Thursday, 26 September 2013

Masakan mak sentiasa yang terbaek dan sedap

Prekual cerita sebelum cerita kunjungan balas ; 3 bekas berbalas dengan 6 bekas; houk aloh !! houk aloh !! houk aloh  Aku bukanlah terer sangat  masak tapi  bolehlah  setakat nak masak untuk family sendiri makan. Mak mak diluar sana jangan risau, zaman sekarang ni mak tak pandai masak, mak masak tak sedap bukan satu isu besar .Dalam  28.3 juta penduduk Malaysia(cilok statement anak aku no 2)  mengata & mengutuk  masakan korang tak sedap  tapi salah sorang penduduk Malaysia iatu  anak korang akan tetap memuji  masakan korang yang paling sedap dan terbaek dalam dunia. *statement tak boleh blah dari bini makyo*

Reminder ; Jangan cuba nak add fren anak aku sebab aku pun tak add dia.ha ha ha

Bahan-bahan
1)8 ulas bawang merah-belah dua setiap biji
2)5-6 ulas bawang putih-belah dua setiap biji
3)sedikit udang kering-dicuci berseh
4)1 1/2 batang timun-buang empulur dan potong jejari
5)1 batang carrot-dikupas dan potong jejari
6)1 biji cili merah-dibuang biji dan dipotong jejari
7)1 1/2 cm halia-kupas kulit dan dimayang halus
8)1/2 sudu besar serbuk cili dan 1/2  sudu besar rempah kari dibancuh dengan sedikit air
9)Sedikit kayu manis, buah pelaga dan rempah campur
10)sedikit cuka
11) dua sudu besar bijan -sangrai bijan sehingga naik bau dan bertukar kekuningan
12)garam, gula dan serbuk perasa
13)dua sudu besar bijan yang telah disangrai
14)air
bijan yang telah disangrai
Cara menyediakannya-Masa menumis gunakan api sederhana dan sentiasa mengacau rempahnya 
1)Panaskan minyak dan tumis kayu manis , buah pelaga , halia dan rempah campur sehingga naik bau
2)Bila dah naik bau masukkan bawang merah dan putih dan tumis sehingga layu
3)Bila bawang dah layu masukkan udang kering diikuti dengan rempah kari -Tumis sekejap
4)Masukkan jejari cili merah, carrot & timun diikuti dengan sedikit air dan biar jejari  timun & carrot empuk
5)Masukkan  1-2 sudu besar cuka-Kacau sekata
6) Sebelum diangkat ,masukkan garam, gula dan serbuk perasa.Pandai-pandailah seimbangkan rasa.
7)Taburkan acar berempah dengan bijan yang telah disangrai
Acar berempah makcik tempe : )

Bahan -bahan untuk memasak nasi tomato
Bahan-bahan untuk masak nasi tomato, dari kiri SW peeled tomatoes, pati tomato  ayam brand, susu sejat ideal 
Aku campur beras basmathi dengan beras biasa
Bahan-bahan tumis

Resepi nasi tomato aku cilok dari  blog  Chef Hanieliza   tapi tak  cilok 100%
Bahan-Bahan:
5 cawan beras - cuci dan toskan -aku guna 3 cawan beras basmathi plus dua cawan beras biasa
1/2 cawan susu cair-aku guna susu sejat ideal
4 biji tomato - cincang-aku guna 1/2 cawan  SW whole peeled tomatoes
1/2 cawan sos tomato-aku guna  1 cawan tomato puri 
2 s/b majerin /minyak sapi-aku guna 4 sudu besar minyak sapi
5 s/mb minyak-aku tak guna
Garam secukup rasa
Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan gak)
daun pandan disimpul or daun sup cincang-aku guna daun pandan je, daun sup tak sempat tanam
bahan tumis 
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 biji Buah pelaga
3 biji Bunga cengkih
1 inci Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
Mengikut ajaran arwah mak aku , berasnya kena tumis dulu supaya nasi nampak lawa , tak patah dan kelihatan berderai
Cara menyediakannya:
1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah  tumis dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu..-Aku tumis sekejap beras yang dah ditus dengan bahan tumisan
2. Masukkan susu cair, tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk kedalam tempat rice cooker dan biarkan masak.
4. Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur..
5. Bolih dihidangkan bersana lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun..-Aku hidang bersama lauk  acar berempah dan ayam masak merah
Nasi tomato
Ayam masak merah
1)Bahan tumis ; 6 batang serai,1/2 cm kunyit hidup,  2 cm halia, 5 ulas bawang merah, 5 ulas bawang putih-dikisar halus
2)Ayam sekor dibersehkan , digaram kunyit dan digoreng  70-80%  masak
3)15-20 tangkai cili kering-direndam dalam air & dikisar
4)5 sudu besar tomato puri
5)100 ml susu ideal
6)garam, gula dan serbuk  perasa
Cara menyediakannya
1)Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga naik bau dan pecah minyak
2)Setelah bahan tumisan  pecah minyak masukkan cili kisar  diikuti dengan tomato puri dan tumis lagi sehingga pecah minyak
3)Bila semuanya dah pecah minyak, masukkan santan atau susu cair diikuti dengan gula , garam dan serbuk perasa-Kacau sekata .
4)Akhir sekali masukkan ayam goreng-Biar mendidih sekejap
5)Seimbangkan rasa dan tutup api
Mehh bukak mulut mama suapkan?????????
Anak-anak kata"perghhhh sedapnya mak masak." Anak sendiri mah












Tarikh : 21 September  2013, Sabtu
Lokasi : Rumah Sendiri
Peristiwa : Masak masak hujung minggu







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Bukan nasi lemak

Bangun pukul 4.30 pagi , teringat petai  yang telah siap dikopek hari ahad hari tu lalu  aku terus buat sambal ikan bilis petai. Ikan bilis goreng tak semua aku buat sambal, separuh aku tinggalkan untuk Firdaus sebab dia suka makan ikan bilis goreng bersama nasi.Lauk tambahan aku buat telur mata kerbau dan ulam timun. Amalan biasa ibu bekerja ; breakfast plus lunch .
Hidangan  nasi lemak  tapi masak nasi putih , terlupa plak nak ambik gambar ikan bilis goreng
Zoom sikit sambal ikan bilis petai aku

Ketahuilah sebenarnya anak kecil kita tak memilih makan, tak banyak ragam, mereka semua anak kecil yang baik, dengar cakap bla bla dan bla.Cuba fahami bahasa dan emosi anak , sambil dia makan tu cakap kat dia "hanya ini yang termampu mak masak untuk adik,bla bla bla bla...dan bla bla, cakap tanpa rasa penat... jemu........




Tarikh : 26 September 2013, Khamis
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : breakfast




Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Wednesday, 25 September 2013

Breakfast bermusim


Kenapa "breakfast bermusim" sebab  kali terakhir aku berakfast kat  McDonald's  masa hantar Firdaus masuk sekolah bulan satu tahun ni. hari ni kali kedua aku makan di sini.Bosannnn setiap pagi suap roti canai tampal,  tak tahu nak berakfast  makan apa? kebetulan pagi  ni aku outing  dengan HKL  sebab kami berdua ada urusan perbankan  yang perlu diselesaikan *ayat koperat ko*


 Aku minum  milo panas, hash brown dengan  Egg McMuffin
Bukan senang nak breakfast berdua  dengan anak datuk yang sentiasa dikawal ketal oleh pengawal peribadi. Aku perlukan ketenangan, ketabahan fizikal dan kecekalan mental setiap kali bersamanya : )
 

Walaupun Samsung S4 tidak berhenti-henti berdering namun itu tidak pernah mematahkan semangat HKL untuk  menikmati breakfast dengan tenang







Tarikh : 25 September 2013, rabu
Lokasi : Mcdonald's  PK
Peristiwa : Breakfast







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 24 September 2013

kasut tumit tinggi

Hari sabtu hari tu yuyi ajak  temankan dia cari kasut. Tak penat pegi shopping dengan  Yuyi  sebab   perangai dia lebih kurang aku ,, bukan  jenis yang suka merayau-rayau window shopping kalau   dah berkenan pada satu-satu barang dan harga barang tu pulak sepadan dengan kualiti  dan  jenama  dia terus beli je barang tu.
Ni yang aku marah  , cuti sekolah dah dekat yuyi  boleh belikan  beg sekolah  baru untuk Firdaus.  Masuk sekolah tahun depan , jangan harap lagi aku nak belikan beg . titik
Firdaus kak nam.Saper yang nak beli kasut sebenarnya ni ?
Kebetulan masa cari kasut jogging gula-gula hacks kat Jaya Jusco BT   lalu depan kedai  xxxx ni , yuyi nampak kasut ada sale dia terus  rembat dua pasang . Dulu yuyi tak layan kedai ni sebab harga barang-barangnya tak sepadan dengan jenama..
budak gedik

Sebelum balik yuyi ajak makan kat Black  Canyon Coffee.
 Aku makan  macam biasa, spicy seafood tomyam bersama nasi putih,
Gula-gula hacks makan stir -fried rice dengan ayam dan udang stuffed in omelette
 Firdaus makan ......apa benda yek aku lupalah.Setahu aku ada sayur campur dengan ayam peha ..
Yuyi menyantap marinated chicken wings dan bbq chicken  dasatkan nyantap dua menu sekaligus 






Tarikh : 21 September 2013, Sabtu
Lokasi : Jaya  Jusco Bukit Tinggi
Restoran Black Canyon Coffee
Peristiwa : Jalan-jalan cari makan








Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 23 September 2013

Kunjungan balas ; 3 bekas berbalas dengan 6 bekas

Amalan ziarah dan kunjung mengunjung antara keluarga  dan anak beranak bukan  saje dapat mengeratkan tali silaturrahim malah yang paling best bila  sesekali dapat merasai  air tangan anak sendiri.Hari sabtu kan aku ada up status kat Facebook  jamu anakku  dengan Nasi tomato, ayam masak merah dan acar berempah, jadi  kononnya hari ahad tu  yuyi  macam membalas kunjungan dan hidangan dengan mengajak   aku datang makan kat rumah dia .Kasihan yuyi susah-susah je masak . Banyak juga lauk pauk yang dia masak.

Tak sampai 20 minit aku duduk atas sofa rumah yuyi,loceng pintu berbunyi.Yuyi tergesa-gesa memanggil gula-gula hacks keluar dari bilik. Yuyi ni memang ada masalah sikit nak berjumpa dan bercakap dengan orang. Lepas gula-gula hacks ambik duit dari tangan yuyi, dia terus bukak pintu.
OOOOO  bulat ......guna  servis penghantaran mekanan ke rumah ye .ko ado
 Kasihan yuyi dengan gula-gula hack nampak sangat muka  penat masak
 Ikan kukus sebelum dicurah kuah
 ikan kukus selepas dicurah kuah : ) terbaek terasa  pedas + masam.
Thai green chicken curry , sedap.
 Tomyam
 Butter prawn
 kangkung goreng
 Sotong goreng tepung

Pelik sikit anak-anak aku ni terutama yuyi, rasanya  sebelum keluar rumah dia dah makan  tapi sebelum hantar aku balik rumah dia boleh ajak aku makan   lagi. Yuyi ni kalau order makanan bukan sikit-sikit, dengan nasi ayam, kerang bakar, otak -otak, satay kambing semua  dia order. Last last saper yang kena  perhabis semua makanan , mak dengan gula-gula hacks juge..........





Tarikh : 22 Sept 2013, Ahad
Lokasi : Rumah Yuyi
Gerai MPK Pelabuhan Kelang

Kalau suka boleh like : )
Lokasi ; Servis penghantaran makanan terus ke rumah (Hentikan niat nak mengunakan servis Thai me up sekiranya tempat kediaman anda jauh berbatu-batu dari alamat dibawah  .
Thai Me up
Shah Alam (South) 5-34-1, Jalan Sinaran, Off Persiaran Anggerik Vanilla, Kota Kemuning, 40460
Peristiwa : Kunjungan balas






Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 20 September 2013

Aneka resepi dari daging ; Lamb chops versi makcik tempe AKA cik ina do do cheng

Hujung minggu asyik makan nasi je jemu jugak. Sesekali bertukar selera barat apa salahnya.Ekceli my lamb chops not truly western ~kelas bahasa english ko maria~.Rasa aku nama makanan  Lamb Chops je barat yang lain  dari bahan perap sampai ke aksesori  lamb chops semuanya timur.Wa tak kisah janji wa tak tipu lu olang tapi kalau lu olang lasa wa tatak betul, wa  tak de hal.
Lamb shoulder wa beli kat Jaya Jusco Bukit Tinggi
Bahan -bahan untuk perap lamb shoulder (Anggaran 7 keping lamb shoulder)
1)7 keping lamb shoulder
2)5 cm halia, 1 cm kunyit hidup, 4  ulas bawang putih dan 4 ulas bawang merah-dikisar
2)3 sudu besar Honey
3)4 sudu besar Sos tiram
4)4-5 sudu besar lada hitam kisar
5)1/2 sudu kecil  serbuk  Jintan manis , 1/2  sudu kecil jintan putih dan 1/2   sudu kecil serbuk  ketumbar, 
6)Sedikit kicap cair penganti garam
Cara menyediakannya
1)Masukkan ke semua bahan perap ke dalam bekas (Agak-agak muat untuk letak lamb shoulder tu)
2)Masukkan lamb shoulder  ke dalam  bahan perapan tadi  dan gaul sebati
3)Perap lamb shoulder selama 5-6 jam atau semalaman
4)Panggang  lamb atas pan dengan sedikit butter & dengan  api perlahan.Aku bakar guna chefel , CHEFEL  bukan TEFAL  murid -murid sebut betul-betul  ye. Makcik tempe tak mampu lagi beli TEFAL.Kali ni aku bakar guna oven
Bahan-bahan untuk black pepper sauce versi makcik tempe yang pemalas kata resepi lamb chop mudah  : )
1)Saki baki bahan perapan
2)2 tbsp sos tiram
3)2 tbsp sos tomato
4)4 sudu besar lada hitam kisar 
5)2tbsp brown sugar
masak dalam periuk bersama ngan  200-300 ml air hingga agak mendidih.Sebelum angkat pekatkan black pepper sos ngan bancuhan  tepung jagung atau tepung ubi
Lamb chops yang sedia untuk dihidang
1)Lamb chops dihidang dengan black pepper sauce ; standard periuk atas meja : )

2) potato wedges

3) hirisan tomato

4)parutan carrot dicurah dengan (mayonis digaul bersama dengan bawang holand yang dipotong dadu kemudian diperah dengan sedikit  lemon jus)
Siadik dan Siabang tengah menghadap lamb chops.Sedap sangat adik  sampai  tak perasan  mayonis dah  terjelepuk di tepi mulut.















Tarikh : 15 September 2013, Ahad
Lokasi : Rumah Sendiri
Peristiwa : Masak dan makan  dihujung minggu






Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 19 September 2013

Cadangan menu makan tengahari untuk diet ; Acar berempah bersama ayam masak merah makcik tempe

Amboi boi boi boi ramainya mengoogle menu diet........tak pe adik tak bersalah : )  Buat pengetahuan adik , ayam masak merah bukan menu untuk diet, ia  lebih kepada  menu untuk menambahkan berat badan je. Tapi pada pendapat makcik yang hanya belajar di primary and  secondry school ni, kita boleh  makan makanan yang sedap masa tengah berdiet cuma  kenalah pandai  jaga pengambilan kalori dan kalau boleh   makan dalam saiz hidangan atau kuantiti yang kecil dan kerap.Pokok pokoknya apa ??pokoknya  kita kena rajin bersenam atau beraero aero macam ELLA,  dan banyakkan minum air. ~konpius,aku pakar diet atau pakar diabetis??~

Kita mulakan dengan menu diet hari pertama  acar berempah

Bahan-bahannya

1)8 ulas bawang merah-belah dua setiap biji
2)5-6 ulas bawang putih-belah dua setiap biji
3)1 1/2 batang timun-buang empulur dan potong jejari
4)1 batang carrot-dikupas dan potong jejari
5)1 biji cili merah-dibuang biji dan dipotong jejari
Jejari  timun
 jejari carrot
6)1 1/2 cm halia-kupas kulit dan dimayang halus
7)1 sudu besar rempah kari dibancuh dengan sedikit air
8)Sedikit kayu manis, buah pelaga dan rempah campur
9)sedikit cuka
10)garam, gula dan serbuk perasa
11)air

 Cara menyediakannya-Masa menumis gunakan api sederhana dan sentiasa mengacau rempahnya 
1)Panaskan minyak dan tumis kayu manis , buah pelaga , halia dan rempah campur sehingga naik bau
2)Bila dah naik bau masukkan bawang merah dan putih dan tumis sehingga layu
3)Bila bawang dah layu masukkan rempah kari -kacau sekejap
4)Masukkan jejari cili merah, carrot & timun diikuti dengan sedikit air dan biar jejari  timun & carrot empuk
5)Masukkan  1-2 sudu besar cuka-Kacau sekata
6) Sebelum diangkat ,masukkan garam, gula dan serbuk perasa.Pandai-pandailah seimbangkan rasa
Acar berempah

Bahan-bahan untuk membuat ayam masak merah(anggaran separuh ekor ayam)
Ayam separuh ekor dibersehkan , digaram kunyit dan digoreng  70-80%  masak

1)Bahan tumis ; 4 batang serai,1/2 cm kunyit hidup,  2 cm halia, 5 ulas bawang merah, 5 ulas bawang putih-dikisar halus
2)15-20 tangkai cili kering-direndam dalam air & dikisar
3)3 sudu besar tomato puri
4)100 ml santan atau susu ideal
5)garam, gula dan serbuk  perasa
Cara menyediakannya
1)Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga naik bau dan pecah minyak
2)Setelah bahan tumisan  pecah minyak masukkan cili kisar  diikuti dengan tomato puri dan tumis lagi sehingga pecah minyak
3)Bila semuanya dah pecah minyak, masukkan santan atau susu cair diikuti dengan gula , garam dan serbuk perasa-Kacau sekata .
4)Akhir sekali masukkan ayam goreng-Biar mendidih sekejap
5)Seimbangkan rasa dan tutup api
Ayam masak merah.yummy yummy yummy
Biasalah  pepagi brader muka ketat.Berselera sungguh  Firdaus makan nasi bersama dengan acar berempah dan ayam masak merah.



~Sekadar luahan hati~

Anakku!!  menangislah sepuas hatimu sepertimana aku  menangis dan terus  menangis sepanjang hidup kerana kehilanganmu .Bukan nak mengusung amarah apatah lagi dendam aku cuma mahu merungkai segala yang terbuku didada.Terima kasih kerana mengajar aku sesuatu tentang hidup ini.








Tarikh : 19 September 2013, Khamis
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : Menu makan tengahari cum breakfast






Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Facebook for female

facebook makcik suka masak

My bideo

My instagram

My instagram
skodeng jangan tak skodeng

Selamat datang