Thursday, 28 May 2015

Jalan-jalan cari makan di Chola Kitchen


Salam Khamis,


Siapa suka makan makanan India? Angkat tangan.Cik Ina takde lah suka sangat cuma suka biasa -biasa je . Dalam sebulan tu adalah dua atau tiga kali cik ina masak makanan India. Masak makanan India cara cik inalah. Masak kari ayam ,dalca ,rasam, dah itu je masakan India yang cik ina sempat belajar. Malas nak belajar lebih2, anak cik Ina not loike  makanan India,terutama adik.  Adik bukan saje not loike  makanan India, masuk kedai India pun dia not loike waima   apa saje yang berkaitan dengan India dia not loike. Hahaha, kena siasat ni kenapa adik  not loike India kan. Setiap kali cik ina cakap ayah dia India, muka dia masam habis adik cakap dia melayu. Hurmmm . Cik ina no komen.

Hujung minggu hari tu, cik yuyi ajak kami makan makanan India  dekat Chola Kitchen,tetiba kan. Buka je pintu Chola Kitchen ,bau kari menusuk hidung.Perut cik ina terus lapar. Lobang hidung adik kembang kuncup menahan bau kari. Selang beberapa minit berborak,makanan yang dipesan pun datang. Adik  tunjuk muka pelik.  Cik ina bubuh sedikit kambing ,sayur dan ayam  dalam pinggan adik . Adik makan perlahan-lahan,dia menikmati setiap suapan yang masuk ke mulutnya. Tak sampai beberapa minit licin pinggan adik.  Lauk dan kuahnya juga licin tak bersisa .




Adik senyum gembira tanda makanan India dekat Chola Kitchen sedap sangat. Lepas ni boleh ajak akak makan  dekat sini lagi ye.


Manggo lassi-terbaek
sky juice


Poori set
Nasi putih
Chicken ala carte dish
Mutton ala carte dish
Vege ala carte dish






Chola Kitchen Sdn Bhd
No.33 Jalan Mahogani 5
Bandar  Botanic
41200 Klang
603-33245433






















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 22 May 2015

Ayam bakar mas mono sedap.Jom layan


Salam hari Jumaat


Semenjak  adik naik Al-Quran,kelas mengaji dia bukan hari sabtu pagi lagi hari isnin malam . Jadi sekarang ni  ,hari sabtu banyak dihabiskan dengan berehat rumah. Tapi cik ina tak tahu kenapa tetiba sabtu minggu lepas takde mood nak duduk rumah. Lepas dah setel kerja rumah semua,terus cik ina bawak adik naik komuter pergi KL Sentral. Tak sempat sampai KL Sentral,masa komuter menghampiri stesen komuter klang  cik yuyi whatsapp nak datang rumah  cik ina terus turun kat stesen komuter Shah Alam. Cik ina suruh cik yuyi  ambik cik ina kat SACC Mall je. Sementara menunggu cik yuyi datang jemput sempat cik ina bawak adik ronda-ronda dalam SACC Mall dan masuk MPH,beli buku. Siang masih muda.Takkan  terus nak balik  rumah kan? Cik yuyi ajak cik ina pergi butik tudung kat seksyen 7, riki riki shawl nikah.Shawl nikah lagi. Sebelum balik  makan dulu kat ayam bakar mas mono. First time makan kat sini selalu lalu je. Boleh tahan sedap jugak. Harga pun berpatutan.  cik ina suka ayam bakarnya,sedap. Lepas ni boleh repeat makan lagi kat sini.


Cik ina letak sekali dua  gambar cik yuyi  sebab dia macam cantik macam cantik je.



Tetiba tekak cik ina dengan cik yuyi nak minum air sirap
Cuma adik je,   minum milk shake 


cik yuyi makan soto & pecel lele. Untunglah badan kurus, takde hal nak makan banyak mana pun .



Pecel  lele cik yuyi

Cik ina makan Ayam bakar set,sedap sangat


Suka benar  adik makan ayam bakar mas mono. Lenkali ajak akak makan kat sini lagi ya.






Ayam Bakar Mas Mono
No.17, Jalan Plumbum P7/P
Pusat Komersial Seksyen 7
Shah Alam


















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 15 May 2015

cik ina do do cheng bukan retis bukan sesaper, hanya makcik suka masak

Salam hari jumaat


Orang cakaplah kan,saper kita nak berkongsi kehidupan harian & aktiviti harian kita dengan orang lain. Biarlah. Setiap orang berhak menyuarakan pendapat & pandangan.Bersuaralah anda selagi boleh bersuara.  Cik ina ni sejak simawar suci telah memanipulasi pendapat dan pandangan cik ina serta menjadikan senjata untuk memeras ugut orang ,cik ina surrender,lepas ni cik ina sumpah  tak nak jadi pencadang mahupun pendengar .Tak nak  dengar  lagi aduan dari simawar suci waima dia dibalun secara bergilir -gilir dengan niger sekalipun  cik ina dah tak nak ambik port .Cik ina tukang tengok je ok. Bunyik macam ganaskan. Sejujurnya cik ina dah gibab buat baik dengan orang ni. Penat.Minta maaf cakaplah buat masa ni cik ina lebih rela mendengar anjing menyalak atau kucing miang mengawan daripada mendengar suara simawar suci .Tak sedap okey. Ya Allah,ampunilah dosaku. Kesucian hati cik ina sedikit tercemar bila bercerita perihal simawar suci .Serius dowh  muka dan suara dia suci sangat  tapi perangai macam  jilake lah lebih hina dari pelacur jalan chow kit. Ayah Rani Kulop cakap "kipidap"

Cik ina nak tukar topiklah.Nak cerita pasal anak Pulak. Cakap pasal anak je, macam terasa -rasa angin suci bertiupan. Owhhh anak-anakku......angin bayu membelai.....

Rutin setiap pagi cik ina ,menyediakan kelengkapan sekolah adik.Rutin yang sama dari yang sulung hingga ke bongsu,pencen masa anak-anak menjejakkan kaki ke sekolah menengah

Masa anak kecik -kecik dulu  selalu gak  cik ina bawak dorang pergi JJCM. terutama pada cuti hujung minggu. Bila masing-masing dah besar,cik ina pulak follow dorang pergi JJCM.

Hari minggu tu follow lah  anak pergi JJCM kat Manhattan  JJ Bukit Tinggi . Amboi ramainya orang . Cik ina terlupa hari tu hari ibu.Katanya Manhattan ,Happy parents' day jadi dapatlah parents'day meal (Manhattan flaming seafood platter,2 x blue laggoon & 2  x  chowder) dengan harga ok ok lah)
Kasihan yuyi, anak kucing dia tak pandai nak wish happy mothers day . What to do kan. Jadi sempena happy mothers day ni  dia beli makanan dalam tin dan ikan mainan untuk anak kucingnya demi nak mengembirakan hati sendiri .


 

Adik bagi nota kecil tertulis "happy mothers day" saya sayang mak".Adik tanya cik ina,tak kisah ke tak bagi hadiah. Cik ina cakap selagi pemberian tu ikhlas dan bermakna aiman tak kisah.hehehehe

blue laggoon , cik yuyi tambah 2 x ais kosong
 chowder soup


Manhattan flaming seafood platter

Oyster roulette feveret cik yuyi. Setiap kali dia masukkan dalam mulut,cik ina tutup mata.
berdesir panas goreng pisang  dengan aiskrim ,dicurah krim kelapa(english menu bila di terjemahkan secara langsung ke dalam Bahasa Malaysia macam sesuatu je kan)








Akhir kata "KIPIDAP" ,sebelum anda dikipidapkan.










Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Wednesday, 13 May 2015

Madam Kwan's nasi bojari & banana fritters dengan vanilla ice cream sedap sangat


Salam hari rabu,


Seumur hidup,nilah pertama kali cik ina   berurusan dengan JPN hari sabtu. Pakkal lah ada cabutan penting yang cik ina nak buat,kalau tak memang tak kuasa  nak meragang Plaza Masalam tu  pagi -pagi  buta. Entah lah, cik ina ni memang dari dulu tak berapa gemar berurusan dengan pejabat kerajaan . Nasib baik urusan selesai awal. Syukur Alhamdulillah,step pertama setel sudah. Step kedua cik ina akan cuba uruskan minggu depan.InsyaAllah.

Lepas setel semua urusan di JPN Shah Alam sabtu tu, Yuyi terus bawak kitaorang pergi  makan di tempat feveret dia  kat Madam Kwan's Empire Subang.



Ek eleh adik posing ntah apa -apa ntah

Abaikan tangan cik ina di situ



Bila tangan macam penyanyi nasyid ,marilah kita bernasyid, sepohon kayu daunnya rimbun,lebat buah serta bunganya...sambung sendiri

Gilerr,boleh pulak cik ina order teh tarik . Macamlah tak pernah minum teh tarik sebelum ni. Adik order air sirap bandung selasih, nak jugak sirap.Cik yuyi order barli limau

sambal untuk dimakan bersama prawn mee & hokkien mee

Adik makan nasi bojari, signature dish madam kwan's


Cik ina nak cuba pulak makan prawn mee Madam Kwan's selalu asyik makan prawn mee old white kopitiam,jemu lah.


Cik yuyi  kata hokkien mee nya sedap


Terbaek !!!!! banana fritters dengan vanilla ice cream Madam Kwan's

Dulu masa cik ina muda  mother's day  ni macam tak pernah ujud je tapi bila umur semakin "TUA"   anak -anak  sepuluh kali kejap  wish happy mother's day kat cik ina, tersentuh jugak naluri keibuan ni. Terima kasih cik yuyi untuk hadiah mother days katanya








Madam Kwan's
Subang Jaya UG09, Upper Ground Floor
Empire Shopping Gallery
Jalan SS16/1,Subang Jaya
Selangor Darul Ehsan













Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 7 May 2015

sayur campur cara cik ina do do cheng

Salam Khamis,

Cik ina nak share semalam ada masak sayur campur  dengan  ikan kerisi goreng cili untuk anak bongsu busyuk masam . Hurm mesti korang muntahkan cik ina asyik cerita pasal masak. Habis tu korang nak cik ina cerita pasal apa?cerita pasal orang,orang mana?orang yang menyewa rumah cik ina. Dengan muka yang naif dan suci dia datang ke rumah untuk  memujuk cik ina agar menyewakan rumah  arwah ayah cik ina yang 2 tahun tak berpenghuni kepadanya. Selepas sepurnama dia menyewa, pada suatu hari cik ina wasap tanya pasal sewa rumah.Dia whatsapp balik kata sewa rumah RM300 hanya akan dibayar oleh pusat zakat 6 bulan sekali .Apa cik ina rasa masa tu?Rasa macam pengemiskan. Apa cik ina nak buat? nak halau balu 2 anak? Nanti apa orang sekeliling akan cakap. Isu balu, anak yatim piatu, ibu tunggal , buat masa sekarang ni isu sensitif. Suka suka nak halau, silap haribulan kena ludah. Akhirnya kena redho jelah kan.Orang mana lagi korang nak cik ina cerita, orang yang beli barang  tapi tak bayar dan setiap kali kita menuntut bayaran  dia dengan muka yang naif dan suci  bagitahu dia pergi bank duit tak masuk lagi. Tu belum lagi cik ina cerita pasal cik ta yang mengcopy paste bulat -bulat  entry bebola ayam  cik ina. The moral of the story cerita pasal orang sampai mati pun tak habis, boleh muntahh,baik kita cerita  pasal masak .

Cendawan takde dalam senarai, sebab adik kureng minat cendawan

Sayur campur  cik ina nampak sedikit serabut,tapi takpe janji (eja ramai-ramai) S E D A P, sedap

Resepi sayur campur
Bahan-bahan
1)4  ulas bawang putih [dikupas kulit dan dicincang]
2)1/2 biji bawang holand[dihiris nipis]
3)1 sudu besar sos tiram
4))10 batang green beans [dibuang kulit arinya dan di potong dua]
5)1/2 batang carrot[dipotong ikut citarasa dan  kreativiti masing-masing]
6)suku  kobis cina[dihiris halus]
7)6 batang jagung muda [dipotong  secara memanjang]
8)secubit kecil garam
9)100ml air
Cara memasak
1)Panaskan sesudu besar minyak masak bersama dengan 3-4 titis minyak bijan dalam kuali dan tumiskan bawang putih cincang dan bawang holand hingga naik bau dan agak garing.
2)Setelah bahan yang ditumis naik bau, masukkan carrot, green beans dan jagung.Tabur garam[tutup kuali ,masak sayur hingga separuh empuk guna api kecik]
3)Masukkan kobis cina[goreng sampai empuk]
4)Akhir sekali masukkan sos tiram kacau sebati
5)Sebelum diangkat masukkan sedikit air. Kacau sekejap ,tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


RESEPI  IKAN KERISI  GORENG  CILI
Bahan-bahan
1)3 ekor ikan kerisi [ ikan kerisi  dibersehkan dan diselar .Gaul  ikan dengan sedikit garam dan kunyit hingga sekata. Perapkan 1/2 jam  supaya garam & kunyit meresap ke dalam ikan.
2)8 tangkai cili api[kisar kering hingga halus]
3)4 ulas bawang putih & 4 ulas bawang merah kecik [kisar kering hingga sederhana halus ]
4)3 sudu besar sos tiram
5)3 sudu besar sos cili
6)1 sudu kecil gula
7)air
Cara memasak
1) Goreng ikan kerisi hingga garing.Ketepikan.
2)Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang kisar hingga naik wangi dan agak garing
3)Masukkan cili api , tumis hingga pecah minyak
4)Bila dah pecah minyak ,masukkan sos tiram, sos cili dan gula.Kacau sekejap.
5)Masukkan air sebelum diangkat. Kacau sekejap.Tutup api dan tuang sambal ke atas ikan.



Mama pernah kata masak dengan kasih sayang[cilok iklan muffin in cup massimo sekejap] masakan akan jadi tersedap dihati keluarga tercinta.




















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 5 May 2015

Khuntai ; entah kali ke berapa


Salam hari selasa

Rasa sekejap sangat cuti 4 hari. Pejam celik pejam celik hari ni dah kena pergi kerja,menciknya...Kasihan dengan anak-anak, cuti ni  cik ina banyak habiskan masa dengan tidur dan melayan sakit peod daripada melayan selera tekak dorang. Syukur Alhamdulillah anak-anak cik ina faham dan sedia maklum jugak dengan keadaan dapur yang memang takdelah nak berasap sangat bila cik ina sakit.Masing-masing dah besar, pandai je dorang .

Tengahari semalam yuyi belanja makan.Selama ni bukan dia tak pernah belanja tapi biasalah masa  tengah tak larat ni, rasa happy semacam pulak bila anak belanja makan. Terima kasihlah Cik Yuyi sebab sudi belanja mak & adik -adik makan tengahari kat tempat feveret ,Khuntai.


Dalam banyak2 juadah yg terhidang, pucuk paku goreng belacan jugak membuka selera cik ina.

Cik ina siap pesan awal-awal  dengan yuyi jangan order banyak -banyak sebab cik ina tak berapa nak selera makan, adik -adik pun bukan makan banyak . Ketam dan udang yang ciput tu pun tak habis.Cik ina suruh gula-gula hack tapau bawak balik rumah.









Khuntai
Kampung Ayer Hitam
41200 Klang
Selangor Darul Ehsan
Open daily :  11am to 12am
H/P : 012-5153081
Tel : 03-30813308





Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Facebook for female

facebook makcik suka masak

My bideo

My instagram

My instagram
skodeng jangan tak skodeng

Selamat datang