Tuesday, 31 December 2013

langkah demi langkah sup sayur dan bebola ayam plus bebola ikan talang entry penutup untuk tahun 2013




Selamat tinggal tahun 2013.....Selamat datang tahun 2014, aku tak de  azam baru dan tak pernah ada azam sebelum ni pun. Setiap tahun  berlalu bermakna umur aku berganjak, hari -hari  yang mendatang  terus kulalui dengan penuh kebahagian  , kesyukuran dan  kesenyuman  cuma satu  harapanku di  tahun 2014 agar aku menjadi  manusia yang  sentiasa  bersyukur kepada Allah SWT atas limpah kurnianya dan rezekinya yang tidak putus-putus syukur syukur , oiiii dapat makan nasi pun dah boleh bersyukur.  Setiap hari masuk ofis duk goyang kaki&teluk puas bergoyang sambung  kira bulu kaki tangan plak, setiap hujung bulan ambik gaji, setiap  hujung tahun ambik  bonus pun dah boleh bersyukur oiii, aku  pui pui  pui  saje  mulut yang  suka nak komplen tak cukup  bonus tu. DASAR manusia yang tidak tahu nak bersyukur dengan nikmat tuhan,  nasib baik ada orang nak bagi oii  kalau tak melopongggg.  Dah lah aku pun  malas  nak bebel panjang ,  Akhir sekali   walaupun  kita tak dilahirkan secantik So Wincci  tapi kita kena  bersyukur & berterima kasih  kepada kedua ibu bapa kita  kerana mereka bersusah payah  melahirkan dan membesarkan kita sehingga ke hari ni. especially IBU, sebut betul-betul. Tak payah membebel sangatlah mak jemah nanti ramai yang bebulu maki mak jemah. Moh lah kita


Bahan-bahan  untuk membuat bebola ikan talang
a)Isi ikan talang yang telah dibuang kulit
b)garam dan serbuk perasa secukupnya
c)sedikit sebuk  lada sulah
d) setangkai daun bawang dihiris sederhana halus
e)Sedikit tepung ubi
Cara menyediakannya
a)Kisar isi ikan bersama garam, serbuk perasa dan lada sulah
b)Campur isi ikan yang telah dikisar dengan hirisan daun bawang dan gaulkan hingga tidak melekat ditangan apabila dibentuk bebola ikan.(jika melekat tambahkan tepung).Ketepikan


Bahan -bahan untuk membuat sup sayur dan bebola ayam plus bebola ikan talang
1)1.5 liter stok ikan bilis
Cara menyediakan 1.5 liter stok ikan bilis
Masukkan ikan bilis dan lebih kurang  1.5 liter air ke dalam periuk.Reneh hingga mendidih mengunakan api sederhana.
Sekiranya kita ingin menikmati  stok ikan bilis cum sup yang sedap, manis dan lemak berkrim, sila beli spesis ikan bilis  hitam yang dah siap berkopek.Sup hasil renehan spesis ikan bilis hitam,InsyaAllah tak mengecewakan.

2)5 batang sawi putih disiang [asingkan daun dan batangnya yang lembut] 
3)4 ulas bawang putih [dicincang halus]
4)3 ulas bawang merah[dihiris halus]
5)10-14 ketul bebola ayam
6)10 ketul bebola  ikan talang
Cara menyediakan sup sayur dan bebola ayam plus bebola ikan talang
1)Panaskan sedikit minyak masak plus 1tsp minyak bijan , tumis bawang putih cincang dan hirisan bawang merah kecik hingga naik bau
2)Setelah  semuanya naik bau, masukkan stok ikan bilis .Renehkan  sampai mendidih
3)Masukkan bebola ikan talang dan biarkan  agak mendidih
4)Masukkan sawi putih diikuti  dengan bebola ayam.Renehkan sampai mendidih
5) Akhir sekali tutup api dan angkat
comel tak bebola ikan talang kak ton??????????
Sup sayur dan bebola ayam plus bebola ikan talang

perghhhhhhhh sedapnya  makan  nasi berlaukkan  sup sayur, sambal belacan dan ikan kering


Sambal belacan

 ikan kering@ikan masin











Tarikh : 27 December 2013, Jumaat
Lokasi : Rumah sendiri











SELAMAT TAHUN BARU 2014

















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 30 December 2013

Pak Hailam Kopitiam ; bukan macam tapi memang tersedap & terbest

Alkisahnya sebelum akak membawa kami  balik ke rumahnya, dia ajak pergi AEON big Bukit Rimau  temankan  cari  baju kerja abang (gula -gula hacks) kemudian temankan dia makan kat Pak Hailam Kopitiam . Cerita pasal abang ,tetiba rasa rindu kat dia. Almaklumlah  sejak  abang jadi budak  Mr.rich  ni dah jarang dapat lepak sama-sama dah ...jangan kata lepak nak jumpa pun susah. Tapi tak pelah abang , jangan khuatir InsyaAllah lagi dua minggu kita jumpa ye

ceh ceh poyo
Signature toast ; Peanut butter & kaya toast & Kopi O
3 layer tea  dan ais kosong
Makcik makan beef noodle soup
Akak makan Cantonese fried kuey teow
Adik makan nasi pui pui sedap(sorrylah lupa nama menunya)

Gendang gendut tali kecapi kenyang perut  adik buat muka blur, akak senang hati
















Tarikh : 27 December 2013,Jumaat
Lokasi : Pak Hailam Kopitiam ,AEON Big  Carrefour Bukit Rimau




Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Air, hujan dan burung bersiul-siul

Alkisah tengahari Jumaat,hujan renyai-renyai. Masa tu aku dengan adik dalam kereta yuyi menuju ke rumah yuyi.

Aku : Hujan plak, macam ni tak bolehlah  mandi kat kolam rumah akak.

Akak : a'ah lah adik ,hujan macam mana kita  nak mandi ni???

Adik : kenapa plak tak boleh mandi? hujankan  air , airkan hujan jugak? sama je kan

Aku : Eiiii!!!geramnya mak dengan adik nihh. Hujan dan air mana sama?? adik tak boleh kena hujan nanti demam.

Akak : Tak pelah mak, nanti hujan berhenti barulah kitaorang mandi. 

Aku menahan geram dalam hati.Mereka saling berpandangan dan sama-sama tersenyum. Akak dan adik memang tak boleh jumpa air, kalau jumpa mesti nak mandi...................



 Terserlah keboyotan adik

 "adik, adik, kenapalah ko debab sangat."
Gigih akak membetulkan pump
Lengan adik berisi sangat, penat akak nak mengadjust  kedudukan pump : )
Wajah happy dapat berendam dalam air
Lagi wajah happy dapat berendam dalam air
 Dah macam  The man man from Atlantis , salah satu program kegemaran aku suatu ketika dahulu



Adik ,akak dan burung





Tarikh : 27 December 2013, Jumaat
Lokasi : Rumah yuyi











Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 26 December 2013

ikan talang goreng cili cuba keluar dari klise "ikan talang masin"

Sebut saje ikan talang tentu berkait rapat dengan ikan kering@ikan masin dan sejujurnya aku belum pernah lagi makan ikan kering@masin talang  samada digoreng atau digulai. Kari atau gulai ikan talang masin ni  kalau tak silap aku  memang glamer  kat  belah utara terutama kat majlis kenduri. Cakap pasal gulai  tetiba  kecur air liur aku. Talang ni jarang dijual dipasar sebagai ikan basah atau mentah. Ia kurang permintaan dan tak popular seperti ikan lain sebab isinya agak tawar dan sedikit nipis . Tapi usah risaulah  jika kena cara masaknya  InsyaAllah sedap .

Ikan talang goreng cili
Bahan  sos, dari kiri ;  kicap cair, Kicap pekat keramel ,sos tiram dan sos cili  Life

Isi ikan talang yang telah digaul dengan kicap cair  dan dalam  bancuhan sebiji telur


Celupkan isi ikan di dalam tepung jagung satu persatu sebelum digoreng dalam minyak panas
Pastikan bahan tumis benar-benar layu dan naik bau
1) isi ikan talang yang telah diasingkan daripada tulangnya  dibasuh dahulu sebelum dipotong(anggaran 25-30 ketul isi ikan talang)
2) isi ikan talang dipotong sederhana besar (Anggaran 2cm & 3cm)
3)Gaulkan isi ikan dengan  kicap cair  kemudian di dalam bancuhan sebiji telur .Isi ikan tadi digaul dengan  Sebelum digoreng dalam minyak panas satu persatu..
4)3 sudu besar kicap pekat
5)4 sudu besar sos cili Life
6)3 sudu besar sos tiram
7)1 labu bawang  Holland [dipotong baji]
8)3cm halia [ dihiris bulat-bulat]
9)5 tangkai cili kering [dipotong 2cm]
10)Sedikit air
Cara menyediakannya
1)Panaskan minyak dan tumiskan halia, bawang besar  dan cili kering sehingga berbau harum[masa menumis better guna api sederhana]
2) Selepas itu masukkan sos cili dan sos tiram. kacau rata[better guna api kecil]
3)Masukkan kicap pekat , diikuti dengan isi ikan talang yang telah digoreng tadi [gaul secara kaup balik]
4) Masukkan sedikit air(anggaran 100ml) dan kacau sekejap
5)Tutup api dan angkat . Masukkan dalam bekas, kalau suka boleh taburkan daun bawang.

Kacau perlahan secara kaup balik sehingga  ikan dan bahan sos bergaul  mesra
 ikan talang goreng cili 












Tarikh : 25 December  2013, Rabu
Lokasi : Rumah sendiri






Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Dont judge a mee hailam by its kuah

Dalam dua tiga hari  ni  badan aku  tak berapa sedap, tekak tak berapa nak  lalu makan. Memandang dah tak de MC dengan cuti tahun hujung-hujung tahun ni still aku kena menadih muka  kat tempat kerja. Arghhh geram bila  badan tengah tak sihat nak menunggu waktu habis kerja 5.45 terasa membosankan. Lega rasa hati aku bila tetiba yuyi cakap nak ambik aku bailk kerja.Jadi alang -alang dia  ambik aku sebelum balik rumah  aku  ajak dia makan kat gerai kak long .

Sampai je di gerai Kak Long sejurus kitaorang  melabuhkan punggung, kak long datang kat meja kitaorang untuk ambik order.
"Dah lama tak datang makan kat sini." Kak long cakap sambil pegang bahu aku.
"Kak long mimpi ke? baru dua minggu lepas kita datang sini."
"yeke?. sorrylah akak lupa. nak order apa ni?Tanya  kak long sambil tangan mengambil pen dan kertas
"2 3 hari ni badan kita tak sihat, bagi kita nasi putih, sup ekor  dan baby kailan goreng ikan masin jelah. Yuyi ko nak makan apa?
Soalan dituju tak berjawab tapi aku perhatikan mata yuyi tertumpu  ke arah meja sebelah dimana seorang wanita sedang asyik menghirup kuah mee hailam  lalu dia pun terus merengek-rengek "mak, nak makan mee hailam lah."
Aku syak Yuyi terliur tengok orang sebelah hirup kuah mee hailan : )

 
Jangan  terpedaya  dengan keindahan sesaat atau mungkin selera kita yang  berbeza
Yuyi dengan kerang memang tak dapat dipisahkan
Add caption
Selalunya bila badan kita  tak sihat dan tiada selera untuk makan  InsyaAllah sup dan tomyam  boleh membangkitkan selera makan kita.
Motip mulut  macma tu ; Yuyi terlalu teruja bercerita tentang percutiannya di theland tempoh hari










Tarikh : 24  December 2013, Selasa
Lokasi : Greai Kak Long MPK






Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 24 December 2013

Suamiku@pakcik tradisional ; the legend of lengkong sirap

Sesekali kena jugak melayan tekak suami  aku yang  agak tradisional  agar suatu hari nanti aku tidak dicop  isteri durhaka. *tangan kat dada mata ke atas* Apa ada hal  kalau setakat nak buat lengkong sirap@ lengkong nostalgia yang sering dibuat  oleh mendiang neneknya dahulu kala  ko ado , jangan dia ada cita-cita nak suruh aku buat wajik sudah.  Jangan tak tahu, wajik & dodol juga salah satu makanan feveret dia.

ko mampu, minggu ni je dah dua kali aku buat lengkong sirap : )
 Fresh from pokok pandan depan rumah

 Bahan-bahan
1)25gram agar-agar tali [gunting pendek]
2)3-4 helai daun pandan[disimpul rapi]
3)1 liter air
4)1 1/2 cawan gula pasir
5)1 tbsp/sudu besar pati sirap rose  [aku guna pati rose cap bunga rose]
Cara menyediakannya

1)Masak agar -agar  dengan air sehingga agar-agar  hancur
2)Masukkan gula secukupnya [kacau hingga adunan larut dan sebati]
3)Masukkan pati sirap dan daun pandan[biar agak mendidih]
4)Tapis dan tuang ke dalam loyang
Biar sejuk sebelum dimasukkan ke dalam peti ais
Pakcik tradisional lebih suka makan lengkong bentuk empat segi dari pada lengkong yang beraneka macam bentuk.








Tarikh : 23 December 2013, Isnin
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : Mari buat lengkong sirap






Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Anak dengan ayah sama besar...........habis macam mana???????

Sejak dari  lahir sampai nak masuk  umur  9 tahun Firdaus masih gemar  tidur celah ketiak aku.Dia ni masuk  9 tahun pun masih lagi manja tak  macam abangnya. Gula -gula hack   masa kecik paling manja  tapi bila  cecah  umur 7 tahun dia dah mula rasa segan bila aku pegang tangan dia setiap kali aku hantarnya ke sekolah.ha ha ha ha , merah padam muka dia masa tu.

Malam semalam masa aku tengah landing atas katil   dengan Firdaus, saje lah aku nyakat dia 

"Tahun depan adik darjah 3,  adik janji dengan ibu masuk  darjah 3 adik  nak belajar  tidur sendiri."

"Tak nak! tak nak ! adik nak tidur ngan ibu gak." Adik  merengek manja.

"Bagilah  ibu temankan ayah tidur. Cian ayah tidur sorang-sorang kat depan tv. Adikkan dah besar, orang besar  tak boleh  tidur dengan ibu lagi."

"Ayah pun dah besar, Ayah lagi besar dari adik. Ibu cakap orang besar tak boleh tidur dengan ibu.Kenapa ibu nak tidur dengan ayah?  Adik terus menghempas badan ke tilam

Aku tak tahu nak cakap apa dah.Terus tarik selimut pelan -pelan ,tutup mata terus.



Monday, 23 December 2013

semua tentang "TALANG" & "BELACAN"

Ternyata rezeki menyebelahi pakcik setelah hampir setahun tak turun ke laut. Syukur Alhamdulillah,pertama kali  turun ke laut subuh semalam pakcik dapat sekor ikan talang berat lebih kurang 4 kilo .  Di Musim tengkujuh laut bergelora ni  pakcik tak dapat  turun ke laut untuk menangkap ikan. Tak turun ke laut , bermakna berkuranganlah pendapatan pakcik bulan ni  .Nak harapkan hasil jualan belacan makcik , sebulan berapa sen sangatlah makcik dapat ??? haishhh korang jangan pandang keji dengan orang jual belacan, dulu jiran lama  makcik yang start dulu  jual belacan   pun sekarang ni dah bukak bisnes jual kereta terpakai  kat depan rumah. *apa yang kau merepekkan ni syaiton*
 Abaikan dua bilah pisau tajam yang pentingnya  sentiasa diasah oleh pakcik, sila fokus kepada "IKAN  TALANG"
Pakcik gigih menaikkan isi ikan talang, makcik pulak gigih bersantai di depan komputer
Proses menaikkan isi ikan talang hampir 90% siap 
Isi ikan talang
Makcik dah tak boleh santai  ,pakcik panggil suruh tolong dia masukkan  isi ikan kedalam beg plastik. Bagi memudahkan kerja memasak makcik akan bahagikan isi ikan tadi kepada beberapa beg plastik
Isi ikan talang segar
tulang ikan talang disimpan  dalam esbok  esok lusa boleh dijadikan stok ikan 









Semua tentang"BELACAN"

Semenjak ada lelaki suci  bersebelahan denga gerai belacan makcik ni  setiap kali makcik nak mengamuk terpaksalah kepit suara. Tensionlah  dengan  budak yang jual belacan  guna kepala lutut tapi bila main candy crush pandai pulak guna otak, kerja macam haramjadah/rubbish ,haishhh tak tahu aku nak kategorikan budak ni macam mana? 
















Tarikh : 22 December 2013, Ahad
Lokasi : dapurku syurgaku











Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Sunday, 22 December 2013

Semua tentang "PINGGIR" ; Dunia Hilang Tambun@Lost World of Tambun

Aku suka menyepi , aku suka meminggir diri tapi ini bukan bermakna aku tak suka berkawan. Sejujurnya  belum pernah lagi aku berniat untuk meminggirkan  atau menyisihkan sesiapa dari dalam hidup aku. Mengapa perlu rasa terpinggir mengapa harus rasa begitu  sedangkan  Allah SWT  itu  tidak akan pernah meminggirkan setiap hambanya. Kalau masih ingin memendam rasa itu lebih lama lagi jadi silakan terus rasa terpinggir  sehingga mataku tertutup rapat. Aku tahu yang kadang -kadang kita sendiri tak tahu kenapa  rasa terpinggir itu wujud dalam hati kita.  Tapi kalau benarlah rasa itu wujud buang jauh-jauh rasa itu InsyaAllah suatu hari nanti kebahagian pasti  datang tanpa diundang.Kita pinggirkan sejenak cerita kusut . Leraikan segera kekusutan. Aku mulakan cerita dengan cerita percutian bersama keluarga di Tambun , Ipoh.


Setiap kali  bercuti  "EMAK" dalam kategori makcik  tak pernah  lupa untuk membawa bersama bekal makanan dan minuman .

Akak dengan abang terasa hendak membuang hajat mereka singgah sebentar di sebuah tandas awam  di pinggir jalan.
Abang sedang duduk di pinggir jalan sambil  menghisap sebatang rokok.
Abang terpinggir dalam dunianya  sendiri
Pusat makanan?????????????
Adik tidak pernah meminggirkan NASI
Sizzling Chicken& Chicken chop terpinggir

Adik terpinggir dalam dunianya sendiri ; makan
"AYAH" kategori pakcik  yang sering mandi sungai atau parit sedari kecil memang suka meminggirkan semua jenis Taman tema Air . Aku terkasima seketika bila pakcik cakap dia bukan haiwan nak kena pakai tag kat tangan, Struggle  dia  nak bukak tag kat tangan dia tu.
Minggirlah akak, mak nak merakam gambar abang

Kali pertama aku  makan puding sagu melaka bersama ais kerim vanilla . Sedap sangat,terus bedal dua sekali gus
Pakcik tidak meminggirkan lasagna beef

Sate lok lok

Period  dan emosi seringkali membuat aku rasa terpinggir
Adik merenung masa depan yang belum pasti

Senpat juga aku merakamkan gambar anak-anak sebelum balik
Lost World of  Tambun  terletak  di pinggiran Ipoh








Tarikh : 14 December 2013, Sabtu
Lokasi : Lost Word of Tambunm Ipoh







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Selamat datang