengan pen dan kertas???Jika adik belum bersedia, makcik nak pesan "masa tak akan pernah menunggu kita, kita yang kena kejarnya .Mari kejar kejar masa. Masa sentiasa mencemburui kita .Masa itu ibarat emas.Emas itu bukan masa...sekianlah puisi Masa .Dadi dadi dada, dadi dadi dada, dadi dadi dada


RESEPI  SAMBAL IKAN BILIS PETAI  (cukuplah untuk 5-6 orang makan)
Bahan-bahan
1)3 papan petai[dikupas kulit dan dibelah dua kemudian digoreng sekejap dalam minyak panas. Ketepikan.
2)Segenggam ikan bilis digoreng secara deep fry .Ketepikan
3)4 biji bawang merah & 3 biji bawang putih[kisar bawang  bersama sedikit belacan mengunakan pengisar kering
4)1 1/2  cawan cili kering kisar
5)1 1/2 sudu besar gula
6)100 ml air asam jawa cair
7)Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara menyediakannya
1)Panaskan minyak dalam kuali,tumis bawang kisar hingga wangi
2)Masukkan cili kisar diikuti dengan garam, tumis hingga pecah minyak
3)Masukkan air asam jawa dan biarkan  mendidih dan sedikit kering 
4)Masukkan petai tadi dan diikuti gula dan serbuk perasa secukupnya
5)Akhir sekali masukkan ikan bilis goreng dan  kacau sekejap  kemudian angkat

Sambal ikan bilis petai mokcik

Huk huk huk  pilu sepilu pilunya  hati ni  pagi tadi, macam mana  tak pilu setelah kusiapkan  aksesori nasi lemak,  baru ku sedar  santan kotak Kara yang aku nak guna untuk masak nasi lemak  dah rosak dek kerana terdedah terlalu lama dalam esbok. Projek nasi lemak tergendala, makan jelah aksesori nasi  lemak tu dengan nasi putih.







Tarikh : 20 June 2014, Jumaat
Lokasi :  Rumahku syurgaku








Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 19 June 2014

sambal ikan bilis petai ; part 1 koleksi juadah kegemaran keluarga

Ahlan wa sahlan  (أهلاً و سهلاً) ya Ramadhan



Hari rabu petang,lepas balik kerja  terus aku berlezup  pergi pasar malam  cari petai.Haishhhh ni semua gara-gara tengok sambal petai Fasha Sandha di Instagram.Syukur Alhamdulillah ada pun petai yang di cari.Tak kisahlah 3 papan  RM3 pun yg penting sambal ikan bilis petai mokcik on.


Ikan bilis kuning yg belum kopek RM2.90 100grams, yg dah siap kopek RM4.90 100grams,dah tentu aku pilih yg belum kopek.
Masaknya idak,kupas je lebih.Tak  pelah kan esok pagi nak masak sambal senang sikit ye dak.
Sambil nengok tv kopek  ikan bilis ,tak sangka nok habis gak 200grams ikan bilis aku kopek
Jeng  jeng ikan bilis yang dah siap aku kopek,nanti bolehlah buat rencah sayur ke nasi goreng ke sambal potai ke.... sodapnya.


Sebenarnya,aku jarang membuat persediaan memasak ni tapi entah kenapa hari ni aku terlebih rajin pulak mengisar apa yang patut  untuk masak sambal ikan bilis petai pagi esok.Alang alang dah mengisar haruslah mengisar lebih sikit esok lusa senang sikit nak masak apa apa..... yeah yeah tepuk tangan untuk diri sendiri .








Bersambung dilain entry okey : )...............nampak tak permainan aku di situ.








Tarikh : 19 June 2014,Khamis
Lokasi : rumahku syurgaku









Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 17 June 2014

Minuman herba mas cotek minuman seisi keluarga ....iklan jap


(1)MINUMAN HERBA MAS COTEK

Mas Cotek adalah sejenis tumbuhan herba yang biasanya terdapat di kawasan Pantai Timur semenanjung. Mas Cotek sebenarnya telah lama digunakan oleh nenek moyang kita sebagai makanan tambahan untuk menjaga kesihatan. Minuman Herba Mas Cotek yang dihasilkan sepenuhnya tanpa bahan kimia.

Di antara khasiat Minuman Herba Mas Cotek ini ialah :
- Mengembalikan tenaga
- Mengembalikan keremajaan kulit
- Masalah jerawat
- Membuang toksin dalam badan
- Pemulihan tenaga batin
- Paru-paru berair
- Penyakit kulit
- Melancarkan peredaran darah dan sakit puan
- Cirit birit
- Sakit urat
- Darah tinggi
- Gout
- Diabetis / Kencing manis
- Lemah jantung
Cadangan minum :
- Pesakit kronik - 1 botol 2x sehari
- Buang toksin   - 1 hingga 3 botol sehari
- 5-10 tahun     - 1 botol untuk 2 hari
- Lain-lain      - minum seperti biasa

mengikut kata kawan aku ni perempuan hamil tak digalakkan minum, katanya ditakuti nanti baby susah nak kuar, Wallahu'alam bissawab (والله أعلمُ بالـصـواب)
Harga
-Sebotol(500ml)-RM3.00
-Sekotak(24 botol)-RM60.00
*************************
(2)MINUMAN HERBA MAS COTEK
Khasiat minuman dan cadangan minum herba mas cotek gambar (2) sama seperti  minuman herba mas cotek gambar (1) cuma harga ,nama dan kuantitinya saje sedikit  berbeza,  minuman herba mas cotek  600ml gambar (2) ni tengah promosi,   harganya  RM32/sekotak dalam kuantiti 40 kotak bermula hari ni. Harga biasa RM50/sekotak ,,,cepat hubungi Cik Zana sementara stok promosi masih ada.
Harap maaf promo harga runtuh sold out

 

Harga terkini 600ml  RM5/sebotol RM80/sekotak 








*************************


Di samping  minuman herba mas cotek cik  Zana kita juga ada menjual  produk  untuk sakit sendi, sakit gout ,sakit chikunkunya,,,,, korang boleh hubungi sendiri Cik Zana untuk  mengetahui lebih lanjut tentang produk ni dan harganya.

Penat makcik berceloteh, jadi kepada yang berminat dengan produk ni tak reti- reti nak hubungi   atau sms Cik. Zana di talian  019 2153172 / 018 6602899














Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 5 June 2014

Resepi tauhu sumbat daging ayam ; langkah demi langkah ; koleksi juadah kegemaran keluarga


Syukur Alhamdulillah, lega,, akhirnya malam tadi bertempah juga baju kurung aku dengan jiran depan rumah. Rasa macam lama sangat  tak tempah baju kurung, last aku tempah    tahun 2010  dengan orang yang sama. Ekceli  lama dah  yuyi bagi kain suruh aku tempah buat baju kurung.Entahlah aku ni , dari sehari ke sehari tak pergi pergi tempah.Tapi bila yuyi asyik tanya-tanya je pasal kain  naik segan dibuatnya  .Tak boleh jadi, petang semalam lepas balik keja terus buat temujanji dengan jiran depan rumah aka tailor untuk sessi tempah & sessi ukuran badan .Seperti yang dijanjikan tepat kul 9.30 malam  aku ke rumah tailor ditemani adik .Sampai sampai je depan pagar rumah dia,aku macam tak sedap hati. Baru sampai depan pagar, tu  ,sampai depan pintu rumah  aku terus pengsan OMG aku nampak jiran bersama 3 orang kawannya  sedang berbincang pasal bisness MLM. Nak lari tak boleh kaki aku dah jejak depan pintu rumah dia. Nak tak nak terpaksalah masuk . Benda yang paling aku tak suka ,  terpaksa duduk dengar ceramah MLM. Kepada kaki MLM, aku bukan nak kutuk kata MLM tak bagus cuma aku benci orang cite pasal duit, kaya, cari kaki kiri kaki kanan,cari downline upperline,tambah income, bla bla bla.frankly speeking ....aku tak pernah bercita-cita nak jadi kaya. Seriouslly,  dah lama tak down gilerrrrr macam malam tadi. Aku rasa macam nak lempang je muka pompuan yg berceramah   tu, aku dah cakap  nak balik cepat ,kalau nak join aku call dia ntahlah dia tak paham  paham terus nak  explain  bla bla bla. Hati tengah panas tetiba  telinga ni sayup sayup terdengar lagu tema samarinda  "Masihkah ada Cinta". Apa lagi pelan pelan aku bangun sambil bersalaman dengan semua kat situ."Adik jom balik,"sambil tarik tangan adik. "Minta maaflah semua,minta diri dulu.Tak boleh lama ni,nak balik masak." .Kah kah kah tetiba aku nak  masak pukul 10.30 malam gilerrr

Berbalik pada tajuk entry ;  percubaan pertama membuat tauhu sumbat daging ayam .syabas bete 80 % berjaya.Apa tunggu lagi ambiklah resepi. Jangan malu-malu jangan segan-segan  sudi sudikanlah mencuba tauhu sumbat daging ayam ni

RESEPI TAUHU SUMBAT DAGING  AYAM
Bahan-bahan
1)Pisau besar lagi tajam untuk mencincang serta melumatkan isi ayam[saper yang rumahnya ada pengisar boleh lumatkan ayam guna pengisar] #seramjepisautu
2)Suku batang carrot dipotong dadu
3)Dua keping dada ayam dibuang tulang dan dicincang lumat. Gaul isi ayam yang telah dicincang lumat tadi dengan kicap cair dan lada sulah.Kalau takde kicap cair boleh ganti dengan garam.
4)4 keping tauhu(sekeping tauhu belah dua(menjadi segitiga).Keluarkan sedikit isi ditengahnya agar ada tempat untuk menaruh inti.Ketepikan lebihan isi tauhu
5)2 tangkai daun sup diracik halus.  halus ke tu?
6)1 biji bawang besar sederhana besar dipotong dadu
7) Sebiji telur dipukul dan campur dengan sedikit garam.(untuk menyalut tauhu)
Cara menyediakan inti daging ayam
1)Panaskan satu sudu besar  minyak masak yang telah dicampur sedikit minyak bijan, tumis bawang dadu hingga naik bau.
2)Masukkan carrot , daun sup serta isi ayam, kacau hingga carrot dan isi ayam masak sepenuhnya. Kalau rasa macam  tawar , boleh perasakan dengan sedikit Garam atau kicap cair lagi
3)Angkat dan biarkan  sedikit sejuk sebelum disumbat ke dalam tauhu

inti daging  ayam ready untuk disumbat ke dalam tauhu
Cara menyediakan tauhu sumbat daging ayam
1)Sumbatkan inti daging ayam ke dalam tauhu yang telah dibelah tadi, kemudian tepekkan  lebihan isi tauhu ketasnya.
2)Salutkan tauhu dengan telur sehingga rata litupnya
3)Masukkan dalam minyak yang panas dan goreng sehingga berwarna keperangan.Goreng hingga habis.
4)Angkat dan sajikan bersama sos pencicah
Tauhu sumbat daging ayam ni sedap dimakan bersama sos pencicah
my tauhu sumbat daging ayam yang seksi[saja nak interframe 2 kali]

RESEPI SOS PENCICAH TAUHU SUMBAT ISI AYAM
Bahan-bahan
1)15 tangkai cili kering[rendam dalam air panas dan kisar halus]
2)3 ulas bawang putih[kisar halus bersama cili kering]
3)Garam , gula dan serbuk  perasa secukupnya
4)3 sudu besar sos tomato kalau tak de pun tak pe[boleh diganti dengan sedikit cuka atau air asam jawa]
5)Sedikit bancuhan air tepung jagung untuk memekatkan  sos pencicah[1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan suku  cawan air]
6)Air secukupnya[lebih kurang  600ml]
Cara menyediakannya
1)Satukan semua bahan kecuali bahan no 5 ke dalam periuk.Biar agak mendidih.Kalau boleh guna api kecik dan sentiasa dikacau ye
2)Sebelum diangkat ,  masukkan bancuhan air tepung jagung.Kacau sekata
3) Tutup api dan angkat
Jemput makan, tauhu sumbat  daging ayam















Okeylah.,,, cukup setakat ni je, akhir kata makanlah tempe & tauhu setiap hari untuk awet muda, bukan aku cakap , khir toyo cakap.








Tarikh : 3 June 2014, Selasa
Lokasi : Rumahku syurgaku











Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang