Tuesday, 29 September 2015

Sumpah, santan M&S rasa santan segar sebenar


Salam Selasa,


Masih  belum terlambat untuk cik ina mengucapkan  "Selamat Hari Raya Aidil Adha" kepada semua umat Islam diseluruh dunia. Cik ina doakan semoga semua tetamu Allah yang menunaikan haji tahun ni , dipermudahkan segala urusan ibadah di Tanah Suci Mekah dan InsyaAllah mendapat haji yang mabrur serta selamat pergi dan kembali ke tanahair .Amin.

Macam mana sambutan Hari Raya Haji  korang? Berapa ekor lembu tumbang kat kawasan korang? Jangan cakap korang tak kira .hehehe. Sambutan Hari Raya Haji cik ina tahun ni biasa -biasa je .Cuma bezanya tahun ni rezeki  cik ina  beraya haji dengan ahli keluarga baru. Nampaknya selepas ni cik ina dah tak boleh malas  masak dah masa raya haji.  Raya haji tahun permulaan yang baik.Semoga Allah SWT mengurniakan kesihatan yang baik untuk kita semua. Cukup sampai di sini saje kemerapuan cik ina kali ni. Kesihatan  cik ina agak merosot kebelakangan ni jadi tak boleh nak merapu lebih.


Santan M&S rasa santan segar sebenar, cuba jangan tak cuba. Bila dah ada santan dan kacang tanah dalam masakan, kita  tak perlulah guna MSG lagi

Berbelas tahun rasanya cik ina tak menumbuk kacang goreng untuk dibuat kuah kacang. Gara-gara mesin kisar kering jahanam maka terpaksalah cik ina menumbuk .Itulah pengorbanan kecil cik ina pada hari raya  haji tahun ni.hehehe


kuah kacang (anggaran 1/2 kilo kacang tanah)
1)Kacang tanah disangrai tanpa minyak  sehingga empuk .Tunggu sejuk kemudian  ramas -ramas supaya tanggal  kulitnya .Tampi untuk membuang kulit kacang tanah yang tertinggal kemudian kisar sederhana halus. 
1)1 tin kimball tomato puri
2) 6 sudu besar bahan bumbu rendang(terdiri daripada halis, serai, lengkuas, kunyit, bawang merah dan bawang putih yang dikisar)
3)1 cawan cili kisar
4) segenggam udang kering-basuh, tuskan dan kisar sederhana  halus
5)gula dan garam secukup rasa 
Cara menyediakannya
1) Panaskan minyak, tumis  bumbu rendang & udang kering hingga  naik bau
2)Masukkan cili kisar, tumis hingga  pecah minyak 
3)Masukkan tomato puri-kacau sekejap
4)Masukkan 800ml air,jika kuah agak  pekat boleh lah di tambah air. 
5)Bila dah mendidih masukkan kacang tanah kisar, garam diikuti gula.Biar kuah kacang mendidih hingga pekat
6)Bila semua rasa dah seimbang , bolehlah tutup api dapur dan angkat

Resepi ayam masak merah
Bahan-bahan
1) 1 1/2  ekor ayam dipotong 18 , dibersehkan dan digaram
kunyit
2) 1 batang kayu manis & 2 kuntum bunga lawang 
3)3 sudu besar cili sos
4)1/2 tin tomato puri[cik ina guna tomato puri kimball]
5)1  kotak  santan M&S size kecik
6)dua helai daun kunyit[disiat-siat]
7)Gula dan garam secukupnya
Bahan kisar halus
8)5 ulas bawang merah
9)5 ulas bawang putih
10)1 ketul lengkuas
11)4 batang serai
12)1 cawan cili kisar
Cara memasak
1)Goreng ayam hingga 3/4 garing (jangan garing
sangat)ketepikan
2)Panaskan minyak, tumis bahan no 2 dan  bahan kisar hingga naik bau dan agak garing.
3)Masukkan cili kisar  dan garam secukupnya.Tumis   hingga pecah minyak
4)Masukkan sos cili  diikuti dengan tomato puri , kacau sekejap.Kemudian masukkan pulak santan, daun kunyit  serta  gula secukupnya .Kacau hingga sosnya agak pekat.
5)Akhir sekali, masukkan ayam goreng dan digaul sebati
6)Sedia untuk dihidang

Resepi rendang daging pedas
Bahan-bahan
1)2 kilo daging lembu
2)5 ulas bawang merah*
3)1 labu bawang putih*
4)6 batang serai*
5)1 ketul  halia sederhana besar*
6)1 ketul lengkuas sederhana besar*
7)Kunyit hidup sebesar ibu jari*
8)3  sudu besar kerisik
9)6 tangkai cili  api + 10 tangkai cili kering[dikisar basah]
10)1/2 kotak santan M&S[sumpah rasa santan segar sebenar]
11)1 helai daun kunyit[disiat-siat]
12)sekeping asam keping
13)Garam dan gula secukupnya
Cara memasak
1)Potong daging sederhana besar kemudian dibasuh berseh dan dituskan.Ketepikan
2)Kisar basah bahan - bahan yang bertanda  * .Ketepikan
3)panaskan minyak dalam kuali,tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan agak garing.
4)Tumiskan cili  kisar hingga  pecah minyak
5)Masukkan daging diikuti dengan kerisek. Kecutkan sekejap
6)Masukkan santan M&S, daun kunyit dan  garam secukupnya. Masak hingga daging empuk.
7)Perasakan dengan gula secukup rasa.Sebelum diangkat masukkan asam keping.

Resepi jelatah timun
Bahan-bahan [sila basuh terlebih dahulu sebelujm dihiris]
1) 2 batang timun sederhana besar[dikupas selang seli  dan dihiris menyerong]
2) 1 biji nenas[kupas kulit, dibuang matanya dan empulur. kemudian potong ikut citarasa masing-masing]
3)2 biji cili merah besar [dipotong menyerong]
4)1/2  biji bawang holland[dihiris nipis]
5)1/2 genggam  udang kering[cuci berseh,keringkan dan kisar sederhana halus]
6)cuka , garam dan gula secukupnya
cara menyediakannya
1)Satukan kesemua bahan hirisan ke dalam sebuah mangkuk dan gaul sekata
2) masukkan udang kering  dan gaulkan dengan bahan hiris tadi
3) Masukkan cuka , garam dan gula secukupnya.Gaul rata.
4)Biar seketika untuk bahan sebati.Sedia untuk dihidang


Menu wajib


Last minute cik ina tambah menu bihun goreng


Anak cik ina ni agak kureng sikit  dengan nasi himpit .Dorang  layan nasi himpit  waktu pagi je ,  tengahari mula lah   masing -masing  mengagau cari nasi .























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 21 September 2015

JJCM di Portuguese Settlement.Melaka bandaraya bersejarah




Percutian bajet  2D1N Primaland PD Resort & Convention centre konon ,sambungan cerita dari SINI. Alang-alang dah ke PD biar sampai ke Melaka . Entahlah. Dalam banyak-banyak negeri dalam Malaysia cik ina suka  sangat pergi  Melaka. Pergi banyak kali pun takpe.

Oklah ,berbalik kepada tajuk entry, jam 7 pm camtu baru kitaorang gerak dari teluk kemang ke Portuguese Settlement.



Malam di Portuguese Settlement, Melaka  


Banyak sangat gerai sampai cik ina lupa gerai yang kami makan. Kalau tak silap gerai yg no 88 tu.
 

 Anak teruna cik ina yang berbaju merah & biru gelap encem kan?
Masih bakal besan pada tarikh ni


Anak-anak cik ina


Antara menu yang kami oder, Kepah masak halia


Sotong goreng tepung, sumpah liat  tapi tetap kunyah  sampai habis. Membazirkan amalan syaiton.


Ketam masak sos


Ayam butter basah

Portuguese Baked Stingray Fish, tetiba menu omputih.hehehe



udang butter basah &  kangkung goreng belacan & kerang bakar(takde dalam gambar) .Minuman, ais kosong, jus kedondong masam mengiler, jus mangga, air sirap & air kelapa
 

Takde niat nak pedajal ke apa. Bukan bakal menantu habiskan  sorang diri semua makanan tu  ,kami pun turut sama makan. Apa-apa pun happening giler malam di Portuguese Settlement, Melaka  .I love Malaysia very much tetiba.

















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Sunday, 13 September 2015

Rombongan cik kiah ke Primaland Port Dickson (PRCC)


Salam hari  Ahad,


Tamat sudah cerita raya 2015 cik ina. Entry hari ni cik ina  nak bercerita   pasal pakej percutian "BAJET" 2D1N dekat  Primaland  Port Dickson (PRCC)  yang cik ina beli di Groupon. Pakejlah sangat, hehehe . Sejujurnya, ni pertama kali dalam seumur hidup  cik ina beli voucher dekat Groupon hurmm mungkin menjadi pembelian terakhir. Nasihat dan peringatan buat sendiri, lain kali cik ina kena lebih berhati-hati dalam membeli voucher percutian terutama yang membabitkan percutian bajet. Kalau nak  diikutkan takde lah bajet sangat , harga boleh tahan juga la.

Pada cik ina yang lepas biarlah lepas ,dah pergi dah pun 7hb & 8hb aug  lepas


Punyalah terujakan, sampai lupa nak ambik gambar bilik apartment, bilik air , katil .Kredit gambar kepada google

Cik yuyi memang suka berendam dalam air  dari kecik sampai besar.Kalau boleh 24 jam dia  nak berendam.



Adik pakai swimming suit baru. Beli seminggu sebelum datang ke PRCC. Tapi sayang, dah koyak sikit dibahagian  vontot. Baru pakai sekali je tau. Tulah adik ni  ganas sangat .Mengelusur tak kena tempat.


Cekcinya adik. Hehehe, cik ina memang  ada masalah, masalah tak boleh tengok budak tecit pakai swimming suit.  Geram macam   nak babab je mereka. Tecit ke mereka ni???.Kah kah kah


Suasana agak lengang di Primaland water theme  park  mungkin sebab   cik ina pergi hari  biasa .






Macam sunway lagoon kan.hehehe


Adik macam  dalam dunia dia sendiri kalau dapat air


Masing-masing tunjuk terror

Alahai nongek budak pakai swimming suit tu.Ringan je tangan ni nak babab  vontot dia.


As usual  kacak sungguh anak teruna cik ina kan. Sila muntah


Motip adik ambik gambar macam tu??

Buffet sarapan pagi RM20 seorang,  Menu tak banyak pilihan.Cik ina  takde hal janji menu sarapan pagi  orang melayu ada especially  nasi lemak.  Hehehe.


Overall permandangan di persekitaran Primaland Port Dickson Resort & Convention Centre (PRCC) ni  cantik dan menawan kalbu .Cik ina cuma rasa tidak puas hati dengan kolam waterpark dan  apartmentnya. Ada certain kolam nampak hijau macam berlumut, pijak rasa berpasir  je. Bilik air apartmentnya tak di selengara dengan baik. Nama gah ada resort & convention centre gitu,   maintenance kenalah  jaga.









Primaland  Port Dickson Resort & Convention Centre
No 1, PD  Prima
Batu 13, Jalan Pantai
Pasir Panjang
71250 Port Dickson
Negeri Sembilan
Tel No. 06-6626363















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 8 September 2015

Cuti Raya 2015, rombongan cik kiah ke Melaka bandar bersejarah

Salam Selasa,

Sambungan cerita dari  SINI,  masih berkisar tentang  cerita raya 2015. Lamakan korang  nak tunggu sambungan cerita raya  cik ina .Hehehehe.Speechless  sangat dah nie, bila sorang kawan ofis cakap setiap kali buka blog cik ina , asyik entry hari raya je .Dia cakap  lagi jangan  bagitahu dia yang cik ina nak tunggu hari raya haji baru nak update blog.Jangan risau ya, selagi hidup, selagi sihat InsyaAllah blog ni tak akan terkubur begitu saja. Cik ina janji.

Berbalik  kepada cerita raya, oh ye  hampir terlupa nak share cerita menu  hari raya cik ina. Menu hari raya sama seperti tahun -tahun sebelumnya, rendang kambing, ayam masak merah, kuah kacang,dan  nasi himpit


 
Barang saperlah yang bersepah kat sebelah  meja makan tu. Semak



Hari pertama lepak hotel je. Hari raya kedua  rombongan cik kiah  berangkat ke Bandar Hilir Melaka.  Dulu selalu  pergi waktu  malam , ni kali pergi waktu siang pulak. Cuba terai tengok best tak  bandar hilir Melaka waktu siang.Sebelum berangkat ke Melaka ahli rombongan  bersarapan pagi dulu secara buffet  di Thistle. Dalam pukul 10 pagi baru gerak.

Tujuan utama ke bandar hilir Melaka "naik beca". Kasihan anak-anak belum pernah naik beca sepanjang hidup mereka. Amatlah teruja anak-anak cik ina naik beca .Pengalaman pertama. RM30 @ 1 beca, okey lah.

Beca berhias & bermuzik cuma ada di Melaka, sila percaya

Anak-anak cik ina ni pertama kali seumur hidup naik beca. Tu nampak teruja tak henggat.


Panas terik  masa ni, nak naik beca punya pasal  kenalah lupakan panas terik ye dak.


Omeinya anak teruna cik ina dalam beca  frozen ke princess cik ina kurang pasti.

Cik ina teruja tetiba, Kota  A Famosa ni  pertama kali dan terakhir  kali cik ina jejak  34 tahun lalu,

Takpe lah  anak-anak, tak dapat nak  masuk melawat istana dapat bergambar depan  istana pun jadilah ya.



Kesimpulannya bercuti  raya di Melaka & Port Dickson  sangat ohsemm sebab kebanyakkan kedai makan orang Islam  bukak .Kipidap Melaka & Port Dikcson.











































Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Facebook for female

facebook makcik suka masak

My bideo

My instagram

My instagram
skodeng jangan tak skodeng

Selamat datang