Thursday, 10 March 2016

Kek pisang mudah dibuat dan sedap.

Salam khamis, jangan kejutkan harimau yang sedang tidur.......SALAH

Cik ina kambek dengan kek pisang.....
Salah satu kek feveret cik ina selain dari kek cheese. Okeylah cik ina tak nak bebel panjang, cik ina tak de mood, tengah marah dengan orang, tak kan dengan  haiwan kot, tengah marah pada diri sendiri, marah pada MPK, lately ni ambik sampah macam seminggu sekali je, argh !!! geramnya, malas nak cite lagi buat  cik ina hangat hati. Kita terus ke tajuk entry  hari ni.


Resepi kek pisang
Bahan-bahan
4 biji pisang berangan bersize  sederhana besar
4 biji telur
300 gm tepung gandum*
1 1/2 sudu kecil soda bicarbonate*
1 1/2 sudu baking powder*
1 sudu kecil garam*
300gm gula castor
1/2 cawan susu penuh krim
1 cawan minyak masak[cik ina guna canola oil]
Cara membuat
Lenyek pisang sampai hancur.Masukkan susu penuh krim, gaul sampai semua sebati.Ketepikan
Dalam bekas lain campurkan bahan bertanda bintang.Gaul rata kemudian ayak.ketepikan .
Pukul telur dengan gula hingga gebu, masukkan esen pisang.kacau sekata. Tuang kedalam adunan tepung dikuti dengan pisang lenyek yang telah dicampur dengan susu tadi.
Masukkan minyak, kacau guna senduk hingga  adunan rata dan tak bergentel


Kalau suka boleh letak hirisan pisang di atas adunan kemudian tabur brown sugar
Bakar  40 minit pada suhu 180 darjah  C
Kek pisang yummy


Kek pisang ni boleh dijadikan hidangan minum petang







Sekian terima kasih. Panjang umur kita jumpa lagi, Insyaallah.







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Facebook for female

facebook makcik suka masak

My bideo

My instagram

My instagram
skodeng jangan tak skodeng

Selamat datang