Thursday, 9 July 2015

Koleksi biskut raya kegemaran keluarga, Samperit bunga dahlia



Salam Ramadhan,


Rindu serinduya dengan blog sendiri.  Tak update blog 2 minggu macam 2 tahun . Semakin dekat nak Raya semakin banyak pulak kerja cik ina. Mana nak  buat persiapan raya ,nak  baiki tingkap pintu rumah yang dimakan anai-anai ,semua kerja datang serentak .Penat jangan cakap ,hanya Allah saje yang tahu. Bukan cik ina nak merungut cuma nak mengadu manja pada sahabat blogger yang dikasihi.hehehe. Syukur Alhamdulillah selesai sudah semuanya. InsyaAllah ada rezeki touch up lagi sikit.

Macam mana dengan persiapan raya sahabat semua? Baju raya, biskut raya, duit raya semua dah siap ?persiapan raya cik ina ala kadar je sama macam tahun-tahun sebelumnya .


Macam comel je, akak bertungkus lumus buat samperit, adik kat sebelah syok makan samperit.

Malam tadi punya cerita., selepas berbuka dan menyelesaikan  kerja apa yang patut cik yuyi dengan dibantu oleh cik ina menyambung  projek samperit bunga dahlia  cik yuyi yang tertangguh kerana ovennya  tak berapa nak berfungsi. Mak jugak. Pasal semperit, cik yuyi sanggup bersengkang mata .Penat dia tolak tepi. Cadangnya nak buat 4 balang je biskut samperit  tapi entah macam mana boleh bertambah 6 balang. Coklat Chip dengan tart nenas , InsyaAllah buat hari sabtu nanti.


Resepi  Samperit bunga dahlia ni cik ina cilok  dari blog che mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-) 
1)300 g mentega 
2)160 g gula aising (cik ina guna  140 g) 
3)2 kuning telur 
4)1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose) 
5)240 g tepung gandum* 
6)100 g tepung jagung* 
7)160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak
8)Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan 
CARA MEMBUATNYA :-) 
1)Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
2)Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
3)Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
4)Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...

























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Facebook for female

facebook makcik suka masak

My bideo

My instagram

My instagram
skodeng jangan tak skodeng

Selamat datang