Thursday, 27 February 2014

I like drink milk but i don't like cat


Tajuk tu macam tak kena je  , macam kena je argggh  tak pelah  janji tak menyusahkan sesiapa . Kucing???? aku memang tak suka kucing.full stop. ....Ya!ya! ya! aku tahu kucing adalah salah satu binatang kesayangan Rasullah SAW ,tapi  nak buat macam mana sejak azali aku memang tak suka kucing  .Jangan tanya kenapa? Sejujurnya lah kan, walaupun  tak suka kucing tetapi aku bukan haters  or stalker kucing . Suami ye  stalker tegar kucing. Kalaulah kucing ada blog dialah follower pertama blog kucing. Dekat kawasan rumah aku ni kiri kanan depan belakang banyak betul  kucing. Dari kucing jalanan sampailah kucing bertuan, berpuan pendek kata semua jenis kucing ada yang  takde cuma kucing parsi je. Depan pintu pagar buruk rumah aku ni bersepah tahi kucing kering yang telah disaluti pasir. Dengar macam kembang tekakkan?Haishhh cerita pasal kucing , sampai esok pun tak  habis.

 Perbualan yang berkisar pasal "kucing"


Dari jauh aku memerhatikan  adik terbongkok -bongkok  mengais tanah di depan pintu pagar rumah sambil ditemani oleh seekor  kucing gemuk bewarna putih dan berchoker pink dileher ....

Aku : Adik buat apa tuu???

Adik : adik tengah nasihat kucing ,jangan berak kat  sini

Aku : kucing saper tu?

Adik : Kucing adik pussycat

Aku : Dia faham ke cakap adik?

Adik : dia diam ,maksudnya dia fahamlah adik cakap apa..

Pagi tadi tengah sidai kain.....


Aku : Awak  nampak  tak kucing putih berchoker pink kat sini petang semalam

Suami : apasal?kucing saper tu?

Aku :  adik cakap kucing dia. Namanya   pussycat.

Suami : ye ke?patutlah petang semalam masa saya halau kucing tu muka dia masam semacam je.

Aku : tulah awak suka sangat nak stalker kucing.

Dalam perbualan telefon dengan  adik  tengahari tadi sebelum dia nak pergi sekolah..

Aku : Ada nampak tak  pussycat adik?

Adik :  Tak tahu dia pergi mana?

Aku : adik, semalam ayah marah pussycat ke?

Adik : ahh ahh mak tetiba je  ayah halau pussycat .pussycat tak salah, adik  cakap ngan ayah pussycat dah tak berak kat depan pagar , dia buat tak tahu je.

Aku : cian adik.  Biar jelah pussycat tu. 

Adik : Tak pe nanti adik cari pussycat yang lain.








































Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 25 February 2014

Penangan Osman baku

Selasa malam lebih kurang pukul 9.30 ,tengah relax tengok tv dengan adik(firdaus)

Aku : adikkkkkk ko tengok cite apa ni ???? Tukarrr.

Adik: Osman baku. Best.banyak ajar  kita bahasa malaysia dan peribahasa.

Aku : eerrrrr ye ke?

Adik : mak tak percaya tengoklah dulu.

Aku : okey.

Kalau korang nak tahu, menonton osman baku secara rutin adalah rahsia disebalik kejayaan adik mendapat markah tertinggi dalam peperiksaan Bahasa Malaysia .la la la *sila baca dengan sebutan baku*



 
                                                          
 

Sunday, 23 February 2014

Edisi recycle : roti & sate : pizza sate

Di zaman sekarang , ketika  harga barang naik mendadak terutama harga barang dapur , tak reti -reti lagi ke nak mengrecycle baki makanan untuk  dijadikan hidangan baru. Daripada kita  mengomel, merungut harga barang naik adalah lebih  baik kita fikir macam mana nak tangani kenaikan  harga barang.Ceh wahhhh ada tokoh tak jadi  menteri perdagangan & hal ehwal penguna????

Berbalik pada tajuk entry ; Minggu lepas aku ada ambik roti sandwich dari tempat untuk dibawak balik ke rumah. Roti ni tak de bahan pengawet maka  tempoh jangka hayatnya tak lama jadi daripada terbuang macam tu je aku buatlah pizza. Kebetulan pulak  dalam peti ais ada  sate semalam yang masih ada baki ,elok sangat kalau dijadikan topping..
Bahan-bahan doh Pizza
1)Roti sandwich

Bahan-bahan topping

1)Cheese parut
2)oregano
3)Sos cili dicampur dengan sos tomato
4)1/2 batang carrot-[diparut]
4)Mayonis
5) Isi ayam[sate baki semalam]
6)hirisan bawang holand
Cara menyediakan
1)Sapukan roti dengan sos cili yang dicampur dengan sos tomato diikuti mayonis
2)Letakkan isi ayam  , hirisan bawang holand dan parutan carrot di atas roti
3)Sebelum dibakar taburkan  sedikit oregano diikuti dengan cheese parut
4)Bakar dalam oven pada suhu 180 C selama 20-25 minit


Pizza????? sukahati koranglah nak bagi nama.

Pizza sedap dimakan ketika masih panas






Friday, 21 February 2014

mee maggi cepat digoreng sedap dimakan

Setelah seminggu men Google dan mengkaji kisah 1-7 , dapatlah   aku membuat  satu kesimpulan yang kebanyakkan manusia sanggup melakukan  apa saja demi mengejar wang ringgit, nama, pangkat dan kuasa. Okeylah, mari kita lupakan perkara jijik lagi menjijikan itu. Kini tiba masanya untuk mengupdate blog, huh huh banyaknya  sawang..Dalam minggu ni aku bizi dengan instagram, twitter dan  kerja-kerja menaik taraf  blog yuyi,   ceh wah apa lagi marilah mari kita  follow blog dia tunaikan kewajipan pada negara Nampak sangat ada unsur memaksa di situ.

Berbalik  kepada tajuk entry , rasa macam dah lama je tak update cerita masak-masak Ha  ha ha masak pun idak ada hati nak update. Seingat aku dalam mingggu ni baru dua kali je aku masak  hari yang selebihnya tu  duk main tunjuk- tunjuk..Haishhh aku tak boleh lepak lama ni ada banyak kerja yang aku perlukan sebelum pukul 5.45 , akhir kata majulah Pelabuhan Klang untuk Negara, tetibakan.... sebelum wa cau terimalah maggi gorengku seadanya.


Maggi goreng simple
Bahan-bahan;
1)3 bungkus maggi kari[celur sampai lembut  dalam air panas mendidih. Curahkan air sejuk dari  peti ais ke atas maggi sejurus  selepas dituskan, kemudian gaulkan dengan sedikit minyak bijan .Ketepikan.
2)1/2 batang carrot [dikupas kulit dan dimayang halus]
3)3 tangkai sawi batang putih[disiang dan dcuci berseh)
4)3 ulas bawang putih & 3 ulas bawang merah [dihiris & dicincang]
5)3 biji telur
6)1 1/2 bungkus perencah maggi kari
7)1/2 genggam ikan bilis[dicuci berseh]
Cara menyediakannya ;
1)Panaskan dua sudu besar minyak masak plus 1/2 sudu besar minyak bijan dan tumis bawang hingga naik bau dan agak garing
2)Bila bahan tumis dah naik bau dan garing,masukkan ikan bilis.Tumis ikan bilis hingga garing.
3)Masukkan sawi dan carrot, kaau sekejap.
4)Pecahkan telur dan kacau telur hingga hancur , biarkan agak garing
5)Masukkan maggi diikuti dengan perencah maggi kari, kacau sekata
6)Tutup api dan sedia dihidang

 Ni nak makan ke nak termenung?????









Tarikh : 17 February 2014, Isnin
Lokasi :Rumahku syurgaku



 

Wednesday, 19 February 2014

Gila tak serupa gila

Astaghfirullah Al-Azim , dah  seminggu blog ni tak berupdate. Apa kena dengan aku ni sejak dari semalam  bawak  ke  pukul  3 pagi  dan sambung pulak  ke hari ni  duk men Google ,

1)Tragedi berdarah Memali
2)Ibrahim Libya
3)Amin Al- Maunah
4)Al- Arqam
5Abuya, Ashaari Mohammad, 
6)Rufaqa Corparation
7)Penjenayah terkemuka Malaysia


Pelik tapi benar .....kisah  erra bercerai talak satu pun tak mampu untuk mengalihkan tumpuan aku terhadap kisah 1-7 


Wednesday, 12 February 2014

Semuanya tentang "Aruan tasik" ; resepi Aruan tasik 3 rasa yang simple ; kari ikan aruan tasik

Bersambung dari cerita di sini ; main sambung sambung pulak ,dah macam slot akasia Arianna Rose .Okeylah kengkawan minggu ni adalah minggu terakhir untuk drama bersiri  Arianna Rose . InsyaAllah lepas ni  aku tak  nak  terjebak lagi dengan  segala  tok nenek drama bersiri. Insaf  mak dah macam tak de kerja lain pulak duk follow dorang punya cerita. Okey mak nak cau , hari ni mak terlebih rajin, sebelum cau sempat lagi update blog.


Ikan aruan tasik
Bahan-bahan
1)9 keping ikan aruan tasik bersize sederhana besar dibersehkan dan digaram kunyit. Goreng ikan aruan tasik dalam minyak panas hingga garing.Ketepikan.
2)Goreng ikan aruan tasik dalam minyak panas hingga garing.Ketepikan.
5)3 sudu besar sos tiram
6)4 sudu besar sos cili Life
7)2 sudu besar sos tomato Life
8)2 labu bawang besar[dipotong baji]*
9)2 cm halia[dihiris bulat-bulat]*

10)8 ulas bawang putih[dihiris]*
11)suku biji nenas manis dikupas dihiris nipis
12)1/2 biji tomato[dipotong dadu]
13)2 tangkai cili kering[dipotong 2cm]*
14)7 tangkai cili api[dibelah dua]*
15)Sedikit air

Cara menyediakannya
1)Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang bertanda bintang hingga naik bau dan layu sedikit[masa menumis pastikan guna api sederhana]
2)Bila dah naik bau masukkan hirisan nenas dan tomato, tumis hingga sedikit layu 

3)Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato,kacau rata dan tumis sekejap
4)Masukkan sedikit air (anggaran 150ml)diikuti dengan ikan aruan tasik yang telah digoreng tadi.Kacau sekejap.(Sekiranya kuah sos pekat sangat, bolehlah ditambah air lagi  

5)Tutup api dan angkat .
ikan aruan tasik yang telah digoreng
ikan aruan tasik 3 rasa
Bahan-bahan 
1)5 keping aruan tasik bersize sederhana  besar dibersehkan dan digaram kunyit.
2)5 tbsp rempah kari ikan  babas dibancuh dengan sedikit air
3)2 cm halia[dimayang] 
4)5 ulas bawang putih[dihiris]*
5)5 ulas bawang merah kecil[dihiris]* 
6)1 tangkai daun kari*
7)3 biji terung bulat[dikupas kulit dan dibelah 4] 
8)1 tsp rempah campur[biji sawi dan halba]*
9)air asam jawa [3 sudu besar asam jawa dibancuh bersama dengan  800 ml air]
10)garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara menyediakannya
1)Tumiskan bahan-bahan yang bertanda bintang hingga naik bau dan sedikit layu
2)Bila semua bahan tumis telah naik bau, masukkan rempah kari dan tumis hingga pecah  minyak.[masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah dikacau] 
3)Masukkan air asam jawa-biar agak mendidih 
4)Masukkan terung dan biar terung separuh empuk
5)Masukkan ikan aruan tasik  dan biar hingga ikan masak. 
6)Akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa.Pandai-pandaikanlah seimbangkan rasa. 

kari ikan aruan tasik




















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Ada yang panggil singgang ada yang panggil pindang aku panggil pindang ikan cencaru


Bersambung dari cerita di sini ; Punyalah lama baru nak sambung.Tak senonoh betul  aku ni, asyik duk melayan facebook sampaikan blog yang banyak berjasa kat  aku ni terabai. Okey, mulai hari ni aku berjanji pada diriku sendiri tidak akan mengabai blog ni.  Tak moh cite panjang, perut aku dah berbunyik. Pagi tadi mak brekpes 2 keping  roti canai kosong  saje (dengar tu 2 keping saje) tu yang tak sampai pukul 12 lagi  perut dah berbunyi lapar atau dasar GEM memang  macam tu.ha ha ha ha. Okeylah aku nak pergi  isi perut dulu dengan bekalan yang aku bawak dari rumah iaitu nasi putih dengan ikan cencaru goreng sambal.

Korang layan  ikan cencaru pindang aku ye sementara menunggu  aku siap makan : )

Kesoma Rai  keith foo cakap dia  tak suka makan pipi ikan tu yang arwah mak akak suruh akak buangkan pipi ikan setiap kali menyiang ikan.  : )
Ikan cencaru  baru nak tumbuh jaket  yang  siap disiang dan dibersehkan 
Anak anaku sekelian ingat ye ,,, selepas melumurkan garam dan kunyit  pada keseluruhan ikan , hendaklah dibiarkan buat  seketika  untuk   mendapatkan aroma ikan goreng yang harum semasa digoreng.
bendi muda


Bahan-bahan (untuk 5 ekor ikan cencaru)
1)Ikan cencaru  dibersehkan dan digaram kunyit
2)1  labu bawang holand-dihiris
3) 2 cm halia-hiris bulat-bulat
4)2 cm lengkuas-dihiris atau dipotong sederhana besar
5)5 ulas bawang putih-dihiris
6)lebih kurang 5 biji cili merah besar-dibelah dua
7)1 cm kunyit hidup-dihiris kecil
8)10 batang kacang bendi muda[buang tampuk dan ekor]
9) 1/2 genggam asam jawa dibancuh dengan lebih kurang 1 liter air
10)garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara menyediakannya
1)Tumiskan  semua bahan hiris dan cili besar hingga layu dan  naik bau
2)Tumiskan cili merah besar
3)Masukkan air asam jawa-biar agak mendidih
4)Masukkan bendi-biar bendi separuh empuk
5)Masukkan Ikan cencaru-biar masak sekejap
6)Masukkan garam,secubit serbuk perasa  dan 1/2 kecil gula-seimbangkan rasa. Jika kuah pindang  terkurang masam boleh tambah asam keping



Apalah maknanya makan nasi dengan kuah pindang ikan  tanpa ikan goreng ....
dan juga  sambal belacan

















Tarikh : 17 January 2014, Jumaat
Lokasi Rumahku syurgaku







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 10 February 2014

edisi Arianna Rose : kek pisang CMG

Mesti ramai yang tak  sabar  menantikan  episod seterusnya dalam  Arianna Rose kan, he he he termasuklah aku?  Dengan siapa lagi  aku nak  berkongsi cite pasal Arianna rose kalau tak dengan korang semua . huk huk huk nasib baiklah yuyi  beli tv extra letak dalam bilik rumah aku, kalau tak jangan haraplah  aku dapat melayan arianna rose dalam keadaan  tenang. Menyampah !! setiap kali aku tengok drama melayu , suami aku mesti sound  "tulah awak suka sangat tengok cita yang tak membina otak.  "cite omputih kau tu membina otak sangat." aku jawab dalam hati . Tengok tu  macam manalah nak jadi isteri mithali, suami  tegur sikit  ,dah melenting.  The moral of the story dalam dunia realiti memang taklah kalau aku nak jatuh cinta dengan lelaki macam Harith & Tengku Adam  yang  mudah menangis especially menangis pasal "CINTA"

Berbalik pada tajuk entry ; jom buat kek pisang !!!

Takde angin takde ribut  tetiba je  suami aku bawak balik pisang pagi pagi buta.
Aku guna loyang empat segi 8 inchi ,kalau korang nak dapatkan kek  macam tinggi je macam mantop je korang gunalah loyang yang kecik sikit.

BAHAN-BAHANNYA :-)
 Resepi aku cilok dari blog tiffin biru
1)200 gram tepung gandum*
2)1 camca teh soda bicarbonate*
3)1 camca teh baking powder*(*satukan dan ayak)
4)150 gram pisang
5)150 gram gula kastor
6)Secubit garam (mat tambah)
7)3 biji telur gred A
8)120 gram minyak sayur (mat guna minyak jagung)
9)1 camca besar ovallate
10)Beberapa titik esen pisang (optional)
11)1 tbsp fresh milk(aku tambah)
Chocolate rice sebagai hiasan
hirisan pisang(aku tambah)
CARA MEMBUATNYA :-)

1)Panaskan oven pada suhu 170C, sediakan loaf pan berukuran 7 inci x 3 inci (2 biji), sapu dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak (anda boleh juga guna tin bulat 8 inci atau tin 4 segi 8 inci). Ketepikan.
2)Lecek pisang, gula, garam dan ovallate hingga semua bergaul dan sebati. Masukkan telur, kacau hingga rata. Tambah tepung yang telah diayak, minyak jagung dan esen pisang (jika guna). Gaul hingga sebati. Kalau anda nak masukkan sedikit coklat rice juga boleh, tapi mat cuma tabur atas kek saja.
3)Tuang dalam tin kek dan bakar 40 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing2. Keluarkan kek dari tin, biar sejuk atas jaringan dan boleh hidang.

kek pisang
Tak de kerja cari kerja, saper nak makan kek pisang ni? keith foo juga yang kena makan ohhh I mean  suami aku. Keith foo kan mixed chinese & indian samalah macam suami aku. muntahhh





Tarikh : 8 February 2014, Sabtu
Lokasi : Rumahku syurgaku







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 7 February 2014

kek span vanilla untuk projek X

Orang orang yang rapat  dengan aku especially kawan ofis aku  memang dah faham sangat dengan cara perniagaan aku selama ni. Sejujurnya lah,  aku peniaga suam-suam kuku ,motto aku  adalah perniagaanku  mengikut mood dan tahap kerajinanku" haishhhh aku garenti  korang belum pernahlah  dengar motto sebegini sebelum ni. Minggu ni aku gembira ,mood : rajin, petang semalam selepas habis kerja aku singgah ke pasaraya BB untuk mencari bahan membuat kek malangnya barang yang dicari takde. Aku pun keluar dari situ dan terus menuju ke pasaraya Giant . Yeahhhh nampak tak  tahap kerajinan aku disitu sangat  diparas boleh dibanggakan, ini bermakna business ON.

 Adunan kek span
projek x "kek chiffon"
 projek x  "kek span" . Untuk  pengetahuan kengkawan kek span ni baking school kat tempat kerja aku berlambak.
Projek x aku time rajin,  kalau time aku besarkan tidur for sure kalau sesiapa nak order cecepat aku cakap "maaflah makcik dah lama  tak berniaga."

Bahan-bahan membuat kek span @ resepi aku cilok  dari  yatimemories my sumber inspirasi tetiba je kan.
1)150 gm tepong super fine/tpng kek/tpng gandum*
2)1 sudu kecil baking powder*(*di ayak bersama)
3)150 gm gula kastor
4)5 biji telor gred A
5)1 sudu besar ovalette
6)80 ml susu segar
7)80 ml minyak masak / mentega cair
8)Perisa vanilla
Cara-cara :
1)Satukan gula, ovalette dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi (tapi ini terletak kepada kelajuan pengadun masing-masing).
2)Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar, pukul lagi.
3)Tuangkan minyak/ mentega cair berselang seli dngn tepung yg di ayak bersama b.powder kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
4)Bahagikan adunan pada 2 bahagian, satu letak perisa vanilla dan biarkan plain, satu bahagian lagi letak coklat emulco. Gaul sebati semuanya.
5)Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 7 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan dalam loyang dan bakar selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius.
6)Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek... lebih kurang 5 minit... bagi mengelakkan kek kita kempis.
7)Biarkan kek benar2 sejuk barulah di hias. 
**************************

Bercakap pasal perniagaan, hampir terlupa nak bagitahu kengkawan, before chinese new year aku ada order cup cake , coklat hantaran pertunangan dengan  mommy ziyyad laling  Doktor Faiz. Kasihan mommy ,last minute aku order nasib baik dia baik hati nak ambik tempahan .

Ekceli aku order dua kotak cup cake oreo, sekotak untuk pengasuh Firdaus  dan sekotak lagi aku bawak ke rumah MIL  untuk celebrate chineese new year . Adik ipar aku cakap cup cake ni  sedap, siap tapau untuk MIL dia lagi.
Coklat hantaran pertunangan, yang pasti bukan pertunangan yuyi ye. Sila abaikan kek  cheese leleh kat sebelah tu, punyalah tak senonoh  ambik gambar sambil makan kek  
Jeng jeng ni untuk cik ina, thanaks mommy sedap mewah cheese
kek cheese leleh ni special kalau tak silap aku dilapisan tengah kek ada blueberry dan coklat filling,yummy yummmy

Hari yang aku kena  ambik coklat hantaran dengan cup cake ,aku tengah kerja .Kebetulan masa tu yuyi free jadi aku suruh jelah dia pergi jumpa mommy. Yuyi ni jarang nak suka dan berkenan dengan orang tapi lepas balik dari jumpa mommy kemain lagi dia puji mommy friendlylah , cute lah, anak-anak dia comellah . Aku melopong je dengar cerita dia .


Okey kepada yg nak order, bleh la visit FB mommy  Dreamy Treat Bakery Studio, atau call/ wassap Fiza @ 013 3650783. flavor cheese cake leleh ni antaranya choc, cappucino, orange, strawberry, pandan, RV, etc etc)








Tarikh : 6 February 2013, Khamis
Lokasi : Rumahku syurgaku






Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Wednesday, 5 February 2014

Edisi Ariana Rose : ayam goreng rempah & daun kari

Hari ni bangun pagi punyalah excited buat preparation untuk  masak goreng cina dan ayam goreng rempah, houk aloh!! houk aloh!!! hampir  terlupa  hari ni adik  dah start sekolah . Adik sekolah petang, buat apa aku nak masak banyak banyak kalau  yang tukang makannya adik je.  Bila aku  fikir balik, elok sangat  aku    masak lepas  balik dari kerja nanti tak perlulah aku  tergaru-garu kepala memikirkan juadah apa yang hendak dimasak untuk makan malam.Tanpa berlengah aku pun terus  simpan bahan-bahan yang nak masak nasi goreng cina tadi dalam peti ais.Sebelum pegi kerja aku beli dua bungkus nasi lemak  telur goreng , sebungkus untuk adik dan sebungkus lagi untuk suami. Masa menunggu makcik radio buruk bungkus nasi lemak aku sempat mendengar siaran radio "na!!! hari ni ko tak nak ayam sambal ke?  "tak naklah , tadi pagi saya ada goreng ayam," jawab makcik tempe dengan bangga.
 
 Bahan-bahan
1) Separuh ekor ayam dipotong sederhana dan dibersehkan
2)4  ulas bawang putih & 2 cm halia[dikisar kering]
3)1 1/2 sudu besar rempah kari
4)1 sudu kecil  serbuk  jintan manis
5) setangkai daun kari [diramas]
6)4 sudu besar tepung jagung
7) garam, kunyit dan serbuk perasa secukupnya 

 Goreng ayam dalam minyak panas dan banyak  sampai garing
Cara menyediakannya
1)Gaul ayam bersama garam , kunyit, serbuk perasa , rempah kari dan jintan manis
2)Bila ayam dah sebati dengan rempah , satukan pulak  ayam  dengan bahan kisar dan daun kari diikuti dengan tepung jagung [perap selama 1/2jam-1jam]
3)Goreng ayam dalam minyak panas dengan mengunakan api sederhana hingga garing

 Ayam goreng rempah & daun kari versi makcik tempe.ko adooo








Tarikh : 5 February 2014, Rabu
Lokasi : Rumah Sendiri

Tuesday, 4 February 2014

I lOVE YOO!

Makcik tempe ni macam tak pernah makan sesame ball (kuih bijan) dan minum air soya. Sejujurnya kuih bijan ni lain daripada kuih bijan yang aku pernah makan sebelum ni. Apa yang specialnya kuih bijan ni ada 3 jenis inti , iaitu kacang, lotus dan red bean dan  paling aku suka part  kulit kuihnya yang teramat sangat ranggup dan sedap. Mengenai air soyanya  pulak,sudah lama   aku tak menikmati air soya yang pekat  ,kurang manis dan terasa keharuman wangi daun pandan seperti air soya di I LOVE YOO AEON Bukit Rimau. Porridge pun ada di jual di sini, kalau korang rasa tak sedap tekak dan badan bolehlah cuba  makan porridge bersama chakoi.....
 

Setahu akulah,  adik bukan orang yang  gemar minum air soya tapi  sekali pekena air soya kat sini  kemain adik minum tak cukup satu bekas

 
 Akak suka air soya  1 LOVE YOO! sebab  air soyanya kurang manis
 
I love  "I LOVE YOO!"
 
 I loike sesame ball inti red beans

 Air soya panas dan sejuk
Sesame ball (kuih bijan) berinti kacang, ekceli aku tak minat sesame ball inti kacang tapi nak buat  macam mana  inti lain dah habis.








Tarikh : 3 Feb 2014,Isnin
Lokasi : I Love Yoo, Seksyen 32 , Lot G.08
Carrefour Bukit Rimau




Air sirap orang kahwin


Hari ni aku dengan akak  ajar adik bawak basikal  di kawasan rumah aku. Kawasan rumah aku ni masih lagi ada aura desa makanya seronoklah sikit untuk budak yang baru nak belajar bawak basikal. Syukur Alhamdulillah setelah hampir 4 jam adik berusaha tanpa penat dan jemu  belajar bawak basikal ,akhirnya adik berjaya mengemudi basikal tanpa bantuan sesiapa.Akhirnya segala penat lelah adik,akak berbaloi.... Adik akak jom kita brekpes .

Nampak sangat  adik kepenatan dan kehausan, saampai je kedai makan selepas  melabuhkan punggung dia terus bagi tahu aku yang dia nak  minum. Aku pun silap masa keluar rumah tadi tak ingat nak bekalkan dia air minuman, al-maklumlah excited sangat nak ajar anak bawak basikal sampai  benda sepenting tu pun boleh lupa. Berbalik pada cerita adik nak minum,aku tanya dia 

Aku : adik nak minum air apa?

Adik : air mirinda tapi tak takde gas

Aku : Adik, mana ada air mirinda tak de gas?

Adik : ada......adik pernah minum air  warna merah  tak de gas tu
Aku : okey....okey.... bagitahu mak kat mana adik minum air macam tu????

Adik : mak ingat tak  air merah kat rumah orang kahwin; air tulah adik cakap pernah minum

Aku & akak : la cakaplah air sirapppppp

Adik : bukan air siraplah mak, air  mirinda takde gas.Firdaus tak nak air sirap

Adik manis pelayan kedai datang ambik order

Aku : adik bagi air mirinda  (aku sebut perlahan air sirap sambil kenyit mata kat pelayan kedai)
saje je aku bagi hati adik syok sikit..................
      
Adik  beradik kepenatan dan kehausan
Akak makan nasi lemak dengan telur goreng dan milo ais
Adik makan nasi lemak ayam goreng bersama  air mirinda tak de gas.kah kah (air sirap) 
Jarang sangat aku sarapan lontong tapi sesekali dapat makan aku  tak akan lepaskan peluang bedal lontong dengan sambal sotong dan telur mata kerbau.



Selamat datang