Wednesday, 19 June 2013

Gulai Kuali periuk kawah ayam 2013 versi Juadah bersahur, berbuka puasa 2013

Abaikan tajuk yang  seolah-olah ingin melempiaskan amarah dengan cara berhemah dan  paling cute di dalam dunia. Ambik kau.Diantara gadis yang kutemui  opsss nahi nahi diantara  banyak-banyak makanan kenduri tak kiralah kenduri kahwin ke kenduri arwah ke kenduri tunang ke atau kenduri kesyukuran  paling aku suka  ialah gulai kawah @kuali@ periuk ayam  atau  daging. Lelagi  gulai  tadi dibuat pencicah roti, roti canai atau lempeng lembik. Bila dah lama tak makan gulai kenduri mulalah tekak ni feeling-feeling nak makan gulai.Kalau nak diikutkan , aku lebih suka gulai daging lembu tapi oleh kerana suami aku ada sedikit masalah dengan daging lembu maka  terpaksalah aku  menukar selera tekak ni  kepada  gulai ayam .  Daging kambing aku suka juga tapi tekak ni tetiba kembang bila membayangkan  daging  kambing yang mempunyai banyak lemak itu digulai dengan santan  kalau kambing dimasak rendang kering dan pedas  aku okey lagi.

Okeylah tanpa melengahkan masa  pergilah ambik ipad kalau tak de ipad pegi ambik pen dan kertas  untuk menyalin resepi juadah berbuka cum bersahur.haha haha


Bahan-bahannya
1)ayam separuh bahagian -diberseh,dipotong sederhana besar dan digaram kunyit
2)rempah 4 beradik (bunga lawang , cengkih, kayu manis & pelaga) dan daun kari
3)5 biji bawang merah, 3 biji bawang putih, 2cm halia, 2cm lengkuas,1cm kunyit hidup, 2 batang serai-dikisar halus
4)3sudu  besar cili kisar
5)5sudu besar rempah daging /ayam-dibancuh dengan sedikit  air
6)asam jawa sebesar ibu jari  dibancuh dengan sedikit air
7)Santan dari setengah sebiji kelapa-jadikan lebih kurang  700ml santan
8)2 biji kentang-dikupas dan dibelah dua
9)garam, gula merah ke  gula melaka either one dan serbuk perasa
Cara-cara menyediakannya
1)Tumis rempah 4 beradik (bunga lawang , cengkih, kayu manis & pelaga) dan daun kari hingga naik bau
2)Tumis bahan kisar hingga naik bau dan agak garing
3)Tumis cili kisar hingga pecah minyak
4)Tumis rempah kari-Gaul supaya rempah mesra dengan semua bahan tumisan.
5)Masukkan ayam yang sudah digaram kunyit-kecutkan ayam selama 3 minit
6)Masukkan santan diikuti dengan kentang- Biar kentang agak empuk
7)Masukkan air asam jawa-biar agak mendidih
8) Masukkan garam, gula melaka dan secubit kecil serbuk perasa-seimbangkan rasa

Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah dikacau
Biar gulai ayam agak mendidih
Gulai ayam 2013.he he he
Kailan goreng sos tiram dengan bawang putih
 pandang je boleh kenyang kot kot
Gambar gulai diambil secara dekat  tidak lain tidak bukan ialah untuk  menunjukkan kepekatan gulai ayam shaheila Ruseli .ha ha ha



Sekian terima kasih, jumpa lagi................


Dari insan kerdil yang sedang  melempiaskan perasaan sedih pada  Makcik Tasha Shilla dalam Samarinda Epilog Cinta Khirana





Tarikh : 10 June 2013, Isnin
Lokasi : Rumah sendiri
Peristiwa : Juadah makan malam



Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Advertisements