Monday, 31 July 2017

Dalca rusuk kambing tanpa santan ; langkah demi langkah


Takde cerita yang menarik pun nak dikongsi  kat sini. Cuma hari ni  entah kenapa tetiba hati  rasa resah & gundah .  Tak tahu nak buat apa tu yang   update blog. Mana tahu kan  dengan mengupdate blog  boleh meredakan keresahan dan kegundahan hati ni .

Hari sabtu cik yuyi bagitau teringin nak makan dalca sayur.  Dia cakap bahan-bahan nak masak dalca dia dah beli. Di beli sekali rusuk kambing, katanya suami dia nak makan dalca sayur campur rusuk kambing. Maka, hari minggu tu gigihlah  aku masak kan dalca rusuk kambing. Cik yuyi tak bagi aku buh santan. Aku okey je sebab arwah mak aku pun masak dalca tak buh santan. Logiklah kacang dal dah lemak tak payah buh santan pun takpe.



Dalca rusuk kambing aku judukan dengan  bayam goreng, sambal belacan dan ayam goreng rempah tandoori.

Dalca rusuk kambing tanpa santan
Bahan.bahan
1kilo rusuk kambing[buang lemak  dan cuci berseh]
300 gm kacang dal[rendam 2 jam]
4 sudu besar rempah kari[bancuh dengan air secukupnya]
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil rempah/halba campur
2 biji buah pelaga & 2 kuntum bunga lawang
Garam secukupnya
1 cawan santan[tak masuk santan pun takpe]
Air secukupnya
Bahan hiris
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inchi halia
Bahan sayur[potong ikut citarasa masing -masing]
6 tangkai kacang panjang
2 biji terung bulat
4 tangkai cili besar hijau
1 batang lobak putih
1 batang carrot
Cara2
1.Rusuk kambing reneh bersama dengan sedikit garam selama 1 jam atau hingga empuk
2.Rebus kacang dal hingga empuk
3.Panaskan minyak, tumis bahan hiris, daun kari, rempah campur, buah pelaga dan bunga lawang hingga naik bau
4.Masukkan rempah kari dan garam secukupnya, masak hingga pecah minyak
5.Masukkan kacang dal
6.Masukkan rusuk kambing bersama air renehan.Kalau suka boleh masukkan santan.Biar kuah mengelegak
7.Masa kuah mengelegak, masukkan bahan sayur.
8.Masak hingga semua sayur empuk
9.Seimbangkan rasa dengan menambahkan garam



Langkah 1


Langkah 2

Langkah 3

Langkah 4

Langkah 5
Langkah 6


Siap dalca rusuk kambing tanpa santan







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Saturday, 1 July 2017

Bonda bonding ; hari kantin 2016


21 November  2016.....tarikh yang mungkin aku takkan lupakan sampai bila-bila .  Tarikh yang sungguh  menguji naluri keibuan Memandangkan aku  jenis yang agak kurang gemar  berkongsi cerita-cerita sedih & duka kehidupan makanya biarlah kejadian yang berlaku pada tarikh tersebut  aku simpan kemas dalam lipatan sejarah hidup aku .Syukur Alhamdulillah, selepas 8 bulan dari tarikh berlakunya kejadian  segalanya  pulih seperti sedia kala dengan izin Allah SWT.

Cerita pasal blog ; lama sungguh blog aku  ni terbiar tanpa diberi perhatian .Seriously, aku kecewa deƱgan diri sendiri. Aku tak update blog serajin dulu. Harap-harap lepas ni aku akan lebih rajin dan lebih bersemangat untuk mengupdate blog aku yang tak seberapa ni. Insyaallah.

Ok, kembali kepada tajuk entri ; setelah sekian lama tak melibatkan diri dalam menjayakan hari kantin/usahawan sekolah , akhirnya pada 13 Nov 2016 aku , cik yuyi dan suaminya datang bersama sibusyuk masyam untuk turut sama memeriahkan hari kantin. Memang  tersangatlah happening melihat  pelbagai gerai antaranya gerai burger, gerai nasi ayam, gerai buah-buahan, gerai ayam goreng & kentang goreng, gerai pelbahgai minuman gerai pelbagai kuih muih dan macam-macam lagi. Selain tu terdapat aktiviti permainan, antaranya  rumah hantu, rumah sesat, pemainan dalaman dan macam-macam .Yang bestnya siap ada zoo mini lagi.boleh gitu.

Jom layan gambar yang sempat aku ambik sepanjang hari kantin berlangsung.

nampak tak??? sibusyuk masyam berbaju kuning tengah happy giler mak dengan akak layan dia hari ni. 

Rambang mata tengok makanan, habis kupon RM30, topup lagi  kupon




Pestime tengok zoo mini.tetiba aku jadi teruja...













Sekian  terima kasih, nanti kalau ada masa  aku update lagi.














Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 8 June 2017

Rindu serindu rindunya


Baru terjaga dari tidur selepas 3 bulan. Pada waktu ini aku sedang  gigih  menjelajah blog kengkawan. Mana tahu,  selepas selesai misi menjelajah  boleh jadi bersemangat pulak  nak update blog : )


























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 13 February 2017

Best seafood in town ; Lala Chong kayu ara seafood restoran


Cerita JJCM malam minggu; Petang sabtu,  selepas puas berlegar -legar tanpa tujuan  di OU Damansara, perut masing-masing mula berkeroncong terutama perut sibusyuk masyam.  Dia asyik mention jew dia last makan  pukul 1 lepas balik tusiyen. Aku cakap kat dia , bulan puasa tahan lapar  jew sahur  subuh berbuka malam . Adik mula tarik muka. Saje jew aku mengusik.  Sementara cik yuyi belum decide nak makan mana? Aku belikan dulu adik  5  ketui kuih buat  lapik perut di nyonya kalers.

Selepas berhempas pulas berfikir, akhirnya cik yuyi cakap dia nak makan kat lala  chong ara Damansara. Aku memang malas ahhh nak fikir  makan mana . Penat, aku tukang makan jew. Kalau tak silap aku, tahun lepas dia pernah  ajak aku  makan kat  sini  tapi masa tu tutup. Dari OU nak ke lala chong dekat lah sikit.Cuba dari rumah aku, fikir 2 3 kali nak pegi .


 Pengantin lama :  )

Muka orang tak sabar tunggu makanan sampai


Sementara menunggu makanan yang  kita order  siap , dorang hantar kacang dan jeruk mangga asam boi dulu.


Ayam lemon , nasi goreng cina dan lala kam heong terbaek


Ketam sweet & sour , feveret cik yuyi. Kalau ke restoran  seafood tak sah  cik yuyi tak order ketam.


Butter prawn berkuah, feveret menantu dan anak.  Bihun goreng tu aku order tapi berusik pun. Tetiba rambang tekak, nasi nak  bihun goreng pun aku nak. Akhirnya...tapau  bawak balik rumah.



Lepas ni boleh makan kat sini lagi. Servis tip top , makanan & minuman cepat sampai dan seafoodnya fresh, harga berpatutan , pelayannya mesra alam .Dan yang  penting tempat cuci tangan dan tandasnya berseh. Sorry.... perangai aku ni buruk sikit, aku suka nak mengukur tahap kebersihan tempat  makan dari toilet.
















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 31 January 2017

Jalan jalan mandi manda ; Wet World Water Park Shah Alam


Sebenarnya aku nak bawak sibusyuk masyam mandi manda masa cuti sekolah hujung tahun 2016 tapi tergendala sebab keluarga aku ditimpa sedikit ujian dari Allah SWT . Hampir dua bulan sudah sejak peristiwa 21.11.2016 yang lalu, Syukur Alhamdulillah segalanya beransur pulih.

Berbalik kepada tajuk entry, memandangkan hari Isnin cuti CNY, pagi ahad , semalam aku ambik kesempatan membawa ahli keluarga  mandi manda kat Wet World Shah Alam. Bunyik ahli keluarga macam ramai kan. Sebenarnya takde lah ramai sangat , cuma 4 orang jew.

Sampai Wet World lebih kurang pukul 9.30 pagi. Kalau hari cuti tak payah cakaplah, memang panjang giler orang beratur nak beli tiket . Nasib baiklah cik yuyi  dengan  somi rajin nak beratur.Sementara menunggu dorang  beratur  beli tiket cik yuyi suruh aku dengan si sibusyuk masyam  duduk dalam kereta.Hurmmm lega, semenjak dua menjak ni kaki aku bukan larat sangat  nak berdiri lama-lama...



Setiap kali ke sini, cabana silver no 4 menjadi pilihan cik yuyi kerana sewanya berpatutan dan yang penting terletak berdekatan dengan locker, kaunter masuk dan bilik persalinan. Tapi semalam bila tengok cabana silver no 4 tu, aku kecewa, harganya naik 2 kali ganda  kononnya dinaik taraf menjadi cabana gold sebab ditambah kerusi rotan, peti ais kecik & peti keselamatan  . Houk aloh , macam tak berbaloi jew bayar mahal duduk tak sampai 8 jam. Apa kejadahnya pulak nak berpeti ais bagai bukannya nak bermalam kat situ kan. Jadi, cik yuyi sewa cabana silver jew , harga okey yang penting ada kipas dengan lampu.


Senang nak  buang sampah, cabana  kami berdekatan dengan  tong sampah. Cantikkk


 Aku jadi penunggu cabana jew. Lately ni , tak berapa sihat jadi tak larat nak mandi manda. Tulah bila jadi penunggu asyik makan jelah kerja aku. Lagilah dalam ni banyak tempat beli makanan .Tapi of cos lah harga tu memang mahal dari biasa. Sebekas bihun goreng atau nasi lemak sekali dengan tin air  RM9. Nak kata rasa sedap sangat takde lah , kata orang boleh makan lah.  Cuma aku nasihat jagung RM5 secawan tu jangan beli tawar hebeh.


Aku sendiri tak paham macam mana  aku  boleh nak beli nasi lemak kat dalam wet world ni.



Berendam puas-puas dik, lepas ni tak tahu bila lagi dapat berendam lepas ni..



Sementara temankan aku beli makanan sempat lagi dia berendam,hurmmm






Dah lama kan aku tak tepek bideo . Insyaallah selepas ni aku akan lebih aktif mengambil bideo dan menepek di sini.tetiba kan... Itu janji aku , Insyaallah.


Kaplamyanga dalam air pun nak meeting, biasalah kan


Sibusyuk  masyam tunjuk skil mengisi air dalam baju .hehehe





Akak adik sama naik









Cukup setakat ni je untuk hari ni. Nanti  ada masa aku update lagi. Sekian terima kasih.












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 27 January 2017

Selamat membugilkan bulu dengan waxing

Sesaper  yang teringin membugilkan  bulu sempena  CNY boleh berwaxing di  Buluu wax Spa  Aeon Big Bukit Rimau  (Ground floor depan Watson) . Waxing ni ibarat membuang bulu secara nyaman, tercepat, termudah dan tidak membuat ketiak hitam .Cuma   lepas waxing , kulit akan terasa gatal dan beruam sikit tapi jangan risau  dua tiga hilanglah gatal dan ruam tu. Apa pun aku suka waxing sebab membugil  bulu sampai akar, bulu lambat tumbuh. Bulu yang akan kembali tumbuh pun bulu lembut dan halus gituuu.



Cik yuyi yang kenalkan aku  dengan Buluu wax sapa. Dia dah sain kontrak sampai mati  dah. Aku baru pestime nak cuba .

Buluu wax spa

Aku suka amoi  Buluu wax spa ni baik tak sombong, dia buat kita rasa selesa nak berwaxing .Dan yang penting dia terlatih dan  mengutamakan standard kebersihan gituuu.


Selepas berwaxing  bagai perut mesti lapar, jangan risau dihadapan Buluu wax spa ada Pak Hailam Kopitiam. Dekat situ  menu  best, servis best,  rasa pun not bad.






Sekian terima kasih. Selamat Tahun Baru Cina 2017 dan selamat  membugilkan  bulu dengan waxing.












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Facebook for female

facebook makcik suka masak

My bideo

My instagram

My instagram
skodeng jangan tak skodeng

Selamat datang