Thursday, 31 December 2015

Resepi menu makan malam mudah ; daging goreng halia & kacang panjang

Salam khamis,


Morning......, Selamat tahun baru 2016 kepada semua pembaca  setia blog cik ina. Amboi sukanya cik ina kan.  Mahunya tak suka , cik ina dah unfren sorang mamat ni kat facebook dan unfollownya kat instagram. Ekceli dah lama nak unfren & unfollow tapi asyik tertangguh. Lega sikitlah, sekarang ni, tak perlu nak  terbaca tanpa sengaja statusnya yang tak stabil, Asyik menyalak je kejanya, konon dialah pembela golongan marhaen macam cik ina ni, dialah pandai bercakap , dialah anti kerajaan dan bla bla .Nasihat cik ina kepada mamat yang boleh dikategorikan  kaya ni,  bahu tu nak  sangat ke pikul beban?better ko upkan  bisness bini kau , tak pun cerita pasal percutian oversea kau ke atau cerita pasal  handbag bini  ke dari ko bebel entah apa -apa. Mak pun happy nok.

Nasihat untuk diri sendiri, dah unfren & unfollow, makanya stop lah cerita pasal mamat poyo tu. Okeylah pembaca ku cayang, cik ina nak bagi resepi daging goreng halia & kacang panjang yang cik ina masak minggu lepas. Cuba jangan tak cuba ye.


Resepi daging goreng halia & kacang panjang
Bahan-bahan
250gm daging batang pinang dihiris nipis. Perap dengan kicap cair & 1/2 sudu besar lada putih kisar.Biar 30 minit.
5 batang kacang panjang [dikerat 3 cm]
4 tangkai cili api[dibelah dua]
2 inchi halia[dihiris nipis]
1/2 biji bawang holand[dipotong dadu]
4 biji bawang putih[dihiris nipis kemudiang dicincang]
2 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar sos cili
Air secukupnya
Cara memasak
Panaskan sedikit minyak masak dan 2-3 titik minyak bijan, tumis bawang holand, halia dan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan kacang panjang.Tabur secubit garam dan kacau goreng sekejap
Masukkan daging dan goreng hingga daging empuk
Masukkan sos lada hitam dan sos cili, dan sedikit air.Kacau sekata
Tutup api, angkat dan hias dengan hirisan daun bawang



Daging goreng halia dengan kacang panjang cik ina hidangkan bersama telur dadar daun bawang










Okey by, cik ina nak balik.  Sekian terima kasih. Jumpa lagi InsyaAllah


















SELAMAT TAHUN BARU 2016












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 24 December 2015

The Okid nail beauty salon, masa untuk pedicure menicure

Salam Maulidur Rasul 1436H/2015 , Selawat dan salam ke atas Rasul junjungan besar  kita Nabi Muhamad SAW......


Reward diri sendiri(love yourself first,ok) ; tak kiralah isteri  bekerja & isteri suri rumah. Nak tunggu suami bagi reward tak tahu bila ? Dapat   suami yang lem***   atau kede memang sampai kucing bertanduklah tunggu reward. Silap haribulan reward yang ditunggu madu yang tiba. Semak *tangan di dada mata ke atas*

Nak reward diri beli handbag prada original memang tak mampulah kan. Cik ina reward diri dengan berspa, anggota badan kita ni kan bekerja 24jam haruslah dibelai. Sekarang ni anak-anak dah besar ,selalu jugak dorang bagi reward kat cik ina terutama cik yuyi, rajinlah dia payung cik ina SPA & buat rawatan kuku dan tangan kat the orkid nail. Sejak kali pertama buat rawatan kuku tangan kat sini terus jatuh cinta. The orkid nail tebaik , jarang jumpa pedicure sekali dengan treatment yang macam ni. Insyaallah ,kalau ada rezeki nak ke sini sebulan sekali buat menicure & pedicure .


 Anak -anak mak

Very the  mak datin .Cik ina disebelah, saper tak nampak dot dot dot



Setiap kali cik ina & cik yuyi reward diri sendiri kat sini, adik tak dilupa. Kitaorang reward adik dengan pakej  gunting rambut dan cuci sekali. Adik duduk diam-diam kat situ ya, mak & akak nak sental kuku kaki tangan.




The orkid  nail & beauty salon
65 , Jalan snuker 13/28, Tadisma business Park
Section 13, 46100
Shah Alam
Selangor
+603-55118368 /+60122680036














Dalam gembira ada  duka, penyu menangis siapalah tahu.....
Sekian terima kasih. Jumpa lagi Insyaallah























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 21 December 2015

Mi sedaap, kenapa sedaap

Salam isnin, dalam gembira ada duka. Bertabahlah wahai penyu.....

Ada yang bertanya pada cik ina , "tak penat ke asyik masak je"
Masak ikut  kemampuan diri.  Insyaallah kita tak penat. Letih aahh nak puaskan hati semua orang. Boleh gila kalau nak ikut semua, ada yang suka ikan , ada yang tak suka ikan, matik.

Jangan betulkan monitor komputer, lappy atau screen hp anda.
Its me, cik ina do do cheng , pemilik blog Hijau itu indah dan permai , suatu waktu dahulu seorang blogger yang sangat rajin update blog. Cik ina kembali dengan semangat baru.Insyaallah.


Juadah makan malam cik ina 2 hari lepas, masa ni tukang masak sakit.


Resepi mi sedaap goreng
Bahan-bahan
3 bungkus Mi sedaap asli flavour[celur sampai lembut , angkat, siram air sejuk dan tuskan airnya, kemudian gaulkan dengan sedikit minyak bijan dan perencah yang disediakan.Ketepikan.
1 biji bawang holand[dihiris]
2 ulas bawang putih[diketuk]
Sedikit ikan bilis[dicuci bersih]
2 biji telur


3 tangkai sawi[siang dan cuci bersih]
Suku kobis[hiris dan cuci bersih]
Sedikit minyak untuk menumis
Beberapa titis minyak bijan
Cara memasak
1)Panaskan minyak masak,  tumis ikan bilis dan bawang hingga naik bau dan agak garing
2)Masukkan sayur,kaup balik sekejap.Ketepikan.
3)Pecahkan telur dan kacau telur hingga hancur dan agak garing
4)Masukkan mi sedaap, diikuti dengan 2-3 titis minyak bijan.Kacau sekata.
5)Tutup api dan sedia dihidangkan


Mi sedaap goreng sedap(berapa kali sedap da) di makan bersama kicap cili[hirisan cili api bersama kicap cair], telur goreng atau ikan bilis goreng.












Sekian, terima kasih.Jumpa lagi, Insyaallah.










Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Saturday, 19 December 2015

Donut, tak jemu buat sebab anak-anak cik ina suka


Salam sabtu, dalam gembira ada duka.

Dah lama rasanya tak mencurah rasa hati di sini. Tak tahu kenapa, tetiba hari ni rasa  macam nak luahkan sesuatu. Sesuatu yang lagi sedikit nak berkudis dan hampir bernanah tinggal belum pecah .Cik ina ni jenis orang yang susah nak luahkan apa yang terpendam dihati tapi ni bukan bermakna cik ina ni wanita lindungan kaabah ke atau baik hati tak pernah nak marah ke apa.  Cik ina jenis yang tak suka cari masalah dengan kawan  ke, dengan pasangan ke,  dengan sesiapa je. Cik ina jenis tak ambik port,orang  nak tunjuk pandai ke, nak menunjuk harta benda ke, nak ajar cik ina masak ke.  Cik ina okey je .

Cik ina ni jenis orang yang suka buat sendiri semua kerja rumah terutama memasak kecuali kalau tak larat sangat baru cik ina minta tolong anak-anak. Lately, cik ina tak berapa sihat , perlukan rehat, perlukan ketenangan.  Perlukan kedamaian. Di saat ni,macam susah nak fahamkan  orang yang lambat nak faham. Better orang yang susah faham tu hidup sendiri. Semuanya dah terlambat okey bye, cik ina nak pergi buat donut.


Doh donut ; selepas diperap 30 minit

Resepi Donut [Anggaran dalam 12 ketui donut size sederhana]
Bahan-bahan
1)2 cup tepung gandum[haruslah cik ina guna tepung gandum cap blue key]
2)1/2 tbsp gula pasir
3)1 tbsp butter
4)1 biji telur
5)1 1/2  tsp yis kering [cik ina guna mauripan]
6)1/2 tsp garam
7)1 tsp baking powder
8)1 tbsp susu tepung[nak sedap guna susu tepung lemak berkrim]
9)100ml air suam[jangan panas sangat]
Cara-caranya
1)Larutkan air suam dengan gula kemudian masukkan yis, biar sampai berbuih2.ketepikan
2) Satukan semua bahan dalam bekas. Uli sampai gebu dan tak melekat2 kat tangan.Tutup doh dengan kain berseh. Perap doh dalam 30 minit.
3)Selepas 30 minit, bolehlah mula menerap doh mengunakan acuan .Terap sampai habis.Perap lagi selama 30 minit.

 4)Panaskan minyak, goreng donut di atas api sederhana. Terpulang pada citarasa masing-masing , samada nak goreng garing atau tidak. Cik ina suka goreng garing sikit.
5)Topping, terpulang pada citarasa masing-masing. Cik ina gaul dengan gula castor je.

Tadaaaaa, siap donut cik ina






Sekian, terima kasih.Jumpa lagi, InsyaAllah.







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 26 November 2015

Mari belajar membuat apam tepung beras aka nasi


Salam  khamis,



Jumlah pengunjung hari ni setakat pukul 1 petang( tahu, tahu ramai blogger di  di luar  sana  pengunjung blognya berjuta  tapi korang bagilah cik ina peluang kali ni je nak nak  show -off .la la la la



Cantik tak  rumah baru cik ina? Jenuh cik ina bertukang, kalau tak cantik tak tahulah. Sempena rumah baru,  jumlah pengunjung   mencecah 2,006,599 setakat hari ni, cik ina belanja semua orang  resepi apam tepung beras. Suka tak? Apa bisik-bisik tu?.  Korang cakap apa ni? ek eleh cik ina apa barang resepi apam. Belanjalah makan pizza ke KFC ke. Takpe lah kalau tak suka .Janji cik ina ikhlas.huk huk huk


Apam tepung beras ni salah satu kuih kegemaran  anak bongsu.


RESEPI APAM TEPUNG BERAS aka NASI
Bahan-bahan
1 cawan nasi sejuk
1 1/2 cawan air
1 tsp yis mauripan
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir(kalau nak tak nak manis sangat, kurangkan gula sedikit je. Apam ni kalau tawar sangat pun tak sedap.
Cara menyediakannya
1)Dalam satu bekas lain satukan  tepung beras , tepung gandum dan yis.*
2)Kisar nasi ngan 1 1/2 cawan air  sehingga  hancur. Setelah hancur, masuk gula dan kisar hingga sebati
3)Selepas itu kisar bersama bahan bertanda bintang hingga halus
4)Perap dalam bekas bertutup  selama 4 atau 5 jam. Sebelum dikukus  taburkan eno kaler biru, kacau rata dan biar sekejap.
5)Panaskan pengukus dan balut tutupnya dengan kain.Tuangkan  adunan perapan dalam acuan. Kukus selama 15 hingga 20 minit dalam api yang besar.



Jika suka boleh bahagikan 2 & 3 adunan dan warnakan 




Apam ni sedap dimakan bersama  kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam,tapi sebelum tu kelapa parut  hendaklah dikukus dulu sekejap agar tak cepat basi.  Kawan ofis cakap hijau  apam cik ina  hijau pas. Takbirrrr














Sekian, InsyaAllah jumpa lagi. Assalamualaikum.













Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 10 November 2015

Masakan kampung sedap di Warong Warisan Asli


Salam Selasa,

Hari ni 11 Nov 2015, Hari Deepavali, dikesempatan ini cik ina ingin mengucapkan Selamat Hari Deepavali kepada seluruh rakyat Malaysia yang berugama hindu. Hari ni  Cik ina tak kemana-mana. Duk rumah buat bodoh sambil termenung mengenangkan blog  yang semakin terabai akibat kewujudan instagram. Rasa menyesal pun ada bukak akaun instagtam. Bertambah sedih bila mengenang kembali laptop kesayangan yang cik ina beli dari hasil titik peluh sendiri rosak angkara tangan gatal pak jan. Mahunya tak sedih, cik ina hilang laptop yang banyak berjasa dalam hidup cik ina. Blog cik ina ni banyak mengingat cik ina kepada laptop tu. Dulu, masa laptop tu sihat walafiat, setiap hujung minggu lepas siap  buat brekpes cik ina mesti hadap laptop update blog. Huk huk huk makin dikenang makin sakit hati ni , kita tukar topiklah ya. Rasanya dah lama cik ina tak upadate cerita JJCM kan. Okey, sebelum tu cik ina nak tanya.Saper  suka makan masakan kampung terutama ayam kampung  masak lomak cili api ?angkat tangan. Cik ina angkat tangan. Kalau korang nak rasa  masakan kampung  yang sedap dan lazat, cik ina cadangkan korang pergi ;

Warong Warisan Asli


603-33183490

Punyalah sedap, hampir setiap minggu cik ina & family makan kat sini.hehehe

Adik jangan cepat besar.huk huk huk

Cucur bawangnya terbaek, siap ada udang basah gitu

Air sirapnya juga terbaek, rasa air sirap dolu-dolu.kalau makan dekat sini tak pernah miss order air sirap


1 ekor ayam kampung masak lemak cili api, kangkung goreng belacan, sambal sotong, ulam ulaman dengan sambal belacan & udang goreng tepung(takde dalm gambar) ni  set untuk 4 orang makan, syukur Alhamdulillah kenyang.






Sekian & jumpa lagi.












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 16 October 2015

Tomyam ayam mudah dan ringkas : resepi untuk yang baru nak belajar memasak : part 1

Salam Maal Hijrah,

Masih tak terlewat untuk cik ina  ucapkan selamat tahun  baru maal hijrah 1437H  kepada semua umat islam di seluruh dunia. Semoga tahun baru  hijrah kali ni memberi 1001  makna buat kita semua.Bersempena tahun baru ni cik ina berjanji akan lebih aktif  berkongsi resepi  yang dimasak didapur comel cik ina , InsyaAllah .Pandainya cik ina menabur janji. Janji dengan pengantin baru nak update resepi nasi goreng kampung , resepi asam tumis ikan, resepi tomyam  ayam sehingga sekarang masih belum cik ina tunaikan. Semua  resepi tu ada dalam blog cik ina cuma sedikit outdated, bak kata pengantin baru "payah nak cari resepi dalam blog mak sebab tajuk entry mak tak boleh blah. Okey fine. Ya, cik ina mengaku   tajuk entry lama cik ina banyak yang  merapu. InsyaAllah cik ina akan perbaiki pada masa akan datang.hehehe.

Lately ni pengantin baru asyik tanya macam mana nak buat tomyam tu yang gigih cik ina tepek resepi tomyam.

RESEPI TOMYAM AYAM
Bahan-bahan
1)1/2 ekor ayam[bahagian yang ada tulang dipotong kecik dan dibersihkan].Ketepikan
2)2 kiub  tomyam[cik ina campur kiub tomyam maggi & knorr]
3)1 labu bawang holland [potong baji]*
4)3 ulas bawang putih[dihiris nipis]*
5) seketul lengkuas size sederhana [dipotong ikut suka]*
6)5 biji cili api[dibelah dua]*
7)2 batang serai [dibelah ketuk]*
8)3 helai dun limau purut*
9)1 batang carrot[potong bulat]kalau suka boleh tambah kobis bunga, jagung muda atau batang saleri, ikut suka nak letak sayur apa.
10)1.2 liter air
11)1 keping asam keping
12)Garam secukupnya
Cara memasak
1)Panaskan sedikit minyak masak , tumis bahan bertanda bintang hingga naik bau.
2)Bila bahan tumis dah naik bau, masukkan ayam diikuti dengan kiub tomyam. Kecut ayam dengan bahan2  tadi supaya mesra
3)Masukkan 1.2 liter air  diikuti dengan carrot serta garam secukup rasa.
4)Sebelum angkat masukkan asam keping dan tutup api.


Tomyam ayam, kalau suka boleh campur makanan laut sotong, udang , ketam  dan lain-lain.


Cik ina suka judukan  lauk tomyam dengan telur dadar & kangkung goreng belacan

RESEPI KANGKUNG GORENG BELACAN
Bahan-bahan
1)1 ikat kangkung segar
2)minyak masak secukupnya
3)1 tangkai cili merah[super suka pedas boleh tambah setangkai dua  cili padi]*
3)1/2 cm belacan*
4)1/2 biji bawang holland[dihiris baji]
5)2 ulas bawang putih[dicincang]
6)ikan bilis dalam 5 ekor yang dah berkopek[basuh dan toskan] kalau suka boleh jugak guna  udang kering atau  udang basah]
7)1 sudu besar sos tiram
Cara memasak
1)Siang kangkung, bersih dan toskan.
2)kisar bahan bertanda bintang.ketepikan
3)Tumis bahan kisar  dan ikan bilis dalam   sedikit minyak panas  hingga  naik bau dan pecah minyak.Kemudian masukkan sos tiram ,kacau sekejap
4) Masukkan kangkung , kacau serata sehingga kangkung sedikit layu.
5)Bagi yang suka berkuah boleh bubuh sedikit air. Bila kuah mendidih tutup api.













Okeylah setakat ni dulu, InsyaAllah  kalau ada masa cik ina akan tambah lagi stock resepi untuk yang baru nak belajar memasak, saper yang  dah pakar  main jauh jauh.














Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 29 September 2015

Sumpah, santan M&S rasa santan segar sebenar


Salam Selasa,


Masih  belum terlambat untuk cik ina mengucapkan  "Selamat Hari Raya Aidil Adha" kepada semua umat Islam diseluruh dunia. Cik ina doakan semoga semua tetamu Allah yang menunaikan haji tahun ni , dipermudahkan segala urusan ibadah di Tanah Suci Mekah dan InsyaAllah mendapat haji yang mabrur serta selamat pergi dan kembali ke tanahair .Amin.

Macam mana sambutan Hari Raya Haji  korang? Berapa ekor lembu tumbang kat kawasan korang? Jangan cakap korang tak kira .hehehe. Sambutan Hari Raya Haji cik ina tahun ni biasa -biasa je .Cuma bezanya tahun ni rezeki  cik ina  beraya haji dengan ahli keluarga baru. Nampaknya selepas ni cik ina dah tak boleh malas  masak dah masa raya haji.  Raya haji tahun permulaan yang baik.Semoga Allah SWT mengurniakan kesihatan yang baik untuk kita semua. Cukup sampai di sini saje kemerapuan cik ina kali ni. Kesihatan  cik ina agak merosot kebelakangan ni jadi tak boleh nak merapu lebih.


Santan M&S rasa santan segar sebenar, cuba jangan tak cuba. Bila dah ada santan dan kacang tanah dalam masakan, kita  tak perlulah guna MSG lagi

Berbelas tahun rasanya cik ina tak menumbuk kacang goreng untuk dibuat kuah kacang. Gara-gara mesin kisar kering jahanam maka terpaksalah cik ina menumbuk .Itulah pengorbanan kecil cik ina pada hari raya  haji tahun ni.hehehe


kuah kacang (anggaran 1/2 kilo kacang tanah)
1)Kacang tanah disangrai tanpa minyak  sehingga empuk .Tunggu sejuk kemudian  ramas -ramas supaya tanggal  kulitnya .Tampi untuk membuang kulit kacang tanah yang tertinggal kemudian kisar sederhana halus. 
1)1 tin kimball tomato puri
2) 6 sudu besar bahan bumbu rendang(terdiri daripada halis, serai, lengkuas, kunyit, bawang merah dan bawang putih yang dikisar)
3)1 cawan cili kisar
4) segenggam udang kering-basuh, tuskan dan kisar sederhana  halus
5)gula dan garam secukup rasa 
Cara menyediakannya
1) Panaskan minyak, tumis  bumbu rendang & udang kering hingga  naik bau
2)Masukkan cili kisar, tumis hingga  pecah minyak 
3)Masukkan tomato puri-kacau sekejap
4)Masukkan 800ml air,jika kuah agak  pekat boleh lah di tambah air. 
5)Bila dah mendidih masukkan kacang tanah kisar, garam diikuti gula.Biar kuah kacang mendidih hingga pekat
6)Bila semua rasa dah seimbang , bolehlah tutup api dapur dan angkat

Resepi ayam masak merah
Bahan-bahan
1) 1 1/2  ekor ayam dipotong 18 , dibersehkan dan digaram
kunyit
2) 1 batang kayu manis & 2 kuntum bunga lawang 
3)3 sudu besar cili sos
4)1/2 tin tomato puri[cik ina guna tomato puri kimball]
5)1  kotak  santan M&S size kecik
6)dua helai daun kunyit[disiat-siat]
7)Gula dan garam secukupnya
Bahan kisar halus
8)5 ulas bawang merah
9)5 ulas bawang putih
10)1 ketul lengkuas
11)4 batang serai
12)1 cawan cili kisar
Cara memasak
1)Goreng ayam hingga 3/4 garing (jangan garing
sangat)ketepikan
2)Panaskan minyak, tumis bahan no 2 dan  bahan kisar hingga naik bau dan agak garing.
3)Masukkan cili kisar  dan garam secukupnya.Tumis   hingga pecah minyak
4)Masukkan sos cili  diikuti dengan tomato puri , kacau sekejap.Kemudian masukkan pulak santan, daun kunyit  serta  gula secukupnya .Kacau hingga sosnya agak pekat.
5)Akhir sekali, masukkan ayam goreng dan digaul sebati
6)Sedia untuk dihidang

Resepi rendang daging pedas
Bahan-bahan
1)2 kilo daging lembu
2)5 ulas bawang merah*
3)1 labu bawang putih*
4)6 batang serai*
5)1 ketul  halia sederhana besar*
6)1 ketul lengkuas sederhana besar*
7)Kunyit hidup sebesar ibu jari*
8)3  sudu besar kerisik
9)6 tangkai cili  api + 10 tangkai cili kering[dikisar basah]
10)1/2 kotak santan M&S[sumpah rasa santan segar sebenar]
11)1 helai daun kunyit[disiat-siat]
12)sekeping asam keping
13)Garam dan gula secukupnya
Cara memasak
1)Potong daging sederhana besar kemudian dibasuh berseh dan dituskan.Ketepikan
2)Kisar basah bahan - bahan yang bertanda  * .Ketepikan
3)panaskan minyak dalam kuali,tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan agak garing.
4)Tumiskan cili  kisar hingga  pecah minyak
5)Masukkan daging diikuti dengan kerisek. Kecutkan sekejap
6)Masukkan santan M&S, daun kunyit dan  garam secukupnya. Masak hingga daging empuk.
7)Perasakan dengan gula secukup rasa.Sebelum diangkat masukkan asam keping.

Resepi jelatah timun
Bahan-bahan [sila basuh terlebih dahulu sebelujm dihiris]
1) 2 batang timun sederhana besar[dikupas selang seli  dan dihiris menyerong]
2) 1 biji nenas[kupas kulit, dibuang matanya dan empulur. kemudian potong ikut citarasa masing-masing]
3)2 biji cili merah besar [dipotong menyerong]
4)1/2  biji bawang holland[dihiris nipis]
5)1/2 genggam  udang kering[cuci berseh,keringkan dan kisar sederhana halus]
6)cuka , garam dan gula secukupnya
cara menyediakannya
1)Satukan kesemua bahan hirisan ke dalam sebuah mangkuk dan gaul sekata
2) masukkan udang kering  dan gaulkan dengan bahan hiris tadi
3) Masukkan cuka , garam dan gula secukupnya.Gaul rata.
4)Biar seketika untuk bahan sebati.Sedia untuk dihidang


Menu wajib


Last minute cik ina tambah menu bihun goreng


Anak cik ina ni agak kureng sikit  dengan nasi himpit .Dorang  layan nasi himpit  waktu pagi je ,  tengahari mula lah   masing -masing  mengagau cari nasi .























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 21 September 2015

JJCM di Portuguese Settlement.Melaka bandaraya bersejarah




Percutian bajet  2D1N Primaland PD Resort & Convention centre konon ,sambungan cerita dari SINI. Alang-alang dah ke PD biar sampai ke Melaka . Entahlah. Dalam banyak-banyak negeri dalam Malaysia cik ina suka  sangat pergi  Melaka. Pergi banyak kali pun takpe.

Oklah ,berbalik kepada tajuk entry, jam 7 pm camtu baru kitaorang gerak dari teluk kemang ke Portuguese Settlement.



Malam di Portuguese Settlement, Melaka  


Banyak sangat gerai sampai cik ina lupa gerai yang kami makan. Kalau tak silap gerai yg no 88 tu.
 

 Anak teruna cik ina yang berbaju merah & biru gelap encem kan?
Masih bakal besan pada tarikh ni


Anak-anak cik ina


Antara menu yang kami oder, Kepah masak halia


Sotong goreng tepung, sumpah liat  tapi tetap kunyah  sampai habis. Membazirkan amalan syaiton.


Ketam masak sos


Ayam butter basah

Portuguese Baked Stingray Fish, tetiba menu omputih.hehehe



udang butter basah &  kangkung goreng belacan & kerang bakar(takde dalam gambar) .Minuman, ais kosong, jus kedondong masam mengiler, jus mangga, air sirap & air kelapa
 

Takde niat nak pedajal ke apa. Bukan bakal menantu habiskan  sorang diri semua makanan tu  ,kami pun turut sama makan. Apa-apa pun happening giler malam di Portuguese Settlement, Melaka  .I love Malaysia very much tetiba.

















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Sunday, 13 September 2015

Rombongan cik kiah ke Primaland Port Dickson (PRCC)


Salam hari  Ahad,


Tamat sudah cerita raya 2015 cik ina. Entry hari ni cik ina  nak bercerita   pasal pakej percutian "BAJET" 2D1N dekat  Primaland  Port Dickson (PRCC)  yang cik ina beli di Groupon. Pakejlah sangat, hehehe . Sejujurnya, ni pertama kali dalam seumur hidup  cik ina beli voucher dekat Groupon hurmm mungkin menjadi pembelian terakhir. Nasihat dan peringatan buat sendiri, lain kali cik ina kena lebih berhati-hati dalam membeli voucher percutian terutama yang membabitkan percutian bajet. Kalau nak  diikutkan takde lah bajet sangat , harga boleh tahan juga la.

Pada cik ina yang lepas biarlah lepas ,dah pergi dah pun 7hb & 8hb aug  lepas


Punyalah terujakan, sampai lupa nak ambik gambar bilik apartment, bilik air , katil .Kredit gambar kepada google

Cik yuyi memang suka berendam dalam air  dari kecik sampai besar.Kalau boleh 24 jam dia  nak berendam.



Adik pakai swimming suit baru. Beli seminggu sebelum datang ke PRCC. Tapi sayang, dah koyak sikit dibahagian  vontot. Baru pakai sekali je tau. Tulah adik ni  ganas sangat .Mengelusur tak kena tempat.


Cekcinya adik. Hehehe, cik ina memang  ada masalah, masalah tak boleh tengok budak tecit pakai swimming suit.  Geram macam   nak babab je mereka. Tecit ke mereka ni???.Kah kah kah


Suasana agak lengang di Primaland water theme  park  mungkin sebab   cik ina pergi hari  biasa .






Macam sunway lagoon kan.hehehe


Adik macam  dalam dunia dia sendiri kalau dapat air


Masing-masing tunjuk terror

Alahai nongek budak pakai swimming suit tu.Ringan je tangan ni nak babab  vontot dia.


As usual  kacak sungguh anak teruna cik ina kan. Sila muntah


Motip adik ambik gambar macam tu??

Buffet sarapan pagi RM20 seorang,  Menu tak banyak pilihan.Cik ina  takde hal janji menu sarapan pagi  orang melayu ada especially  nasi lemak.  Hehehe.


Overall permandangan di persekitaran Primaland Port Dickson Resort & Convention Centre (PRCC) ni  cantik dan menawan kalbu .Cik ina cuma rasa tidak puas hati dengan kolam waterpark dan  apartmentnya. Ada certain kolam nampak hijau macam berlumut, pijak rasa berpasir  je. Bilik air apartmentnya tak di selengara dengan baik. Nama gah ada resort & convention centre gitu,   maintenance kenalah  jaga.









Primaland  Port Dickson Resort & Convention Centre
No 1, PD  Prima
Batu 13, Jalan Pantai
Pasir Panjang
71250 Port Dickson
Negeri Sembilan
Tel No. 06-6626363















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Facebook for female

facebook makcik suka masak

My bideo

My instagram

My instagram
skodeng jangan tak skodeng

Selamat datang