Maaflah, nama
resepi aku kali agak kebaratan, kebaratan sepert bvlgari girl. Well you now me
I tak boleh dipisahkan dengan perkataan bvlgari girl bila ingat bvlgari mula otak aku menerawang
ke beberapa tahun lepas aku
pernah menang satu peraduan kalau tak silap aku dalam majalah Wanita dan
hadiahnya sebotol bvlgari
perfume.Kalau tak silap aku yuyi pun pakai bvlgari perfume dan kalau tak silap
aku dia peminat minyak wangi bvlgari tegar. Apa kena dengan aku ni? Dalam dua tiga hari ni tangan aku naik
lebam asyik menekan perkataan
bvlgarigirl dan muka Ms. Arianna
hari-hari duk terbayang dalam otak aku .Bosan yang teramat sangat bila
mengingatkan novel bvlgarigirl tak de ending story tergantung macam tu saje, mulalah aku rasa nak ketuk kepala sendiri
nak bagi ketat punat dengan skru dalam kepala otak aku.
Berbalik pada
tajuk entry, dua minggu sebelum tahun baru cina suami aku bawak balik 3 ekor ikan
bawal tambak bersize L lebih kurang lah
tu. Harga sekor ikan I dunno.Nak tahu rega sila contact suami aku. Teringat masa zaman aku kecik, aku suka sangat makan ikan bawal sos yang arwah ayah masak. Ikan bawal bersos arwah ayah sedap tak de tandingan.
Macam mana tak sedap arwah ayah akan
mengoreng ikan bawal separuh masak dulu
sebelum dimasak sos dan yang penting kuah sosnya mewah dan boleh menutupi keseluruh ikan .
Bayangkanlah bila aku tak mejadi kekasihmu kevin opssss bila rasa sos menyerap ke isi ikan bawal, perghhhh sedap
momitolili. Begitulah ceritanya.
Ikan bawal dibersehkan, kelar depan belakang kemudian diperapkan dengan kicap cair. Sebelum digoreng,gaulkan ikan tadi dengan sebiji telur yang sudah dipukul.Sebelum digoreng gaulkan ikan tadi dengan tepung jagung & ubi .Aku masak dua ekor saje, yang sekor lagi aku masak kemudian untuk yuyi bawak balik ke rumah dia.
Wajib ,dua biji bawang besar Holand dihiris bulat-bulat. Selebihnya aku masak kangkung goreng belacan ye.
Sekiranya nak masak dua ekor ikan bawal sila gandakan pengunaan sos cili, sos tomato dan cili kisar
3 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
Sila pastikan ikan bawal tambak digoreng Separuh masak di dalam minyak yang panas dan banyak
ikan bawal tambak selepas digoreng
Untuk pertambahan rasa kuah sos, jangan lupa masukkan garam
, gula dan secubit kecil serbuk perasa
Cara Menyediakannya
1)Tumis hirisan bawang Holland hingga naik bau dansedikit
layu. Bila dah naik bau , angkat dan ketepikan-guna api sederhana
2)Tumis cili kisar hingga pecah minyak
3)Tumis sos
tomato dan sos cili
4)Masukkan 250 ml air-kacau dan kaup balik
5)masukkan sedikit garam dan gula –Seimbangkan rasa
pedas, masin, manis dan masam kuah sos tadi
6)Jeng jeng apa tunggu lagi masukkan hirisan bawang besar yang dah digoreng tadi
ke dalam kuah sos. Kacau kaup balik
kemudian curahkan kuah sos di atas ikan
bawal tambal yang sudah digoreng sederhana masak tadi
slurppppp, ikan bawal tambak yang pertama, gigih tu aku asingkan bekas asalkan dapat ambik gambar kasi korang meleleleh
Lauk tambahan ; kangkung goreng belacan
model aku yang sentiasa mantop dan berselera
Aku akhiri cerita ini dengan pesanan Prof Muhaya "JANGAN SEKALI -KALI BAJET BAGUS"
Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .