Thursday, 22 May 2014

Resepi kek gula hangus aka kek sarang lebah Zalin Zalina yang ohsemmmm ; Koleksi kek kegemaran keluarga

Tak sia-sia aku bersengkang mata malam tadi  menyiapkan  kek gula hangus, syukur Alhamdulillah setelah sekian lama mencuba akhirnya menjadi juga .Terima kasih kepada  Zalin Zalina kerana sudi share resepi kek gula hangus yang ohsemmm.

Kalau nak dapat  kek gula hangus yang lebih ohsemm peraplah adunannya  dalam sejam dua,he he he aku perap 20 minit je, boleh gitu

Resepi Kek Gula Hangus Zalin Zalina - 1 loyang lubang tengah(Aku tak de loyang lubang tengah aku guna loyang besa je)Aku buat dua adunan
Bahan-bahan
200gm gula
200ml air
20gm margerin
120gm tepung gandum
2sudu kecik bikabonat
1 cawan susu pekat
4 biji telur
Cara-caranya :-
1. Gula dihanguskan. Bila semua dah cair, kecikkan api, baru dimasukkan air
2.Air dah sebati dengan gula, baru masukkan margerin. 
3. Sejukkan air gula hangus.
4.Ayak tepung gandum dan bikarbonat kemudian tepung gandum tadi  digaulkan  menggunakan whisk di dalam sebuah bekas. 
5.Blend telur lebih kurang 2 minit...(kalau kaler dah putih tu maknanya ok la tu..)
6.Masukkan susu pekat. Blend lagi.
7.Masukkan telur dan susu pekat yang dah blend tu dalam bekas berisi tepung, pastu masukkan air gula hangus, kemudian kacau guna whisk.
8. Blend semua adunan.
9. Lenserkan margerin pada loyang. Tuangkan adunan yang dah diblend. Bakar selama 45 minit pada suhu 180 darjah celcius 

Loyang pertama, habis dikerjakan somi dengan adik 
Loyang kedua besar sikit : )


cer teka jejari gebus saperkah itu???? ye!!!! betul  itu jejari adik
















Tarikh : 22 May 2014, Khamis
Lokasi : Rumahku Syurgaku


















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 20 May 2014

Resepi mee sup simple dan sedap, langkah demi langkah.Koleksi juadah kegemaran keluarga



Semalam  tetiba tekak ni teringin nak makan mee sup. Projek mee sup on,bahan-bahan untuk membuat mee sup ada dalam esbok cuma ayam je tak de.Tak pe tu bisa diatur ,balik kerja aku selalu tumpang kawan sampai speedmart 99 ,so aku singgah beli ayam kat situ. Sumpah nok ,selama ni aku tahu pun yang  kat 99  ada jual ayam,semalam tu aku main redah je..rezeki aku ada jual ayam plak. Hidup 99 .Keji gilerr pasal ayam pun nak sumpah bagai......
Syukur Alhamdulillah tertunai sudah hasrat tekak .ta di da di da da

RESEPI MEE SUP ; untuk 3 orang makan, bergantung  pada selera tekak & perut setiap individu : )
Bahan-bahan

1)3 ketul kepak ayam[dibuang lemak dan dipotong dua]
2)2 keping kek ikan aka fish cake[dihiris nipis]
3)3 tangkai sawi batang putih[dicuci berseh dan disiang]
4)4 ulas bawang merah & 4 ulas bawang putih[dimayang nipis]
5)1 biji tomato[dipotong 6]
6) Lada sulah berperisa dan garam secukupnya
7)1200 ml air

6)1/2 bungkus mee kuning[dicelur sekejap dengan air panas dan tuskan]
7)1 sudu besar rempah sup
8)lada sulah berperisa dan garam secukupnya
Cara menyediakannya
1)Panaskan 1 sudu besar minyak masak yang dicampur dengan sedikit minyak bijan, tumis bawang putih ,bawang merah hingga agak garing
2)Tumiskan rempah sup hingga pecah minyak kemudian masukkan tomato diikuti dengan ayam ,biar  ayam  separuh empuk.
3)Masukkan air,garam dan lada sulah secukupnya.Biarkan kuah sup mereneh dengan api perlahan
4) Sebelum diangkat masukkan sawi.Kacau sekata dan angkat sebelum sawi tu  layu sepenuhnya
5)Hidangkan mee yang sudah dicelur bersama kuah sup dan cili kicap

Kalau kat rumah aku mee  sup seperiuk herot  ni cukup untuk 3 orang makan , tak tahulah kat rumah korang
Mee sup untuk suami, dia tengah sakit tekak tak boleh makan banyak
Adik tengah kyushuk melayan mee sup opss lupa kalau nak  pedas, boleh sediakan kicap cili [kicap cair dicampur dengan hirisan kecil cili api]








Cukup lah setakat ni je untuk hari ni, akhir kata cuba jangan tak cuba : )









Tarikh : 19 May 2015, Isnin
Lokasi : Rumahku syurgaku












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Sunday, 18 May 2014

Resepi kari kepala ikan sedap tanpa santan ; koleksi juadah kegemaran keluarga


Bukannya aku tak pernah masak kari kepala ikan sebelum ni tapi kari yang ini ku rasa special sebab somi dan adik berulang makan nasi dengan pappadom dan  kari ni sampai habis seperiuk hari tu jugak.  Tu sebabnya aku teruja sangat nak berkongsi resepi  kari kepala ikan yang aku masak kali ni.Kalau rasa suka kari kepala ikan yg simple tanpa santan bolehlah cuba resepi ni.



Ekceli Ikan aruan tasik somi pancing bulan 1 hari tu, hehehe bulan 5 baru  nak masak kepalanya.Tak kisah kalau kita  nak simpan lama mana pun ikan   janji ikan fresh dan disimpan di tempat frozen.


Dah lama rasanya tak gorengkan untuk somi pappadom,kebetulan masa aku masak kari kepala ikan ni somi bawak balik pappadom,terus aku goreng sekali. Cara mengorengnya senang dan cepat.Panaskan minyak,goreng pappadom satu persatu.Goreng sehingga ianya menjadi garing tetapi jangan sampai hitam.Proses ni kena berhati -hati kerana pappadom cepat menjadi garing.


Simpan pappadom dalam bekas kedap udara


Ikan aruan tasik goreng cili

Resepi ikan aruan tasik goreng cili
Bahan -bahan
1)6 keping ikan aruan tasik[ dicuci berseh]
2)8 tangkai cili api merah [dikisar kering]
3)4 ulas bawang merah & 3 ulas bawang putih [dikisar kering]
4)2sudu besar sos cili
5)3 sudu besar sos tiram
6)1/2 sudu besar gula
6)air secukupnya
Cara menyediakannya
1)Ikan digaram kunyit dan digoreng garing.Ketepikan
2)Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang kisar hingga garing
3)Masukkan cili api kisar, tumis hingga pecah minyak
4)Masukkan sos cili ,gula, sos tiram diikuti dengan sedikit air.Kacau sekata.
5)Akhir sekali masukkan ikan goreng tadi,kacau hingga ikan goreng bergaul dengan cili



Kari kepala ikan aruan tasik tanpa santan

Resepi kepala ikan aruan tasik tanpa santan
Bahan-bahan
1)Kepala ikan aruan tasik  size sederhana besar, belahkan dua dan dipotong 4[Tak kisah kepala ikan apa pun yang penting ikan yang size kepalanya besar mcm kepala jenahak atau kerapu.
2)6 sudu besar rempah kari ikan[aku guna rempah kari ikan babas,bancuh rempah dengan sedikit air  ,jangan sampai cair]
3)4 ulas bawang merah & 4 ulas bawang putih[dihiris nipis]
4)2 cm halia [dimayang]
5)Sedikit halba ,biji sawi,buah pelaga ,.cengkih,jintan manis & jintan putih
6)2 tangkai daun kari
7)air asam jawa[1/2 genggam asam jawa dibancuh bersama dengan 800 ml air]
8)Garam dan serbuk perasa secukupnya
9)1/2 sudu kecil gula
Kepekatan  kuah kari ikan bergantung  kepada kepekatan air asam jawa dan kuantiti rempah kari
Cara menyediakannya
1)kepala ikan dicuci berseh dan digaram kunyit.Ketepikan
2)Panaskan minyak,tumis bahan 3,4,5 & 6 sehingga garing
3)Tumis rempah kari ikan sehingga pecah minyak
4)Masukkan air asam jawa dan garam,biar agak mendidih.
5)Akhir sekali masukkan kepala ikan diikuti dengan serbuk perasa dan gula,biar mendidih agak-agak ikan dah cukup masak baru matikan api












Cukup setakat ni je untuk hari ni,akhir kata majulah sukan untuk negara.










Tarikh : 11 May 2014,Ahad
Lokasi : Rumahku syurgaku








Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 16 May 2014

Resepi jemput-jemput kentang & sos pencicahnya ,langkah demi langkah


Ekceli sebelum ni aku tak pernah teruja dengan  jemput-jemput kentang,,.Tapi entah macam mana lepas berborak  pasal jemput-jemput kentang dengan akak kedai  runcit  berdekatan rumah aku tempoh hari  terus semangat aku  melonjak-lonjak nak buat  jemput-jemput kentang. Hehehe macam akak tu ado bagi resepi ,dia cuma tanya samada aku pernah makan jemput-jemput kentang atau tak je? Aku cakap aku  tak pernah makan dan  ni first time aku dengar  nama jemput-jemput kentang. Akak tu cakap dia first time  makan pun jiran sebelah rumah dia bagi. Akak cakap sedap jemput -jemput tu,lembut  sampai ke petang. Lepas jumpa akak ,balik rumah terus otak laju fikir macam mana cara nak buat  jemput-jemput tu..Keesokan paginya tercapai juga hasrat hati aku nak buat jemput-jemput kentang

RESEPI JEMPUT-JEMPUT KENTANG
Bahan-bahan
1)Dua biji kentang[dipotong  dadu]
2)400gm tepung gandum
3)1 1/2 biji bawang besar sederhana besar[dikisar sederhana halus mengunakan pengisar kering]
4)Ikan bilis sengenggam[dicuci berseh dan dikisar sederhana halus mengunakan pengisar kering]
6)Air secukupnya untuk membancuh tepung gandum
7)1/2 sudu kecil baking powder
8)Garam dan serbuk perasa secukupnya
9)minyak masak secukupnya untuk mengoreng
Cara menyediakannya
1)Satukan tepung gandum,garam,baking powder dan serbuk perasa dalam satu bekas.Kacau sekata
2)Masukkan bawang besar kisar,ikan bilis kisar dan kentang dadu,bancuh jemput-jemput dengan air suam pastikan air jangan banyak ,bancuh sampai bancuhan tu kita boleh jemput dengan jari.
3)Goreng jemput -jemput dalam minyak panas hingga garing
Biar Bancuhan tepung jemput-jemput kentang selama beberapa minit sebelum digoreng.


Cara sediakan sarapan dengan cepat, kita kenalah  manfaatkan kedua-dua tungku dapur gas kita,satu tungku kita buat mengoreng  jemput-jemput dan tungku  yang sebelah lagi kita masaklah sos pencicah jemput-jemput.

RESEPI SOS PENCICAH 
Sos pencicah 
Bahan-bahan
1)15 tangkai cili kering[rendam dalam air panas dan kisar halus]
2)3 ulas bawang putih[kisar halus bersama cili kering]
3)Garam , gula dan serbuk  perasa secukupnya
4)3 sudu besar sos tomato kalau tak de pun tak pe[boleh diganti dengan sedikit cuka atau air asam jawa]
5)Sedikit bancuhan air tepung jagung untuk memekatkan  sos pencicah[1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan suku  cawan air]
6)Air secukupnya[lebih kurang  600ml]
Cara menyediakannya
1)Satukan semua bahan kecuali bahan no 5 ke dalam periuk.Biar agak mendidih.Kalau boleh guna api kecik dan sentiasa dikacau ye
2)Sebelum diangkat ,  masukkan bancuhan air tepung jagung.Kacau sekata
3) Tutup api dan angkat

Owesome jemput -jemput kentang  ni ,lembut sampai ke petang


Jemput makan,,,,,dah habislah jemput -jemput kentang ni aku buat dua hari lepas masa cuti wesak day.hehehe













Tarikh : 13 May 2014, Selasa
Lokasi : Rumahku syurgaku









Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Wednesday, 14 May 2014

Resepi roti telur ,breakfast mudah dan sedap.Tua muda kecik besar pasti suka

Tajuk mengilerrrr tak henggat orang belakang.ha ha ha  tak pelah  nak mengilerrr kat blog sendiri, lagi pun tajuk aku sesuai kot .. amboiii  naik lift tekan sendiri kew.Zaman sekarang ni biasalah , naik lift tekan sendiri, nak tunggu orang lain tekan memang lambatlah.ahh lupa pulak, ada satu benda aku nak bagitahu korang semua.(Kalau tak nak tahu pun aku nak bagitahu jugak) Korang perasan tak semenjak dua menjak ni aku macam rajin je update blog . comelkan aku??? ha ha ha .Haish  merapu  tak jadi keja nanti , cukuplah merapu setakat ni. Jika ada yang ingin mencuba roti telur aku ni  dipersilakan ambik  resepi ye cau cin cau




RESEPI ROTI TELUR

Bahan-bahan
1)Roti sandwich[aku guna roti gardenia]
2)Telur[kuantiti telur bergantung pada kuantiti  roti]
3)black pepper & lada sulah
4)Mixed herbs
5)sedikit butter
Cara menyediakannya
1)Lubangkan bahagian tengah roti
2)cairkan sedikit butter di atas non stick pan,letakkan roti tadi
3)Pecahkan sebiji telur di tengah roti yang telah Dilubangkan tadi
4)Percikan sedikit mixed herbs & black pepper atas telur.Biar telur sedikit masak.Tutup api ,sedia untuk dihidang

Aku masak roti telur  atas chefal  Cosway

 Roti telur adik.Amboi terserlah ketembaman pipi  adik loyot gitu


 Roti telur aku. Usia macam aku ni cukuplah makan sekeping  sehari ye dak.


Mantap tak roti  telur aku?Roti ni aku makan waktu petang.Boleh gitu.












Tarikh : 13 May 2014,Selasa
Lokasi : rumahku syurgaku



















Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 13 May 2014

JJCM ; Thai fried rice black canyon coffee sedap dimakan bersama cabai burung



Hari jumaat hari tu yuyi ambik aku balik kerja,lepas tu yuyi terus bawak aku pegi sekolah adik  ambik adik balik sekolah .Memandangkan masa tu hujan renyai,kilat petir  berdentum dentam ,cadang aku nak terus je balik ke rumah . Entahlah aku ni dari kecik sampai dah ke tua masih takut dengan petir dan kilat. Tapi tak pelah , alang alang dah kat luar baik terus pergi  cari buku latihan B.Arab  & PI adik. Bila aku tengok adik,hati macam tak best pulak nak heret adik pegi JJ dengan berseragam sekolah ,kebetulan masa tu yuyi ada bawak seluar dan baju adik yang baru dibelinya tempoh hari hehehe terus aku suruh adik salin seragam sekolah.Muka adik berubah masam bila aku suruh dia salin seragam.Ada aku kesah. Alah budak lelaki  ni mudah & cepat  je bila bab salin menyalin ni : )

Sampai je JJ terus bawak adil pegi makan kat Black Canyon .

Ni namanya muka redho...ha ha ha .Jasmeen tea itu mewakili seorang ibu tua bernama Cik ina do do cheng.kah kah kah
Adik dengan makanan kegemarannya American fried  rice. Lempeng segitiga tu tolong main jauh jauh, tak de maknanya  adik nak makan.

Nasi goreng belum sampai lagi  yuyi  dah get ready dengan cili..seriously pedas,ni bukan cili api biasa ni cabai burung  ko.  Korang tengoklah sendiri emosi seorang peminat cili tegar.
Thai style fried rice sentiasa menjadi pilihan aku & yuyi
Setiap kali  kitaorang  makan kat  sini tak sah kalau tak order stir fried mixed vegetable in oyster sauce, buat gelik gelik

Kelakar adik.....sampai rumah dia terus keluarkan  kad mother's day dari dalam beg sekolah lepas tu datang kat aku sengeh sengeh hulur kad  ,konon suprise lah tu. Thanks adik & akak.I lap u so much.















Tarikh : 9 May 2014, Jumaat
Lokasi : Restoran Black Canyon Coffee, Jaya Jusco Bukit Tinggi












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Sunday, 11 May 2014

Daging black pepper ; resepi mudah dan sedap ; Koleksi juadah kegemaran keluarga

Aku tahulah hari ni hari ibu, tapi tak payahlah tajuk  cerita kat tv tu  nak jugak tajuk berkaitan dengan ibu.Kelakar pulak aku tengok.Dari semalam aku perhatikan,kalau tajuk ceritanya tak de ibu, mama pun jadi.ha ha ha biasalah tu hari ni musim hari ibu, esok lusa musim hari bapa, tulat musim hari kekasih.Tapi ketahuilah cinta kasih sayang seorang ibu,mummy,emak,umi tu tiada bermusim....I miss u so much mak cehhh wahhh.Semoga arwah mak tenang dan damai di sana dengan rahmat Allah SWT

Salah satu tanda cinta kasih sayang seorang ibu,mummy,emak,umi  kepada  anaknya ; masakan : )
1/2 kilo daging lembu liatnya boleh tahan,ni first time aku beli daging kat pasar malam,selalunya aku beli kat pasar pagi. 

Dah namanya daging black  pepper wajiblah ada black pepper kisar

Bahan-bahan
1)1/2 kilo daging lembu[dicuci berseh dan dipotong sederhana besar]tengok jenis daging kalau rasa daging jenis liat rebuslah dulu daging tu sampai empuk.Simpan air rebusan daging
2)dua ketul halia sederhana besar[dihiris bulat]
3)8 ulas bawang putih [dihiris nipis]
4)6 tangkai cili api dibelah dua  [Jika suka boleh bubuh cili api]
5)3 sudu besar sos tiram
6)1 1/2 sudu besar lada hitam kisar
7)2 tangkai daun bawang[dikerat 1 cm]
8)garam secukupnya[:)be careful dgn garam,sos tiram dah masin]*tangan letak kat dada mata ke atas*
9)air rebusan daging
Cara menyediakannya
1)Panaskan minyak ,tumis hirisan bawang putih dan hirisan halia hingga naik bau
2)Masukkan cili api, lada hitam kisar ,daging serta sos tiram.Kacau sekata
3)Masukkkan air rebusan daging,masak hingga daging empuk dan kuahnya sedikit pekat
4)Sebelum diangkat perasakan dengan sedikit garam dan taburkan diatasnya daun bawang .

Daging black pepper

Sawi batang putih goreng bawang putih








Tarikh : 8 May 2014, Khamis
Lokasi : rumahku syurgaku







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Saturday, 10 May 2014

koleksi juadah kegemaran keluarga ; ikan tongkol goreng cili,resepi mudah lagi sedap


Kah kah kah buang tebiat aku ni ,tetiba je rajin nak cerita pasal  juadah yang aku masak untuk  hari ni.Tak delah special sangat pun juadah aku tapi tak pedulik lah nak cerita gak. Memandangkan yuyi tak tidur rumah malam ni,makanya aku masak sikit je.Pagi aku buat brekpes mee goreng pedas ,pedas
ala ala je .Lepas makan mee goreng pedas kita makan swiss roll buat hilang pedas....tengahari plak aku masak bak choy goreng bawang putih dan ikan tongkol goreng cili
Terbaik swiss roll yang aku beli dari sebuah cafe di Jaya Jusco ni,apa ke nama cafenya lupa pulak aku.
 Mee goreng pedas, sedap nak buatnya pun mudah .
Bak choy goreng bawang putih

Ikan tongkol goreng cili

Resepi Ikan tongkol goreng cili
Bahan -bahan
1)seekor ikan tongkol sederhana besar,aku campur dengan seekor ikan selar[disiang dan dicuci berseh kemudian dipotong menyerong kepada beberapa bahagian]
2)8 tangkai cili api merah [dikisar kering]
3)4 ulas bawang merah & 3 ulas bawang putih [dikisar kering]
4)2sudu besar sos cili
5)3 sudu besar sos tiram
6)1/2 sudu besar gula
6)air secukupnya
Cara menyediakannya
1)Ikan digaram kunyit dan digoreng garing.Ketepikan
2)Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang kisar hingga garing
3)Masukkan cili api kisar, tumis hingga pecah minyak
4)Masukkan sos cili ,gula, sos tiram diikuti dengan sedikit air.Kacau sekata.
5)Akhir sekali masukkan ikan goreng tadi,kacau hingga ikan goreng bergaul dengan cili


























Tarikh : 10 May 2014, Sabtu
Lokasi : Rumahku syurgaku












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 9 May 2014

Imej Anggun Spa ; Safah Herbs & Puan Gee




Perancangan awal aku nak ke klinik panel berhampiran rumah je, ntah cam mana ntah boleh sampai  ke klinik Mediviron area Shah Alam. He he he. Tulah akibatnya  bila  partner tetiba membatalkan kelas tajwidnya kerana bizi mengfollow aku . Klinik Mediviron.... rezeki, hari tu  dapat doktor wanita.Memang dah menjadi  fitrah wanita kot  lebih selesa mendapat rawatan daripada doktor wanita.
Bila dah ada partner , panjanglah langkah. Dari klinik Mediviron terus ke  Imej Anggun SPA milik Puan Jee di Plaza Alam Sentral. Yuyi  suruh aku berurut , aku redho je. Seingat aku, kali terakhir  jejak kaki kat  situ  masa pantangkan Firdaus  9  tahun lepas ,haishh  lamanya dah tak pergi situ. Ekceli  dulu lokasinya kat Pelabuhan Kelang,selalu jugak aku buat facial kat situ tu yang  kenal puan Jee owner SPA , tak delah kenal rapat sangat ,kenal kenal cam tu je . Bila SPAnya  terbakar , dia  berpindah ke lokasi sekarang, Plaza Alam Sentral. Dulu aku gilerr niaga pantang nampak iklan produk kecantikan di dada  majalah mingguan wanita mesti nak  survey . Bila dah  survey  dan confirm minat dengan suatu produk ,aku akan cuba usahakan  untuk jual produk tu. Kebetulan SPA  Jee ada promote banyak  produk kecantikan termasuk produk yang aku nak jual jadi dulu kerap lah aku pergi situ ambik stok BS(biarlah rahsia) .He he he aku yang dulu bukanlah yang sekarang ,sekarang aku dah pencen dari jual menjual ni. Jenuh jugak hari tu   mencari  SPA Jee  ni, rupa-rupanya mereka  dah  berpindah ke lokasi baru tak jauh dari lokasi  asal.
Anak ketiga bongsu Gula-gula Hacks yang masih manja sampai sekarang, bluwekkkk.Kebetulan dia cuti hari tu, yuyi heret sekali ke SPA


Puan Jee kini melangkah setapak lagi dalam dunia perniagaan. Dibawah ni adalah diantara keluaran produk Puan Jee Safah Herbs ,kepada yang beminat jadi pengedar boleh lah hubungi Puan  Jee Imej Anggun  SPA  Plaza Alam Sentral, aku dah pencen bagi kat kat orang muda berniaga pulak.he he he













Cukup setakat ni saje untuk hari ni akhir kata sokonglah produk tempatan..............









Tarikh : 6 May 2014, Selasa
Lokasi :Imej Anggun, Plaza Alam Sentral
Lot 2-73, Tingkat 2,
Plaza Alam Sentral, Jalan Majlis
Seksyen 14, 40000 Shah Alam.


























Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 8 May 2014

Mee goreng : resepi simple dan mudah



Kalau diberi pilihan antara mee goreng dan bihun goreng,dah tentu aku pilih bihun goreng. Bukan tak suka makan mee goreng,cuma aku suka makan masa mee goreng masih panas. Entahlah ,tekak ni macam tak berapa nak menerima mee goreng yg suam suam kuku.  Lain ceritalah kalau perut tengah lapau , mee goreng sejuk pun aku bedal.Okeylah cukup setakat ni member wa  ajak makan , wa cau dulu....




RESEPI MEE GORENG SIMPLE
Bahan-bahan
1)Sebungkus mee kuning[cuci ngan air kemudian tuskan]
2)sedikit isi ayam jika suka boleh campur bahagian  yg bertulang[dicuci berseh]
3)1 pokok sawi[dicuci berseh,siang  dan tuskan]
4)segenggam taugeh[dicuci berseh dan dituskan]
5)6 tangkai cili kering[digunting dan dikisar halus]
6)3 ulas bawang merah & 4 ulas bawang putih[dikupas dan dikisar kering]
7)2 sudu besar kicap pekat & 2 sudu besar sos tiram
8)1 sudu besar gula
9)1 sudu kecil garam
10)Air secukupnya
Cara menyediakannya
1)Panaskan 3 sudu besar minyak
2)Tumis bawang kisar hingga naik bau
3)Masukkan cili kisar diikuti dengan garam dan gula, tumis hingga pecah minyak
4)Masukkan ayam,biar masak sepenuhnya
5)Masukkan sawi,kacau sekejap kemudian masukkan mee kuning diikuti dengan kicap pekat dan sos tiram.Masukkan sedikit air.Kacau sekata hingga mee lembut sepenuhnya.
6)Akhir sekali masukkan taugeh,kacau rebah bangun .Tutup api dan sedia untuk dihidang.



Mee goreng ,selain disaji  sebagai sarapan pagi ,ia juga boleh  disaji sebagai juadah makan malam atau tengahari.



Houk auloh  ciannya dia,lapar ye..........tak salin baju sekolah lagi terus mintak mee goreng










Tarikh : 30 April 2014,Rabu
Lokasi : rumahku syurgaku






Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Wednesday, 7 May 2014

JJCM, Kedai Duandee ; sup ekor sedap

Rasanya dah lama aku tak strory mory pasal jalan-jalan cari  makan.Dah naik jemu  cerita pasal memasak, sesekali nak jugak tukar cerita pasal jalan jalan cari makan ke ? Pasal anak ke? pasal ayam itik kat kampung, itu pun kalau ada ayam itik ,tak de nak buat macam mana?......he he he saje merapu dipetang hari.

Berbalik kepada tajuk entry,,, petang semalam selepas aku menerima rawatan diklinik & di SPA perut  terasa agak lapar ....yuyi memang nak bawak aku & gula gula hack pergi makan,tapi memandangkan lagi 1/2  jam pukul 6.30 petang waktu  adik  balik dari sekolah  alang alang tungu jelah adik balik sekolah nanti boleh makan sekali.


Budak baru balik sekolah kehausan, penuh perasaan menyedut air barli.Seingat aku ni kali pertama kali adik  mintak  air barli

Adik suka sangat makan nasi goreng cina yamg disimbahi tomyam.Nasi goreng cina banjir tomyam.....lagilah dia suka


Gula-gula  suka sangat makan  daging black pepper dengan nasi putih

Kailan ikan masin


Abaikan kaki yang tak di undang tu : )

Rasanya ni pertama kali  yuyi  order sup ekor  kat sini, layan jugak, okey lah daripada sup buntut aka sup ekor wafarofoengfeng penfenyetfet
Telur Bistik.....sedap,  belum pernah  buat lagi  telur bistik macam   ni di rumah

Ketam 3 rasa, biasalah , yuyi  memang tak sah kalau tak order ketam setiap kali makan kat kedai seafood
Sup ekor salah satu sup feveret aku selain daripada sup ayam kampung








Tarikh :  6 May 2014, Selasa
Lokasi : Duandee Pelabuhan Kelang












Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Facebook for female

facebook makcik suka masak

My bideo

My instagram

My instagram
skodeng jangan tak skodeng

Selamat datang