Saturday, 31 August 2013

Resepi cepat dan mudah ; ikan kerisi masak sos

Selepas  berhempas pulas menyiapkan tart nenas untuk jamuan sekolah Firdaus  dua hari lepas, aku tak larat nak pergi kerja pada keesokkan harinya. Aku tak bagitau  Firdaus pun yang aku cuti,  tengahari tu dia balik sekolah  tanjat dia tengok aku kat dalam  rumah. Masa dia sampai , aku baru terhegeh-hegeh nak masak .Bila  tinggal berdua je ngan Firdaus  aku masak yang simple-simple. Aku goreng  sayur kangkung  ngan   ikan kerisi  masak sos je.

sayur kankung ni aku beli  minggu lepas tapi  tahap kesegaran dan kehijauannya masih seperti sediakala.  Nak tahu rahsia keremajaannya sila layari opsss tak de rahsia sangat pun, cuma aku selalu bungkus sayur- kangkung  serta sayur-sayuran berdaun hijau yang lain pakai  kertas surat khabar.InsyaAllah sayur akan kekal segar dan hijau hingga seminggu .
Sayur kangkung ni aku goreng dengan ikan bilis je.Mula-mula    tumis   bawang putih plus bawang merah kisar. Bila bahan tumisan dah naik bau, masukkan sedikit cili api kisar , tumis sekejap kemudian masukkan sedikit ikan bilis kisar, dikacau sekejap. Akhir sekali  masukkan sayur kangkung tadi bersama  sos tiram dan sedikit air. Kacau sebati dan pandai-pandailah seimbangkan rasa.
 
Sos cili  Life sentiasa di hati
Bahan-bahan
1)2 ekor Ikan kerisi sederhana besar/ digoreng garing
2)1 sudu kecil  cili api kisar
3)1/2 biji bawang holand/dihiris
4)sebatang kayu manis
5)5 sudu besar sos cili Life
6)sebiji tomato sederhana besar  dibelah 6
7)garam dan gula
8)lebih kurang 100 ml air

  Cara memasak
1)Panaskan minyak dan tumis  hirisan bawang dan kayu manis sehingga naik bau
2)bila bahan tumisan dah naik bau , masukkan cili api kisar dan tumis sekejap
3Akhir sekali masukkan sos cili  bersama air .Kacau dan biarkan  mendidih .Kalau rasa sosnya pekat sangat  boleh tambah air.
5)Sebelum diangkat perasakan dengan gula  dan garam. Pandai-pandailah seimbangkan rasa.
6)Angkat  dan curahkan sos di atas ikan.
 Ikan  kerisi masak  sos



Tarikh : 29 Aug 2013, Khamis
Lokasi  : Rumah sendiri
Peristiwa Juadah  makan tengahari





Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Friday, 30 August 2013

Rumah terbuka Aidilfitri 2013 Datin Ros di Pandamarans Height.....ko ado

Lama sungguh rasanya  aku  tak  berkunjung ke open house teman ofis . Seingat aku lah,  kali terakhir  aku ke open house rumah Datin Odah   masa hari  raya tahun lepas.  I love  that time , walaupun datin Odah dah pergi meninggalkan company besar namun  dia tetap dihati ku. *Cakap sambil kesat air mata*. Barang lepas jangan dikenang kalau dikenang tentulah sedih ye dak.

Berbalik pada cerita  open house Datin Ros, maka petang  sabtu yang   lepas bergondong -gondonglah kami anak beranak  menerjah open house rumah Datin Ros. Anak-anak aku ni memelik, jemputan open house kawan sekerja dorang tak nak pergi  tapi bila ajak ke open house  kawan aku laju je dorang nak  ikut. Next... tak de sesiapa ke  nak jemput  aku  ke open house minggu ni???? *dasar nak makan free*


Rumah terbuka  Datin Ros  terletak di Pandamarans Height  atas sikit Damansara Height

Fesyen rambut anak muda zaman sekarang ni....
Datin Ros dan Datuk Zul
Siadik tak puas hati setiap kali  aku ambik gambar siakak dengan siabang ketika siadik sedang leka menonton tv  siakak dengan siabang  mengambil kesempatan bergambar
Sampai je aku terus bedal biskut yang bertanda anak putih. cer teka biskut apa? arghhh lambatlah korang ni teka .jeng  jeng  kuih tiram dengan tart nenas
Yuyi beli baju kebaya ni  bulan 12  tahun lepas selepas  hampir setengah  tahun  terperap  dalam almari dia baru nak pakai   masa  open house rumah kawan aku sabtu lepas ,  sabau jelah.............
makcik tempe and family  with   ofis fren. pui pui  nak terbelit  lidah aku bila  bercakap bahasa omputih.Awat muka makcik tempe macam cucuk  sana sini????
makcik tempe's family
Yuyi bajet cun, glurpppp
Juadah  open house  disediakan oleh Baizurah katering, tak gitu datin Ros  kalau info ni salah minta maaf ye
glurppppp Dibawah khemah disuatu sudut  berkali-kali aku   menelan air liur  .Aku hanya mampu memandang dengan pandangan yang kosong  ketika rakan yang lain  sedang enak meratah  kambing panggang *realitinya makcik ketinggian darah *
Gambar juadah ku cilok dari facebook datin Ros


Datin Ros belah kiri ; sedang melawat kawasan jajahan untuk memastikan majlis open housenya berjalan lancar.
Daging Palembang air tangan datin Ros makan dengan nasi himpit sedap wa cakap lu
Yati sweet 17, gula gula  hacks sibuk nak usha (perkataan usha bermaksud kacau , tackle adalah perkataan era 70an-80an)
Gendang gendung tali kecapi
Kenyang perut senang hati

Akhir kata terima kasih daun keladi, kalau sudi lain kali jemput lagi : )








Tarikh : 24 Ogos 2013, Sabtu
Lokasi : Pandamarans  Height
Peristiwa Open house Datin Ros & Datuk Zul





Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Thursday, 29 August 2013

Tart nenas sedap lagi gebu ; Resepi dari dapur Mat Gebu

Sampai je  rumah petang  semalam Firdaus hulur surat  sekolah kat aku .Setelah baca surat tu aku bagi kat Firdaus suruh dia simpan elok-elok. Surat tu buat otak aku  mula ligat berfikir.Tak tahu nak bagi  Firdaus biskut apa untuk dibawa ke jamuan Hari Raya disekolahnya  pada hari jumaat   nanti . Di rumah aku biskut raya habis licin tak berbaki . Kalau nak diikutkan aku yang tengah sakit peot  serta kerja rumah yang tak pernah habis -habis, malas rasanya nak melayan kemahuan Firdaus cum kemahuan pihak sekolah .Tapi bila mengenangkan itu  permintaan dari seorang anak aku jadi tak keruan.Nasib baik masih ada baki jem nenas bulan lepas jadi  boleh  juga aku usahakan  membuat tart nenas untuk Firdaus bawa ke sekolah.

 Ada program diambang  kemerdekaan dan jamuan hari  raya di sekolah Firdaus pada hari jumaat ni nanti. Setiap murid dikehendaki memakai pakaian kebangsaan serta membawa kuih raya dan bendera kecil
**********
Terima kasih kepada  Mat Gebu @Tiffin Biru kerana sudi berkongsi resepi tart nenas  yang sedap lagi gebus : )

 Aku guna butter SCS
 BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram tepung gandum
4 camca besar tepung jagung
3 camca besar gula aising, diayak
200 gram mentega
1/2 camca teh esen vanilla (cm tambah)
2 kuning telur*
Beberapa titik pewarna kuning makanan (cm tambah)*(*disatukan dan kacau sedikit sampai rata)
Sedikit garam halus (kalau guna mentega salted, tak perlu letak garam)
Inti jem nenas secukupnya (kalau nak buat, boleh rujuk di sini)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan tepung gandum, tepung jagung, gula aising dan garam halus (jika guna). Gaul rata. Masukkan mentega dan gaul ramas dengan hujung jari hingga mendapat teksture seakan2 serbuk roti. Masukkan telur kuning sedikit demi sedikit sambil digaul rata hingga mendapat doh yang tidak melekat di mangkuk adunan (ada masa kuning telur tidak habis digunakan). Rehatkan sekejap.
  2. Canai doh antara dua lapisan plastik bersih (tips dari Kak Jee : sapu sedikit minyak pada plastik tadi untuk mengelakkan doh melekat). Canai setebal 1/2 cm. Terap dengan acuan kuih tart kegemaran anda, dan susuh dalam dulang pembakar. Buat hingga siap.
  3. Letakkan inti jem nenas atasnya (gentel2kan inti jem nenas tadi mengikut kesesuian acuan yang anda guna). Buat hingga habis dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 25 minit. Pusing2kan dulang berisi tart, selepas 10 minit dibakar untuk mendapat kuih yang rata masaknya. Sejukkan atas jaringan dan boleh simpan dalam belas kedap udara..
 Gedik nak letak jem nenas , cukup time aku halau dia tidur
 Aku suka tart nenas tradisioanal, suami aku pulak suka tart gulung.Habis cam mano????
 Biar betik, kus semangat besarnya  jem nenas atas tart tu : )
 Syukur Alhamdulillah,  rezeki untuk Firdaus dan kengkawan serta cikgu cikgi

 Habuan untuk Firdaus
Fresh from farms ; muka orang kena paksa pakai serkup kepala bagi melindungi kepalanya dari terkena hujan  pagi tadi .Entah apa kena dengan  anak aku sorang ni dari kecik sampai ke besar memang tak suka bila  kepala dia diserkup.







Tarikh : 28 Aug 2013 , Rabu
Lokasi : rumah sendiri
Peristiwa : projek tart nenas



Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Wednesday, 28 August 2013

Fresh from farms ; Aneka masakan berasaskan tomato

Bertemu kita sekali lagi dalam aneka masakan yang  berasaskan  tomato. Hari ni aku nak kongsi  satu resepi ikan selar masak kicap  yang salah satu bahannya  tomato. Tomatonya tak delah banyak mana pun ia boleh diumpamakan seperti tomato sebiji riuh sekampung. pui pui pui. Aiman tak  kisah( opss tersedak -sedak anak  kak Chik Ella di sana ampun  kak chik)    janji  resepi  ikan selar kicap  yang makcik nak tepek ni baru keluar dari oben.....mintak ketepi sikit panas niiiii. 

Bahan-bahan (anggaran 6 ekor ikan selar sederhana besar)

Aiman tak kisah walau  macam mana cara sekalipun ikan selar itu disiang  tapi  kalau  boleh  buangkanlah  ridip pada bahagian ekor ikan  agar penampilannya tampak lebih rapi : )
ikan selar yang telah dirapikan : )
1)sebiji bawang Holand, 4 ulas bawang putih-dihiris
2)5-7 biji cili api dan 3 biji cili merah (dibelah dua)
3)2cm halia-dihiris bulat-bulat
4)sebatang kayu manis, 2 kuntum bunga lawang  dan sedikit buah pelaga
5)sebiji tomato-dibelah 6 ko ado
6)3 sudu besar sos cili LIFE
7)sesudu besar kicap pekat
8)dua sudu besar lada hitam kisar
9)kicap kipas udang lemak manis(anggaran sesuka hati tapi janganlah sampai 1/2 botol kicap korang tuang)
10)Lebih kurang 200ml air, kalau nak kuah kicap banyak boleh tambah air  tapi jangan sampai terlalu cair

5)Ikan selar  dibersehkan dan digaram kunyit kemudian digoreng
Cara Memasak

1)Panaskan minyak dan tumis bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga sehingga naik bau
2)Tumis hingga layu dan naik bau  ,tomato, hirisan halia bawang putih, bawang besar ,cili api dan cili besar 
3)Tumiskan sos cili sekejap kemudian masukkan  kicap  kipas udang lemak manis diikuti dengan kicap pekat air dan 200ml air -kacau dan biar agak mendidih 
4)Akhir sekali masukkan lada hitam kisar.Pandai-pandailah seimbangkan rasa.
5)Bila dah masak , angkat dan siramkan kuah kicap ke atas ikan selar goreng tadi
ikan selar masak kicap
Fresh from farms ;Firdaus sedang bersarapan di rumah pagi tadi  sebelum ke sekolah









Tarikh : 28 August 2013, Rabu

Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : Juadah makan tengahari





Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Tuesday, 27 August 2013

Sos tomato jangan pandang sepi ; Aneka masakan berasaskan sos tomato

Aku tahu ada segelintir orang di luar sana tak suka  buah tomato , tomato sos, pes tomato waima apa saje yang berkaitan dengan tomato sebab rasanya agak kemasaman dan kureng sedap. Sebenarnya benda  yang  kita rasa masam ,  tak  sedap dan tak lazat  tulah yang baik untuk kesihatan .Selain  baik untuk kesihatan ,ia juge boleh memberi kelainan dari segi rasa jika kita menambah tomato dan  sekutunya  ke dalam masakan kita. 

okey lah murid -muridku semua, buat permulaan  kita berlajar dulu  cara memasak ikan senangin tiga  rasa bila dah mahir  dengan tiga  rasa kita belajar ikan senangin 4 rasa, 5 rasa dan berbagai rasa.Ko ado *ceh ceh wah tetiba je aku  bajet chef @pakar masakan*



Life sos tomato dan sos cili tetap menjadi pujaan hatiku selama-lamanya
Pastikan bahan tumisan dibiarkan pecah minyak dan betul-betul garing

Bahan -bahan untuk membuat ikan senangin 3 rasa(pedas, masam & manis)  (anggaran 4 ekor ikan senangin)

1)Berseh dan perapkan ikan dengan garam dan kunyit kemudian digoreng
2)6 ulas bawang merah- dikisar sederhana halus
3)10 tangkai cili api merah-dikisar halus
4)1/2 biji bawang holand-dihiris
5)3 sudu besar tomato sos
4)garam, gula dan secubit  serbuk perasa 

Cara Memasak

1)Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau
2)kemudian masukkan cili api kisar  dan biarkan garing seketika
3)Masukkan tomato sos diikuti dengan 100ml air -biar agak mendidih 
4)Akhir sekali masukkan garam, gula dan secubit serbuk perasa.Pandai-pandailah seimbangkan rasa.
5)Bila dah masak , angkat dan siramkan sos pedas masam manis  tadi ke atas ikan senangin goreng


Ikan senangin 3 rasa


Saper rindu kat Firdaus angkat tangan????.tamakkan minum air kosong sampai dua tapeware(bukan jenama tupperware ye) arwah mak aku dulu segala mangkuk hayun dan  semua bekas makanan dan minuman dia panggil tupperware








Tarikh : 17 Aug 2013, Sabtu
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : Juadah makan tengahari







Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Monday, 26 August 2013

Open house ...Resepi kuah kacang terbaek gitu

Open house lagi, kali ni di rumah sendiri dan di dot dot dot . Sendiri masak sendiri makan ko ado. Entahlah  tahun ni rasa macam tak puas je makan nasi himpit   kuah kacang dengan rendang ayam .Tapi bila difikirkan balik macam baru je  makan semua tu di open house company besar. Awat chek ?puas hidop da ka?   

Alang -alang  semalam aku ada masak  rendang ayam dengan kuah kacang untuk open house di dot dot dot, aku rebus sekali nasi himpit .Senanglah aku tak payah susah-susah  nak masak, nasi himpit kuah kacang dengan rendang tu boleh buat  makan tengahari  di rumah. Takkan lah  aku nak kenyangkan perut orang dalam rumah aku  dengan ambik bau rendang ayam dengan kuah kacang je  ?Nampak sangat  aku seorang ibu yang hanya mementingkan skandal -skandalku. opsss 

Bila aku ada agenda masak-masak , jangan harap yuyi dapat  tidur sampai ke tengahari. Bangun!bangun bawak mak  pergi kedai,"jerkah datin markonah.opsss

Perut  harus diisi  terlebih dahulu  sebelum  hendak melakukan tugas  berat
nilah tugas berat tu.Bukti aku sibuk
chefal yang telah banyak memudahkan  kerja-kerja aku di dapur 
Syukur Alhamdulillah berkat tunjuk ajar  chef cinderella  akhirnya aku dapat  satu cara yang  mudah untuk mengempukkan kacang tanah

Kali ni aku guna tomato puri DuChef

Tumis bahan tumisan sehingga naik bau  dan pecah minyak ye

Bahan-bahan untuk membuat kuah kacang terbaek(anggaran 1/2 kilo kacang tanah)

1)Kacang tanah disangrai tanpa minyak  sehingga empuk .Tunggu sejuk sekejap lepas  tu ramas -ramas supaya tanggal  kulitnya .Tampi untuk membuang kulit kacang tanah yang tertinggal kemudian kisar sederhana halus. 
1)1 tin duchef  tomato puri
2) 6 sudu besar bahan bumbu rendang(terdiri daripada halis, serai, lengkuas, kunyit, bawang merah dan bawang putih yang dikisar)
3)6 sudu bsar cili kisar 
4) segenggam udang kering-basuh, tuskan dan kisar sederhana  halus
5)gula dan garam secukup rasa 

Cara menyediakannya

1) Panaskan minyak dan Tumis  bumbu rendang  sehingga  pecah minyak
2)Tumis cili kisar sehingga pecah minyak diikuti dengan udang kering kisar
3)Masukkan tomato puri-kacau sekejap
Masa menumis guna api sederhana dan sentiasa dikacau ye
4)Masukkan 800ml air,kalau kuah   nampak pekat boleh tambah air-biar agak mendidih
5)Masukkan kacang tanah goreng kisar
6)Masukkan gula dan garam-Pandai-pandailah seimbangkan rasa
7)Bila semua rasa dah seimbang , bolehlah tutup api dapur dan angkat

Kuah kacang sebelum dimasukkan kacang tanah goreng kisar

kuah kacang terbaek gitu
Kalau ingin  dapat  rendang ayam yang sedap kita kena  pastikan semua bahan-bahan bumbu rendang mencukupi dan bahan bumbu tadi harus  ditumis sehingga   pecah minyak.

Ayam dikecutkan  bersama bumbu rendang dan kerisek 

Abaikan kuali yang selekeh tu sila fokus kepada rendang ayam saja
Takkan tak kenal kot : )

Lepas  dah setel semua aku tunaikan hajat suami nak minum  jus grapefruits.Alah mentang-mentanglah dapat buah free: )
Grapefruit@limau gedang mempunyai rasa  masam manis
Aku perah  jus  grapefruit guna pemerah  manual sebab malas nak cuci pengisar letrik.
Jus grapefruit /limau gedang sedap dan berkhasiat




Tarikh : 25 Aug 2013, Ahad

Lokasi : rumah sendiri
Peristiwa :  jalan-jalan hujung minggu








Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .

Facebook for female

facebook makcik suka masak

My bideo

My instagram

My instagram
skodeng jangan tak skodeng

Selamat datang