Monday 21 December 2015

Mi sedaap, kenapa sedaap

Salam isnin, dalam gembira ada duka. Bertabahlah wahai penyu.....

Ada yang bertanya pada cik ina , "tak penat ke asyik masak je"
Masak ikut  kemampuan diri.  Insyaallah kita tak penat. Letih aahh nak puaskan hati semua orang. Boleh gila kalau nak ikut semua, ada yang suka ikan , ada yang tak suka ikan, matik.

Jangan betulkan monitor komputer, lappy atau screen hp anda.
Its me, cik ina do do cheng , pemilik blog Hijau itu indah dan permai , suatu waktu dahulu seorang blogger yang sangat rajin update blog. Cik ina kembali dengan semangat baru.Insyaallah.


Juadah makan malam cik ina 2 hari lepas, masa ni tukang masak sakit.


Resepi mi sedaap goreng
Bahan-bahan
3 bungkus Mi sedaap asli flavour[celur sampai lembut , angkat, siram air sejuk dan tuskan airnya, kemudian gaulkan dengan sedikit minyak bijan dan perencah yang disediakan.Ketepikan.
1 biji bawang holand[dihiris]
2 ulas bawang putih[diketuk]
Sedikit ikan bilis[dicuci bersih]
2 biji telur


3 tangkai sawi[siang dan cuci bersih]
Suku kobis[hiris dan cuci bersih]
Sedikit minyak untuk menumis
Beberapa titis minyak bijan
Cara memasak
1)Panaskan minyak masak,  tumis ikan bilis dan bawang hingga naik bau dan agak garing
2)Masukkan sayur,kaup balik sekejap.Ketepikan.
3)Pecahkan telur dan kacau telur hingga hancur dan agak garing
4)Masukkan mi sedaap, diikuti dengan 2-3 titis minyak bijan.Kacau sekata.
5)Tutup api dan sedia dihidangkan


Mi sedaap goreng sedap(berapa kali sedap da) di makan bersama kicap cili[hirisan cili api bersama kicap cair], telur goreng atau ikan bilis goreng.












Sekian, terima kasih.Jumpa lagi, Insyaallah.










Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Pengikut Tegar : )