Saturday, 13 June 2015

Jalan jalan cuti sekolah ,part 1, cintailah sungai congkak


Salam hari sabtu


Cepatnya masa berlalu . Sedar tak sedar, cuti sekolah  dah nak habis dah . Aktiviti riadah bersama anak -anak masa cuti sekolah masih belum cik ina update Apa nak jadi dengan cik ina ni. Nak kata cik ina sibuk tak de sibuk sangat . Entahlah, tak tahu apa yang cik ina sibukkan . Entry dalam  draft makin bertimbun. Sekarang ni macam tak sempat je nak update blog .Sabar ya, pembaca setia blog cik ina do do cheng. Doakan cik ina rajin update blog ya. Okey lah cik ina nak mula update aktiviti dua minggu lepas, beriadah, mandi manda dan makan -makan di sg.congkak bersama keluarga .


Sebelum bertolak pagi tu kami bersarapan dulu  di kedai mama kandar dekat  kota kemuning.  Sedap sungguh roti canai dan teh tarik mama kandar. Lain kali boleh suruh cik yuyi bawak cik ina sarapan dekat sini lagi.InsyaAllah

Sampai Sg.Congkak lebih kurang 12 tengahari. Lega tak ramai orang. Tak sia -sia bawak adik mandi sungai hari sabtu sehari sebelum cuti sekolah bermula

Semangatnya adik nak mandi sungai
Setiap kali ke sungai pandai -pandailah bawak plastik sampah sendiri , Menjaga kebersihan  kan tanggungjawab kita bersama.


Cik ina ni bukanlah pembersih sangat cuma cik ina ni geli sikit dengan lumut dan batu berkulat. Hehehe,  tu yang cik ina alas meja tu. Dalam banyak banyak juadah atas meja tu,yang cik ina masak cuma bihun goreng dengan  daging black pepper je. Juadah selebihnya cik yuyi  beli.
Daging  masak, hurmm tak tahu ni daging masak apa, bantai jelah daging black pepper, feveret gula -gula hacks ni.
RESEPI DAGING BLACK  PEPPER
Bahan-bahan
1)400gm daging batang pinang dipotong sederhana besar kemudian dicuci berseh dan tuskan airnya.
2)1/2 inci halia*
3)3 ulas bawang putih*
4)3 ulas bawang merah*
5)6 biji cili api merah [dibelah dua]
6)2 sudu besar sos tiram
7) 1 sudu besar lada hitam kisar
8)2 sudu besar kicap pekat
kisar kering bahan-bahan yg bertanda bintang
Cara memasak
1)Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak
2)Masukkan daging,kicap pekat dan sedikit garam[tutup kuali dan biar daging empuk]
3)Akhir sekali masukkan cili api, lada hitam kisar dan sos tiram .Kacau rata dan biar sekejap.
4)Tutup dan sedia dihidang



Anak bujang cik ina no 3 ,masih manja sampai la  ni
Cik yuyi anak sulung cik ina , masih perangai budak-budak


Anak bongsu cik ina selalu cakap kat cik ina dia sentiasa nak jadi "anak terakhir".



Adik & cik yuyi kalau dapat berendam dalam sungai tak ingat dunia. 


Lebih kurang pukul  3, kami berangkat balik. Sebelum balik sempat cik yuyi menunaikan permintaan gula-gula hacks yang nak makan durian.













Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Facebook for female

facebook makcik suka masak

My bideo

My instagram

My instagram
skodeng jangan tak skodeng

Selamat datang